Platba předem | |
Optimální doprava dle prodejce | 250 Kč |
Pochutnejte si na pickles - kvašené zelenině , které si sami připravíte v této nádobě vytočené ručně z keramické hlíny pálené na vysokou teplotu.
Rozměry : obsah cca 2 litry , výška s tyčkou cca 21 cm, průměr cca 18 cm
Dodáváme kompletní s gumou a tyčkou...
Do myčky může :-)
Originál - ruční práce.
Něco navíc:
Pickles obsahují spoustu minerálních látek, a hlavně enzymů, které pomáhají regenerovat buňky. Nadopují vás také probiotiky, která zvyšují obranyschopnost organismu.
A JAK NA TO ?
1 Zelí nakrouhejte najemno, cibuli nakrájejte na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo, můžete ale použít i ředkev, brokolici,tuřín, dýni prostě jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi. Množství upravte podle velikosti nádoby, aby se tam vše najednou vešlo.
2 Všechnu zeleninu smíchejte ve velké míse se solí ( na 1 kg zeleniny 20g soli) , kořením - např. čerstvý nastrouhaný křen nebo kmín, použít můžete i kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list nebo nové koření - a pořádně rukama mačkejte, až zelenina začne pouštět šťávu.
Teprve potom ji silou napěchujte do čisté nádoby, natlačte ji ke dnu tak, aby se pokryla šťávou, a nakonec ji zatižte. S pickles soudek neboli minikvašákem to není problém - mají keramickou pokličku i tyčku s gumičkou na zatížení.
Pokud zelenina sama nepustí šťávu tak, aby byla ponořená alespoň 1-2 cm, zalijte ji převařenou vychladlou osolenou vodou.
3 Takto upravenou zeleninu nechte stát 4-6 dní, ideálně při teplotě kolem kolem 20 °C. Při nižší teplotě se kvašení zpomaluje, což zhoršuje chuť i kvalitu; při vyšší teplotě by mohla být zkvašená zelenina cítit po žluklém másle a mít nepříjemnou chuť. Také nedávejte nádobu k topení nebo na místo, kam svítí slunce - kvašená zelenina nemá ráda střídání teplot.
4 Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích skleniček. Dbejte na to, aby byla vždy všechna zelenina ponořená v kysané šťávě. Vložte do ledničky - tím zastavíte kvašení. Takhle vám vydrží i několik měsíců.
5 Ochutnejte vychlazené pickles - měly by chutnat velmi svěže a příjemně slano-kysele.