Všechny na Fleru zdravím!

Jsem "tu" nová. A tak bych Vám chtěla představit jednu málo známou techniku - techniku Lacé.

V mém kreativním obchůdku k ní naleznete speciální šablonky a pomůcky. A protože se mi množí dotazy, co je to za techniku a jak se dělá, chtěla bych Vám ji trošku přiblížit.

O Lacé

Technika zvaná Lacé je u nás málo známá. Slovo „Lacé“ pochází z francouzštiny a v překladu znamená zašněrovaný, zavázaný či propojený. Termín lacé se také používá ve významu krajka či paličkování (v tomto výrazu však přejato z angličtiny).

K vyzkoušení této krásné techniky budete potřebovat speciální šablonu, speciální nůž a rýhovadlo na lacé 2 v 1, pravítko, nepřilnavou lepicí pásku a tvrdý papír – např. tonkarton. Nejlepší je však duokarton či duopapír, který má z každé strany jinou barvu, při níž právě vynikne krajkový vzor šablony. Vzniklý vzor však můžeme podložit kouskem jinak zbarveného papíru a vzor také krásně vynikne.

Tuto techniku lze využít při jakémkoli tvoření z papíru - blahopřání, drobné papírové výrobky či scrapbooking.

A jak krásný krajkový vzor vykouzlíme?

Připravíme si podložku na řezání, abychom nepoškodili pracovní stůl. Na papír si přiložíme šablonu, je lepší ji přichytit kouskem nepřilnavé lepicí pásky, a nejlépe speciálním nožem na Lacé se vyřízne otvor od otvoru po celém vzoru šablony. Řezy musí být čisté. Po vyřezání se šablona odstraní a jednotlivé výřezy ohnou pomocí malého pravítka a rýhovacího nástroje přímo na Lacé případně na embossing, a zastrčí se pod předcházející výřez. Jednou šablonou můžeme vytvořit několik krajkových vzorů podle toho, který otvor v šabloně vyřízneme.

Technika se vám možná zdá složitá, ale uvidíte, že ji zvládnou i méně zdatní. Vše si ukážeme podrobně na příkladu výroby následujícího přáníčka.

1. Jak už bylo řečeno, připravíme si podložku na řezání, přáníčko libovolného tvaru nejlépe z duokartonu (na kterém vyniknou lépe jednotlivé výřezy), speciální nůž na Lacé, nepřilnavou pásku na papír, pravítko a také důležitý rýhovací nástroj.

pomůcky na začátek

2. Na přední, lícovou stranu blahopřání do místa, kam chceme umístit vzor, přiložíme šablonu na Lacé a přichytíme si ji nepřilnavou páskou na papír (nejlépe přímo na Lacé), aby se nám šablona nepohnula. Opravdu vřele doporučuji, speciální páska perfektně drží šablonu.

přichycení šablonky lepící páskou

3. Na vyřezávání je nejvhodnější použít nůž určený přímo na Lacé. Má krátkou čepel a přesně zapadá do úzkých výřezů na šabloně. S modelářským nožem lze také vykrajovat, ale má dlouhou čepel, a řezy a práce s ním nejsou tak přesné. Nůž pevně chytneme do ruky (nejlépe až u čepele), vložíme ho do prvního výřezu na šabloně a přítlakem vykroužíme obvod výřezu. Hodně přitlačíme, abychom prořezali celou gramáž papíru. Stejným způsobem pokračujeme i v dalších výřezech. Nemusíme však vykrajovat všechny výřezy na šabloně, při zvolení jen určitých rýh, změníme vzor krajky. (V tomto případě ale opravdu vyřežeme všechny výřezy). Šablonka je vyrobena z tenkého kovu, nůž lze lehce ztupit.

a řežeme

4. Po vyřezání vezmeme do ruky pravítko, přiložíme ho k linii konců výřezu a rýhovadlem (buď přímo na Lacé nebo na embossing) přejedeme pomocí pravítka od začátku prvního výřezu po jejich ukončení.

rýhujeme sklady  narýhované sklady

5. Poté přehneme každý druhý vyřezaný proužek, a záhyb přejedeme širokým koncem speciálního rýhovadla 2 v 1 určeného na Lacé, nebo případně alespoň nehtem. Pokud to lze, přichytíme přehnutý proužek pod nepřehnutý proužek následujícího vzoru.

sklady podehneme pod předcházející

6. Celý vzor se záhyby můžeme zatížit (např. několika těžkými knihami), aby se tvar překladů ustálil a vzor tolik nevystupoval do prostoru. Blahopřání potom dozdobíme podle vlastních představ. V našem případě několika samolepkami, stužkou a šablonkami na shapeboss (vše k dokoupení u mě v obchůdku).

konečné přáníčko

Doufám, že jste se dověděli něco nového! Přeji krásné tvořeníčko!

Lída