Možná se také často zaobíráte otázkou, co připravit z přezrálých banánů. A naše rada jednoznačně zní: schovejte je do těsta! Zdaleka nejznámější, sympaticky vypečený banánový chlebíček na naše talíře přicestoval až z daleké Ameriky a jeho obliba prudce stoupá také v našich podmínkách. Zkuste ovšem z našeho základního těsta upéct třeba také muffiny nebo bábovku.

Přestože je přirozeným revírem banánů spíše tropické pásmo, celkem rychle jsme se s nimi dokázali spřátelit a zařadit je do našich jídelníčků. Výhodou banánů je, že těstu dopřejí potřebnou vláčnost a krémovost. I to je důvod, proč začít banány více zapojovat také do pečení. 

 

Zdroj: © Toa Heftiba, Unsplash

Ingredience na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 190-200 g moučkového cukru
  • 2 velké zralé banány
  • 4 celá vajíčka
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • kůru z 1-2 citrónu nebo pomeranče
  • 200 g nasekané mléčné či hořké čokolády
  • malou hrst pekanových oříšků (volitelné)
  • větší špetku mleté vanilky
  • špetku soli

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 160 °C. Formu na chlebíček vysteleme pečicím papírem a dáme stranou.
  • Z vajíček oddělíme do jedné mísy zvlášť bílky a do druhé žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme pomocí elektrického šlehače tuhý sníh. Odložíme stranou. Do žloutků přidáme cukr i máslo a vyšleháme do světlé nadýchané pěny.
  • Pekanové oříšky posekáme na menší kousky. Banány rozmačkáme vidličkou a přidáme ke žloutkové pěně. Do této pěny přisypeme také mouku, prášek do pečiva, nasekanou čokoládu, ořechy, vanilku i citrónovou (nebo pomerančovou) kůru.
  • Nakonec pomocí kovové lžíce do směsi přidáváme ušlehaný sníh z bílků a opatrně promícháme vařečkou. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme při 160 °C 30-40 minut do zlatova. Dle potřeby provedeme špejlový test.

Zdroj: © Leigh Skomal, Unsplash

Zdroj: © No Revisions, Unsplash

Obměna, která baví:  

S univerzálním těstem můžete opravdu kouzlit. Stačí, když zapojíte například bábovkovou, koláčovou formu či muffinové formičky.

Zdroj: © May Lawrence, Unsplash

Zdroj: © Slashio Photography, Unsplash

TIP: 
K exotickým tónům banánového těsta perfektně ladí karamel.

Svůdnou karamelovou polevu, jejímž základem může být dulce de leche, spojte třeba s banánovou bábovkou. Vynikající chuti dosáhnete také přidáním kakaa.

Chcete-li v korpusu dosáhnout mramorového efektu, rozdělte těsto na dvě části a jednu z nich jednoduše obarvěte 2-3 lžícemi kakaa. Kakaové těsto bude pravděpodobně trošku hutnější, zřeďte jej proto kapkou mléka nebo vody. Světlé a tmavé těsto poté prokládejte na střídačku.

Bránit se nemusíte ani čokoládové polevě, kterou vyrobíte rozpuštěním 100 g čokolády a pár lžiček kokosového oleje. Šanci můžete dát také šlehačce!

Zdroj: © Eiliv Aceron, Pexels

Zdroj: © alleksana, Pexels

Víte, že?

  • Banány se začaly pěstovat už zhruba v roce 1000 př. n. l., v deštných pralesích jihovýchodní Asie. 10. dubna 1633 si na banánech začali pochutnávat také v Londýně. V Americe se toto tropické ovoce objevilo až počátkem roku 1876 na Světové výstavě ve Philadelphii.
  • První prototyp banánového chlebíčku vznikl již ve 30. letech 20. století, konkrétně v roce 1933, kdy vyšel recept v kuchařce Balanced Recipes, původním cílem ovšem bylo propagování kypřicího prášku a jedlé pečicí sody.
    Ovšem druhá strana příběhu zase vypráví o tom, že recept vymyslely a sestavily americké hospodyňky, které se rozhodly šikovným způsobem zpracovávat příliš zralé banány.
  • Na Novém Zélandu či v Austrálii se do banánového chlebíčku místní natolik zamilovali, že si údajně mrazí banánové pyré, aby jej měli ihned k dispozici na pečení.
  • 23. února slaví v Americe Národní den banánového chlebíčku.

Zátiší s banány impresionistická olejomalba od komarovart, Fler.cz

Banánová miska od Benešová Hana, Fler.cz

Magdalena Dobromila-keramická bábovka žlutá od rozrazil rezekvítek, Fler.cz

 

 Vylaďte své stolování s Flerem

Aby se pro vás pečení (nejen z banánového těsta :)) stalo skutečně atraktivní činností, zútulněte své kuchyňské prostředí. Stačí drobné detaily, jako je třeba rozkvetlý tulipán ve váze, pěkná chňapka či roztomilá zástěrka. A poté už jen stačí dokonale upečený dezert krásně naservírovat. S tím vám moc rádi pomohou naši Fler tvůrci, kteří mají v zásobě pestrou sbírku prostírek, designového nádobí, prkének, rustikálních forem i originálních příborů...

Zástěrka, Proužkatá od by MaJa

vyšívané prostírání To je moje! od Lněné

Prostírání lněné "řebříček" od ververdesign

Lněné pouzdro na příbor od Linai

Lžíce na dort - Bake someone happy od Ručičkovo

Etažér-servírovací podnos (nejen) na dort od Bella Woods

Dřevěná skříňka s porcelánovými šuplíčky na koření od Vzpomínky na dětství

Kulaté prkénko Kuchyně je srdcem domova od KaspaVeronika

Prkénko vegetarian usměvavé od Machacek-sochy 

Dubové prkénko Lauta I od Korpi

Sada obraceček //Pod mořem// od Visty Creations

akátová servírovací deska od BURN BABY BURN

Dekorační tác od chrissstn

Forma Věneček od mago

Talíř Celadon od heda design

Zrenovovaná velká litinová forma na pečení Včela od Eva Evelýna

Tři tácky s ornamentem od Kaprálová Milena

Tác ledové království od Lovetoeat-plates

Tác od Keramirka

Servírovací prkénko - charcuterie board od R.Pekarík

Luxusní kuchyňská souprava Cupcake ice od Chic&Lovely

 

 

 

Úvodní fotografie: © Flora Westbrook, Pexels