Jak se peče štěstí: Univerzální banánové těsto
Možná se také často zaobíráte otázkou, co připravit z přezrálých banánů. A naše rada jednoznačně zní: schovejte je do těsta! Zdaleka nejznámější, sympaticky vypečený banánový chlebíček na naše talíře přicestoval až z daleké Ameriky a jeho obliba prudce stoupá také v našich podmínkách. Zkuste ovšem z našeho základního těsta upéct třeba také muffiny nebo bábovku.
Přestože je přirozeným revírem banánů spíše tropické pásmo, celkem rychle jsme se s nimi dokázali spřátelit a zařadit je do našich jídelníčků. Výhodou banánů je, že těstu dopřejí potřebnou vláčnost a krémovost. I to je důvod, proč začít banány více zapojovat také do pečení.
Zdroj: © Toa Heftiba, Unsplash
Ingredience na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g změklého másla
- 190-200 g moučkového cukru
- 2 velké zralé banány
- 4 celá vajíčka
- 1 sáček prášku do pečiva
- kůru z 1-2 citrónu nebo pomeranče
- 200 g nasekané mléčné či hořké čokolády
- malou hrst pekanových oříšků (volitelné)
- větší špetku mleté vanilky
- špetku soli
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 160 °C. Formu na chlebíček vysteleme pečicím papírem a dáme stranou.
- Z vajíček oddělíme do jedné mísy zvlášť bílky a do druhé žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme pomocí elektrického šlehače tuhý sníh. Odložíme stranou. Do žloutků přidáme cukr i máslo a vyšleháme do světlé nadýchané pěny.
- Pekanové oříšky posekáme na menší kousky. Banány rozmačkáme vidličkou a přidáme ke žloutkové pěně. Do této pěny přisypeme také mouku, prášek do pečiva, nasekanou čokoládu, ořechy, vanilku i citrónovou (nebo pomerančovou) kůru.
- Nakonec pomocí kovové lžíce do směsi přidáváme ušlehaný sníh z bílků a opatrně promícháme vařečkou. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme při 160 °C 30-40 minut do zlatova. Dle potřeby provedeme špejlový test.
Zdroj: © Leigh Skomal, Unsplash
Zdroj: © No Revisions, Unsplash
Obměna, která baví:
S univerzálním těstem můžete opravdu kouzlit. Stačí, když zapojíte například bábovkovou, koláčovou formu či muffinové formičky.
Zdroj: © May Lawrence, Unsplash
Zdroj: © Slashio Photography, Unsplash
TIP:
K exotickým tónům banánového těsta perfektně ladí karamel.
Svůdnou karamelovou polevu, jejímž základem může být dulce de leche, spojte třeba s banánovou bábovkou. Vynikající chuti dosáhnete také přidáním kakaa.
Chcete-li v korpusu dosáhnout mramorového efektu, rozdělte těsto na dvě části a jednu z nich jednoduše obarvěte 2-3 lžícemi kakaa. Kakaové těsto bude pravděpodobně trošku hutnější, zřeďte jej proto kapkou mléka nebo vody. Světlé a tmavé těsto poté prokládejte na střídačku.
Bránit se nemusíte ani čokoládové polevě, kterou vyrobíte rozpuštěním 100 g čokolády a pár lžiček kokosového oleje. Šanci můžete dát také šlehačce!
Zdroj: © Eiliv Aceron, Pexels
Zdroj: © alleksana, Pexels
Víte, že?
- Banány se začaly pěstovat už zhruba v roce 1000 př. n. l., v deštných pralesích jihovýchodní Asie. 10. dubna 1633 si na banánech začali pochutnávat také v Londýně. V Americe se toto tropické ovoce objevilo až počátkem roku 1876 na Světové výstavě ve Philadelphii.
- První prototyp banánového chlebíčku vznikl již ve 30. letech 20. století, konkrétně v roce 1933, kdy vyšel recept v kuchařce Balanced Recipes, původním cílem ovšem bylo propagování kypřicího prášku a jedlé pečicí sody.
Ovšem druhá strana příběhu zase vypráví o tom, že recept vymyslely a sestavily americké hospodyňky, které se rozhodly šikovným způsobem zpracovávat příliš zralé banány.
- Na Novém Zélandu či v Austrálii se do banánového chlebíčku místní natolik zamilovali, že si údajně mrazí banánové pyré, aby jej měli ihned k dispozici na pečení.
- 23. února slaví v Americe Národní den banánového chlebíčku.
Zátiší s banány impresionistická olejomalba od komarovart, Fler.cz
Banánová miska od Benešová Hana, Fler.cz
Magdalena Dobromila-keramická bábovka žlutá od rozrazil rezekvítek, Fler.cz
Vylaďte své stolování s Flerem
Aby se pro vás pečení (nejen z banánového těsta :)) stalo skutečně atraktivní činností, zútulněte své kuchyňské prostředí. Stačí drobné detaily, jako je třeba rozkvetlý tulipán ve váze, pěkná chňapka či roztomilá zástěrka. A poté už jen stačí dokonale upečený dezert krásně naservírovat. S tím vám moc rádi pomohou naši Fler tvůrci, kteří mají v zásobě pestrou sbírku prostírek, designového nádobí, prkének, rustikálních forem i originálních příborů...
Zástěrka, Proužkatá od by MaJa
vyšívané prostírání To je moje! od Lněné
Prostírání lněné "řebříček" od ververdesign
Lněné pouzdro na příbor od Linai
Lžíce na dort - Bake someone happy od Ručičkovo
Etažér-servírovací podnos (nejen) na dort od Bella Woods
Dřevěná skříňka s porcelánovými šuplíčky na koření od Vzpomínky na dětství
Kulaté prkénko Kuchyně je srdcem domova od KaspaVeronika
Prkénko vegetarian usměvavé od Machacek-sochy
Dubové prkénko Lauta I od Korpi
Sada obraceček //Pod mořem// od Visty Creations
akátová servírovací deska od BURN BABY BURN
Zrenovovaná velká litinová forma na pečení Včela od Eva Evelýna
Tři tácky s ornamentem od Kaprálová Milena
Tác ledové království od Lovetoeat-plates
Servírovací prkénko - charcuterie board od R.Pekarík
Luxusní kuchyňská souprava Cupcake ice od Chic&Lovely
Úvodní fotografie: © Flora Westbrook, Pexels