Chcete udělat radost velikonočním koledníkům? A nebudou to barvená vajíčka.

 

Připravte si:

300 g žitné mouky

200 g špaldové mouky

100 g pohankové mouky

1/2 Hery nebo másla

2 lžíce třtinového cukru

1/2 lžičky kypřícího prášku

1 lžičku jedlé sody

2 vejce

200 g medu

4 utlučené nebo mleté hřebíčky

1 utlučenou hvězdičku badyánu

1/2 lžičky mleté skořice

kousek čerstvého loupaného zázvoru postrouhaného najemno

špetku soli

 

Tuk rozehřejte a rozpusťte v něm cukr. Do mísy nasypte všechnu mouku, rozmíchejte s kypřícím práškem a jedlou sodou. Přidejte špetku soli a koření. Zpracujte spolu s tukem, medem, cukrem a vejci ve vláčné těsto.

Vložte do mikrotenového sáčku nebo zabalte do folie a nechte v chladu alespoň 1 hodinu odpočívat.

Pak rozválejte těsto na plát a vykrajujte tvary. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 160 až 175 stupňů (podle druhu trouby) asi 25 minut do zhnědnutí.

 

 

Přeji vám krásné Velikonoce.