Chcete-li vidět účast dvou českých týmů ve světové soutěži, máte k tomu jedinečnou příležitost v sobotu 12.6.2010 v Pelhřimově. Soutěžíme letos již třetím rokem. Oč se jedná?


Soutěžní tým se skládá z jednoho střihače a sedmi přadlen-pletařek a jejich úkolem je při dodržení přesných pravidel v co nejkratším čase ostříhat ovečku a ze surového rouna vytvořit svetr stanovených rozměrů. Stříhá se ručními nůžkami, přede se na klasických kolovrátcích a plete na jehlicích.


Soutěže se letos účastní dvanáct družstev z celého světa (Austrálie, Kanada, Japonsko, Jižní Afrika, Velká Británie a Česká republika), každý tým soutěží doma ve své zemi, o umístění v soutěži rozhoduje dosažený čas.


Úkol není jednoduchý, čas kolem deseti až třinácti hodin není nic neobvyklého, několik týmů také soutěž nedokončí. Světový rekord je 4 hodiny 51 minut 14 sekund. Naše dva týmy svůj čas ve druhém roce zlepšily o více než hodinu a dá se očekávat, že i letos udělají vše pro co nejlepší umístění. Přijeďte nás povzbudit!


Z historie Mezinárodní soutěže Ze zad na záda:


V roce 1811 v Newbury v Berkshire ve Velké Británii byla uzavřena sázka o tisíc liber, zda je možné během jednoho dne přenést rouno z ovce na člověka, tedy ostříhat ovci, spříst vlnu a uplést z ní kabát. Akci sledovalo kolem 5 000 diváků, kabát byl hotov za třináct hodin. Po skončení byla ovce snědena a zapita mnoha doušky piva na oslavu celé události.


Dnešní soutěž začala roku 1992, kdy mladému nadšenému přadlákovi ze Scottish Wool Centre (Centrum skotské vlny) v Aberfoyle ve Skotsku Richardu Snowovi diagnostikovali nádor štítné žlázy. Jeho přáním bylo založit fond pro výzkum rakoviny a inspirací mu byla téměř 200 let stará výzva Ze zad na záda (Back to Back). Událost vzbudila v Británii mimořádný zájem, nejenom jako důmyslná propagace vlny, ale i díky založení fondu pro výzkum rakoviny.
...