Chcete udělat radost velikonočním koledníkům? A nebudou to barvená vajíčka.
Připravte si:
300 g žitné mouky
200 g špaldové mouky
100 g pohankové mouky
1/2 Hery nebo másla
2 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky kypřícího prášku
1 lžičku jedlé sody
2 vejce
200 g medu
4 utlučené nebo mleté hřebíčky
1 utlučenou hvězdičku badyánu
1/2 lžičky mleté skořice
kousek čerstvého loupaného zázvoru postrouhaného najemno
špetku soli
Tuk rozehřejte a rozpusťte v něm cukr. Do mísy nasypte všechnu mouku, rozmíchejte s kypřícím práškem a jedlou sodou. Přidejte špetku soli a koření. Zpracujte spolu s tukem, medem, cukrem a vejci ve vláčné těsto.
Vložte do mikrotenového sáčku nebo zabalte do folie a nechte v chladu alespoň 1 hodinu odpočívat.
Pak rozválejte těsto na plát a vykrajujte tvary. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 160 až 175 stupňů (podle druhu trouby) asi 25 minut do zhnědnutí.
Přeji vám krásné Velikonoce.