Domů Zboží Od hrnčíř

Šedesátiny

369 Kčza 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce300 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od hrnčíř

Katalogové č.: 1768545
Zobrazení: 60x
Vloženo: 9.6.2011
Počet srdcí: 66x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: Omlouvám se předem za možné chyby v aktuálnosti zboží. Pohybuji se po trzích a jezdí mi i přímo do hrnčírny zákazníci a tak může nastat jistá prodleva v označení prodaného zboží. Prosím i o pochopení s rychlostí odesílání zakázek, častěji, než 2x týdně to většinou nezvládám. Díky za pochopení, Tomas

Pivní korbel na  0,5l piv i víc, prostě i s pěnou!!!

14 cm výška

šedesátiny neničte kýčem .

 

 

Dost často se v poslední době setkáváme s užitím převážně užitkové keramiky – hrnčířiny v dárkové kategorii.

 

Kromě dárků na přání, jako je vybavení domácnosti či zahrady na „míru“ se dělají na přání i dárky na památku. Nebo i dárky na poslední chvíli.

 

Ovšem vždy se to dá pojmout jako výzva. A tak i člověku, který nemá přemíru vkusu, se dá navrhnout zajímavé řešení. Někdy je důvodem spíše neznalost možností a tvoření jen na základě nahlédnutí na řemeslo. Ovšem keramika skýtá nepřebernou škálu možností, kombinací a ingrediencí.

Rozhodně neznamená, že když je trh zasycen nějakým druhem zboží, že se jedná o zboží vysoké kvality. Řekl bych, že spíše naopak. O zboží nízkých nákladů, takže i ceny. ( Ale ani ta mnohdy s kvalitou nekoresponduje) Takže bych se více přikláněl k pořízení něčeho méně otřelého a okoukaného, ovšem nápaditého a technologicky vyváženého. Vždy je potřeba zhodnotit a porovnat. Použít rozum, ale i intuici. Je to stejné, jako když kupujete auto, počítač či dům. Pravda, keramika většinu těchto komodit svou životností mnohdy předčí, avšak může rychleji podléhat náladě i módě. Nebo v lepším případě může být i nadčasově věčná. ( Jako třebas staré čínské čajové nádoby)

 

Ono co pořídíme pro sebe, ale i to, co darujeme, nás možná představí mnohem lépe, než v jakém jezdíme autě.

 

A tak při tomto filosofickém přemítání a antropologickém pohledu na lidské potřeby, jsem si dovolil, ostatně jako většinou, zase jednu zakázku přepracovat po svém. Aspoň tak mám možnost udělat opět něco úplně po svém. Tedy skoro.

No ono k tomu vlastně i samo zadání svádělo, neboť Subaru nikdy nebude vyrábět stejný věci jako Indický Tata, byť naopak se možná jisté snahy dočkáme.

Prostě nedělám a ani nehodlám konkurovat průmyslu a sériovce. Také nevěřím v úplnou zdravotní nezávadnost fotokeramiky, nebo obtisků. Stejně tak moc nepovažuji za hrnčířskou praxi používání glazur za studena. Možná sice pro někoho líbivé barvičky, ale zajisté jiný obor. Hrnčířství a malířství mají obojí svá pravidla i tajemství. Ale opravdu každý ta svá. A ty vám neosvětlí ani jeden novinový článek, ani pokoutný stánkový prodejce, ale jen někdo, kdo se s takovým oborem blíže seznámil.

 

Takže onu nádhernou a inspirativní předlohu se zadáním:

Dárek k šedesátinám, pro pána. Plastický nalepený čtyřlístek. Přesněji nalepené čtyřlístky by měly tvořit číslici 60 a doplněnou slovy natozeniny či nejlepší . A to vše ve veselých a světlých barvách vypadlo z dílny v mém podání v takovéto podobě.

Tak jak se tak na ty obrázky koukám s odstupem, chápu proč ode mne nebere zboží Ikea a ani jiný gigantický odběratel. Ovšem radost z každého zákazníka, který spokojeně odchází a opět se vrací pro uspokojení svých estetických citů je mnohem cennější. A vzhledem k tomu, že jich každým rokem přibývá, tak i onen radostný pocit ze správného směřování, se zvětšuje. Vím, že materiální hodnoty nejsou to nejdůležitější, ale na druhou stranu patří k životu. Navíc kvalita materiálních statků nás může ochránit před zavalením v kvantitě zbytečností a zapomnění nad správnou cestou a hodnotami bytí.

Prostředí ve kterém žijeme a především regenerujeme, nám předává určitou energii. A ta pozitivní a hodnotná, znamená zdraví. Myslím, že není moc cennějších věcí, než naše spokojenost a naše zdraví.

 

 



Tato keramika patří do skupiny smíšené/tvrdé póroviny s vypalovacími teplotami do 1200°C. Vyznačuje se střepem, který díky svému slinutí má nižší nasákavost než 5%, což zabraňuje tvoření map na podkladu a zaručuje výrobku mnohem delší životnost.Kvalitou se přibližuje kamenině.
Vyznačuje se stíraným dekorem v kombinaci s engobami. Konečná úprava je vytvořena živcovými glazurami.
Velmi jemná hrnčířská práce by měla vytvořit příjemnou dekoraci,která se navíc i velmi příjemně užívá.

 

Keramiku už vyrábím nějaký ten čásek a přístup k tomuto krásnému řemeslu se vyvíjí nejen u mne. Snažím se při své tvorbě preferovat řemeslná pravidla. Kromě toho, že v první fázi zjišťuju a vyvíjím tvar, tak aby lahodil mému oku, ale i splňoval nároky na co možná nejlepší užívání. Snažím se dostat co možná nejvíce z toho, co silikátové materiály nabízí.

 

*****************************************************

O mém přístupu ke keramice a vybavení , stejně tak
jak se dívám na tvar  a kde čerpám inspiraci, jsem už psal.

 

Hlínu na své výrobky ,kupuji ale i vyrábím nebo jen smíchám. našnekuju Většina mé tvorby se odehrává na hrnčířském kruhu. a na nepatrné množství používám plátovačku.

Stejně tak to mám i s glazurama, buďto je koupím nebo namíchám.

Veškeré zboží se snažím pálit na maximum, co materiál snese. Většinou používám elektrickou pec Ovšem pokud čas dovolí, tak si dopřeju i pár výpalů za rok v dřevopeci. Jinak o pecích jsem už blogoval.

Spoustu dalších informací z mé tvorby jsem popsal ve své knize Keramika

Tak těmito řádky jsem snad trošku přiblížil zrod a vývoj mého zboží. Jinak vás rád přivítám nejen tu na Fléru, ale i ve svém ateliéru.

    Menu
    --