Kvašák je určený na výrobu kvašené zeleniny. Skládá se ze tří keramických částí a dřevěného kolíku s gumičkou.
Výška bez víka je cca 15cm, průměr horního okraje je cca 15cm. Objem je cca 1l.
Různá zelenina(mrkev, celer, petržel, kedluben, ředkvička,zelí,cibule,červená řepa, ...) nakrájíte nebo nakrouháte na menší kousky, přidáte sůl, kmín nebo podle chuti další přísady( např.: křen, kopr, pepř,...). Všechno pořádně promícháte a prohnětete až zelenina pustí trochu šťávy.
Vložte zeleninu do kvašáku a pořádně ji upěchujte. Na zeleninu položte vnitřní víko se zarážkou pro dřevěný kolík.Zelenina musí být potopená, aby nezačla plesnivět. Pokud nemáte dostatek zeleninové šťávy, převařte osolenou vodu a nechte ji vychladnout. Poté zalijte zeleninu tak , aby žádný kousek zeleniny nekoukal nad hladinu.
Kvašák zakryjte víkem s otvorem na dřevěný kolík. Kolík umístěte do otvoru a gumičkou (upevněnou přes ucha a kolík) ho zafixujte. Tím vytvoříte potřebný tlak na zeleninu. Kvašák dejte na teplejší a tmavší místo( ne k topení nebo na slunce). Za 3-5 dní je kvašená zelenina připravená ke konzumaci. Potom už zeleninu uchovávejte v lednici.
Díky mléčnému kvašení si zelenina uchovává obsah vitamínů. Podporuje trávení, krvetvorbu a imunitu.