Důmyslný pomocník našich babiček z rodiny "Klasik Rustikal" se mi velmi osvědčil při přípravě povidel. Dá se však využít i jako obyčejný cedník např na mytí ovoce a zeleniny.
Švestky s cukrem a octem nechám několik hodin odstát. Pak je rozvařím v největším kastrolu, co mám, a vařím je tak dlouho, až z nich vypadají pecky. Snažím se z nich odpařit varem co nejvíc vody. Pak rozvar přecedím právě přes takovýto dršlák, pecky vyhodím a rozvar naleju do hlubokého plechu na pečení - a nechám pomalu odpařovat v troubě (na 80 - 90 C cca 8 hodin). Pak zkontrokuji hustotu. Když dosáhnu té správné, naliji do sklenic asi 2 cm pod okraj, doliji rumen, zavíčkuji a je hotovo. Mňam. A letos, alespoň tady u nás, švestky budou:):):).
výška: cca 19 cm
průměr nahoře/ nejširší/ dna: cca 13/ 17 - 17,5/ 13 cm
páleno 1250 C
vhodné do myčky i mikrovlnné trouby
Každý kus je točen i dekorován samostatně, proto nejsou žádné dva kusy, jak to u práce lidských rukou už bývá, úplně identické, jsou si jen velmi, velmi podobné... :):):)