Jak se peče štěstí: Kyš, kiš nebo quiche?
Každý už někdy se zaujetím pozoroval obsah lednice, ve které se schovávaly nakrojené kousky sýrů, zbytek mléka, pár vajíček a trocha zeleniny vykukující ze spodního šuplíku. Možná jste v takové chvíli urputně startovali mozkové závity a přemýšleli, do jakého pokrmu zmíněné suroviny zamíchat. Pak pro vás máme geniální řešení! Vyzkoušejte slaný koláč neboli quiche. Křehké máslové těsto a vytuněná náplň vám zaručí, že budete chtít ochutnávat zas a znovu.
Přestože se v našich podmínkách drží spíše tradice sladkých koláčků, tak věřte, že i slané verze neboli quiche [čteme kyše] si snadno zamilujete. A výhoda? Slaný koláč potěší vaše chuťové buňky, ať už si jej dáte ihned, co jej vytáhnete z trouby, nebo ho sbalíte s sebou na piknik.
Ukrojte si kousek lahodné historie
Na slaném koláči si začali lidé pochutnávat již od roku 1586. Podle dochovaných písemných pramenů se quiche staly oblíbenou pochoutkou především na dvoře Karla III. Lotrinského, právě zde je poctivě každý den připravoval královský kuchař Philipp de Rarécourt.
Skutečný původ quiche je dodnes opředen mnoha tajemstvími. Řada historiků se však přiklání k tomu, že pravou domovinou tohoto koláče je Lotrinsko, což je region nacházející se na hranici Francie a Německa. Ve středověku se tyto slané koláče zpravidla vyráběly z chlebové mouky a byly plněny vejci, masem a mlékem. Teprve až s nástupem počátku moderních dějin 20. století se quiche pečou z křehkého máslového nebo listového těsta.
Jednoduše dokonale vyvážená chuť slaných koláčů si záhy podmanila labužníky z celého světa. V Americe dokonce každý rok 20. května slaví národní den quiche.
Zdroj: © Malidate Van, Pexels
Ingredience na těsto:
- 170 g hladké mouky
- 110 g chladného másla pokrájeného na kousky
- 3-4 polévkových lžic ledové vody
- ¼ čajové lžičky soli
Zdroj: © Adam Bartoszewicz, Unsplash
Zdroj: © Malidate Van, Pexels
Ingredience na náplň:
- 100 g smetanového sýra (např. Lučina nebo Ricotta)
- 80 ml smetany na vaření
- 4 menší celá vajíčka
- 255 g strouhaného sýra (např. ementál, gouda, …)
- 5-6 větších karotek uvařených na páře nebo pečených v troubě
- sůl dle chuti (ideálně čtvrt čajové lžičky)
Postup:
- Nejdříve připravíme těsto na korpus. Do mísy prosejeme mouku a sůl, lehce promícháme. Přidáme pokrájené chladné máslo a prsty vytvoříme drobenku. Přiléváme ledovou vodu, nejprve 2 až 3 polévkové lžíce, postupně podle potřeby, pokud je těsto stále suché nebo sypké, přidáváme další lžíce vody. Ručně vypracujeme jemné, nelepivé těsto. Hotové těsto lehce splácneme a vložíme do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie. Těstu dopřejeme odpočinek v ledničce, minimálně 1 hodinu.
- Předehřejeme troubu na 200 °C a koláčovou formu (může mít vlnkové okraje) vysteleme pečicím papírem. Těsto vyválíme na kruhový plát o tloušťce alespoň 4-5 mm a vložíme do koláčové formy tak, abychom utvořili také vyšší okraje po celé délce obvodu formy. Dno nahusto propícháme vidličkou.
- V kuchyňském robotu nebo za pomocí ručního elektrického šlehače ušleháme všechny (kromě karotek a strouhaného sýru, ty použijeme později) suroviny na náplň do hladké konzistence.
- Hotovou směs nalijeme na korpus, naskládáme uvařené nebo upečené karotky a zasypeme strouhaným sýrem. Pečeme při 200 °C, cca 25-35 minut. Koláč je hotový, až začnou lehounce zlátnout okraje korpusu i sýrová čepička.
TIP na zlepšovák:
Mrkve je možné také krátce upéct v troubě. Nejprve je naglazujeme (potřeme) olejem, přidáme sůl, pepř, trošku medu či sušené rozmarýny. Pečeme při 180 °C do změknutí.
Zdroj: © ANTONI SHKRABA, Pexels
ČAS na lákavé obměny:
Výhodou slaných koláčů je jejich univerzálnost. Mrkvičky můžete snadno vyměnit za čerstvé lístky baby špenátu (využít lze případně i mražený špenát), rajčátka, pórek, jarní cibulky, brokolici, chřest, uzeninu, houby, apod.
Zdroj: © Heather Barnes, Unsplash
Zdroj: © Max Griss, Unsplash
Zdroj: © Kelly Neil, Unsplash
Vytříbená chuť i v malém vydání
Slané koláče jsou ideálním společníkem na různých oslavách, párty a společenských akcích. Dopřejte svým hostům dokonalý gurmetský zážitek a naservírujte jim miniquiche. Těsto stačí namačkat do tartaletkových nebo muffinových formiček.
Zdroj: © Keriliwi, Unsplash
Stolečku, prostři se!
... kouzelný ubrousek, díky němuž se vám na stole budou objevovat dobroty, sice na Fleru nenajdete, zato však tady jsou jiné poklady. Skvělá, ručně vyrobená prostírání, ubrousky, zástěry a hlavně originální formy na pečení, talíře, podnosy či jiné kuchyňské propriety, ale to už určitě dávno víte.
Lněný běhoun - Beach house od Linen Your Life
Lněný ubrus Rough Look od shabby.romantic
Lněný ubrus - Třešňový květ od Linai
Velká krajková mísa od Lucie Hašková Marková
VELKÁ KANELOVANÁ MÍSA (červená, lesklá) od Keramická dílna Zmrzlík
Dřevěné prkýnko - vzor na přání od Mathijas88
Větší talíř přírodní malovaný s barvínkem od CHIC.KE.PA
Koláčová forma od Lovetoeat-plates
Vidličky sme svoji ❤ od Ručičkovo
Kamarádské vidličky - květinová.... od Jahhanah
Úvodní fotografie: © LUM3N, Unsplash