Účinnou látkou medvědího česneku je silice obsažená v celé rostlině, která působí jako přírodní antibiotikum. Tělu je však česnek prospěšný také celou řadou vitaminů, enzymů a minerálů, které blahodárně působí na celý organismus.
Nevýhodou medvědího česneku je jeho sezónnost - raší v průběhu března a listy i květy zůstávají na rostlině zhruba do poloviny května, poté odumírají a rostlina se zatahuje do cibule. Sbírat česnek je tedy možné jen v tomto období a nedá se sušit.
Já jsem se naučil nakládat čerstvý rozemletý medvědí česnek do soli, přičemž jeho použití je v kuchyni opravdu široké - do pomazánek, salátů, špenátu, polévek, paštik, na maso nebo jen tak na chleba s máslem. Musíte ovšem počítat s obsahem soli (20 %), bylo by škoda dobré jídlo přesolit.
Garantuju roční dobu trvanlivosti!