Domů Zboží Od Michaela2308

"Rybka" - saténový náramek (Unisex)

45 Kčza 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Toto zboží není možné zakoupit. Tento prodejce dočasně znemožnil nákup svého zboží až do 2.8.2024 00:00 z důvodu "Dovolená".
Tohle se líbí i dalším! Pospěšte si, tohle zboží si chce zakoupit dalších 8 zájemců.
Tento prodejce dočasně znemožnil nákup svého zboží až do 2.8.2024 00:00 z důvodu "Dovolená". K odeslání: 5.8.2024Dostupnost: sklademTermín odeslání*: do 2 dnů od dostupnosti (po-pá)
* Platba převodem prodlužuje termín o dobu připsání úhrady na účet.
Prodejce běžně nezasílá toto zboží do zahraničí. V případě zájmu však prodejce můžete kontaktovat pomocí Fler Pošty
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Michaela2308

Katalogové č.: 10265218
Zobrazení: 135x
Vloženo: 26.1.2019
Počet srdcí: 8x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: 21.7.-2.8. DOVOLENÁ

Náramek je vyroben ze saténové šňůrky a kovového mezidílu - Ryba.

Velikost: univerzální (posuvný, roztahovací), Unisex: dámský/pánský

Cena uvedena za 1ks.

V poznámce u objednávky prosím uvádějte o jakou barvu šňůrky máte zájem.

Ryba - symbol věčného života.

Ichthys - symbol křesťanství.

Ichthys, lze se setkat i s přepisem Ichthus, je v řečtině výraz pro ,,rybu".

Symbolismus ryby, který nacházíme v mnoha tradičních náboženských a kulturních formách, je velmi komplexní a má mnoho aspektů, které je třeba rozlišovat jeden od druhého. Motivy ryb se objevují už v době prehistorické na jeskynních malbách a později v době bronzové třeba na zbraních bojovníků. Důležitou roli hraje symbol ryb i ve východní kultuře a náboženství. V Číně je slovo ryba souzvučné s výrazem nadbytek, proto je v čínské kultuře vnímána jako symbol hojnosti. Ryba je také jedním z osmi budhistických symbolů. V hinduismu je ryba prvním z deseti avatarů (vtělení) boha Višnua, vymezujícím prvopočátek našeho cyklu. V každé z těchto inkarnací Višnu nějakým způsobem zachraňuje svět. Stejně jako Višnu v Indii se objevuje v podobě ryby také chaldejský Oannes, kterého někteří považují za předobraz Krista. Důležitou roli hrála symbolika ryb i v kultuře starých Babyloňanů, kteří jako první rozdělili roční pouť Slunce zvěrokruhem mezi dvanáct souhvězdí a zřejmě sestavili také první horoskopy, které nepřestávají lidi fascinovat a vzrušovat, byť se s nimi dnes většinou setkáváme ve velmi zprofanované a mediálně zbulvarizované podobě.

Ještě před příchodem křesťanství hrála ryba svoji úlohu i v antické mytologii, kde byla symbolem hned několika božstev. Amulety ve tvaru ryby (a také delfína) symbolizovaly plodnost. ,,Ichtys" se týkala také lidské sexuality a znázorňovala ženský klín nebo dělohu. Znak ryby je také spojován s Afroditou, Atargatou, Dagonem a některými dalšími místními původními bohy. V antické mytologii byla ryba též symbolem záchrany, což pramenilo z legendy o tom, jak dvě ryby zachránily Venuši a Amora, a pak se staly hvězdami.

Symbol ichthys byl nalezen už v římských katakombách z prvního století. Když byli křesťané v prvním století n. l. pronásledováni Římany, používali rybu k označování potkávacích míst a kobek nebo k rozlišení spojenců od nepřátel:

Když křesťan potkal na ulici cizince, nakreslil do hlíny jeden z oblouků ryby. Pokud cizinec dokreslil druhý, oba věřící věděli, že jsou v dobré společnosti. Dnešní samolepky na náraznících aut a vizitky obchodníků se opírají o tuto tradici. Symbol se dnes stále používá, aby ukázal, že jeho nositel je praktikující křesťan. 

Ježíšova ryba se stala vůbec moderní ikonou křesťanství. Dnes lze tento symbol nalézt například jako samolepku na autech, přívěscích či jiných špercích, symbolizujících, že nositel je křesťan. Jako logo jej používají i některé společnosti a univerzitní spolky.

Menu
--