Proč péci v keramické formě? Protože je to léty osvědčený způsob, pekly tak naše babičky i prababičky a je to rozhodně příjemnější nežli třeba silikon. V keramické nádobě zůstane jídlo teplé dlouho po vytažení z trouby, při servírování vypadá skvěle a hotový pokrm lze ve formě i uchovávat.

Pokud by se vám do výroby vlastní keramické formy na pečení nechtělo, koukněte na nabídku keramické dílny Keramysh v Mnichově Hradišti, která nám do Golema tento návod poslala, čas od času se tam podobná forma objeví!

Materiál a potřeby:

  • keramická hlína THS
  • šlikr, štětec
  • váleček, vodicí lišty
  • forma srnčí hřbet jako kopýtko
  • nožík
  • houbička
  • sádrová formička včelka
  • bílá glazura

Jako první krok si zpracujeme keramickou hlínu THS, aby se z ní dobře vyválel plát.

Za pomoci vodicích lišt po stranách si válečkem vyválíme velký plát o síle 6 až 7 mm.

Vyválený plát opatrně přendáme na připravené kopýtko srnčího hřbetu a pomocí navlhčených houbiček vytlačíme požadovaný tvar.

Přebytečnou hlínu odřízneme nožem a vše zahladíme.

Necháme mírně zaschnout. Vyjmeme kopýtko a přilepíme úchyty – válečky ve tvaru uzlíku.

Pustíme se do zdobení formy. Připravíme si sádrovou formičku včelky.

Do formičky vtlačíme kousek hlíny a obtisknutou včelku ořízneme nožíkem. Pomocí šlikru nalepíme zvenku na formu.

Pomocí štětečku doretušujeme povrch.

Připravenou formu necháme vyschnout, retušujeme a dáme do přežahu. Následně glazujeme a vypalujeme na 1260 °C.

Návod je z časopisu o keramickém tvoření Golem 4/2020.

Autor/foto: keramická dílna Keramysh

 

Milí přátelé keramiky,

v posledních letech přidávají na síle hesla jako: Nic nepotřebuješ, všechno už máš! nebo Stop konzumu, Nehromadit, poslat dál... Já s tím za normálních okolností vůbec nemůžu nesouhlasit. Jistě, ale... Nějak se nám ty normální okolnosti pro život vytratily, a tak je nutné pracovat s tím, co tu máme. Tedy, jsme pro, aby se pro letošní svátky značně hromadilo, syslilo, utrácelo, pokud je co, ale ne za mouku, olej a luncheon do komory, ale za rukodělné produkty, keramiku, řemeslné výrobky všeho druhu.

Nejde si nevšimnout všech těch zrušených nebo omezených akcí, které jsou pro mnohé tvůrce životně důležité. Takový keramik nenosí hrnky po jednom někam do krámu, ale kolikrát maká po nocích na několik velkých stěžejních akcí, co se tu u nás tradičně pořádají. A když takovému keramikovi tyto akce někdo ze dne na den zruší, zkrátí, omezí, tak je to průšvih.

Co bude s vánočními prodejními akcemi, je zatím ve hvězdách, tak si říkám, i když to nebude třeba na živo, pojďte si u svých oblíbených keramiků a tvůrců nakoupit letos hromadu pěkných dárků, ať mají i oni na chleba a nájem. Oni nám ty hrnky, mýdlenky, konvičky a podnosy na cukroví rádi zachumlají do bublinek a pošlou poštou.

Ať už je člověk zapikaný doma dobrovolně či nedobrovolně, vždycky se lépe sedí v křesle s novým hrnkem nežli bez něj. A co teprve, když si do něj dáte horkou čokoládu s rumem a se šlehačkou! To se rázem může jít nějaký virus společně se všemi nařizovači a zakazovači klidně bodnout...