Výběr z české kuchařky aneb rukověť Magdalény Dobromily.
Vítejte u šestého Vinutkového třesku tentokrát na téma Plody, fotky v naší kuchařce jsou opět rozklikávací.

Zdena
 
  

Kukuřičné placky

75 g hrubé mouky | 75 g kukuřičné mouky | 2 lžičky prášku do pečiva | 1 lžičku olivového oleje | 150 ml nízkotučného mléka nebo vody | 125 g mražené kukuřice | 2 bílky | 2 lžičky koriandru | Sůl, pepř

V misce smíchejte hrubou i kukuřičnou mouku, prášek do pečiva a trochu pepře. Přidejte olej a mléko a míchejte, dokud těsto nebude vláčné. Přidejte rozmraženou a okapanou kukuřici a koriandr. Těsto přikryjte a nechte odstát asi 20 minut. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a přimíchejte je do těsta. Placky opečte z obou stran na rozpálené pánvi. Aby se vám těsto nelepilo, nabírejte ho lžící namočenou ve studené vodě.

Noelleen
  

Rybízový džem

Na 1 svařovací dávku: 4 větší sběračky šťávy z umletého rybízu | 3 stejné sběračky krystalového nebo pískového cukru (je-li rybíz sladší 5 sběraček rybízu a 3 sběračky cukru)

Rybíz omyjeme a umeleme na odšťavňovacím strojku. Vzniklou šťávu zpracováváme po výše uvedených dávkách. Do širšího kastrolu, nejlépe teflonového, dáme 4 sběračky šťávy z umletého rybízu a vaříme cca 10 minut, potom přidáme 3 sběračky cukru a vaříme cca 8 minut. Lžičkou kápneme vzniklý rosol na talířek a když zrosoluje (kapka ztuhne a neteče), naléváme do malých skleniček a ihned uzavřeme víčky. Necháme vychladnout pod froté ručníkem a po vychladnutí ukládáme. Takto připravený džem vydrží několik let. Velmi dobré je, když se do červeného rybízu umele i část rybízu černého.

Oskeruše
  

Kiwi koktejl

4 ks kiwi  |  500 ml studeného mléka  |  4 kopečky vanilkové zmrzliny  |  2 lžíce medu

Kiwi oloupeme. Z kiwi odkrojíme několik plátků, které odložíme stranou. Zbytek kiwi rozmixujeme s mlékem, medem a zmrzlinou. Hotový kiwi koktejl naplníme do sklenic a ozdobíme plátky kiwi.

AleAlena
 
  

Kuře v omáčce z granátových jablek

menší kuře |  4 lžíce oleje |  mletý pepř |  2 lžíce másla |  velká cibule |  šálek vody na zalití | šálek nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů |  šťávu ze dvou pomerančů
šťávu ze čtyř až pěti granátových jablek  | sůl |  mletou skořici |  lžíci krupicového cukru 
2 lžíce mouky |  1/2 lžičky kurkumy

V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji do světle žluté barvy.  Přidáme ořechová jádra a za stálého míchání je krátce osmahneme. Vše zalijeme vodou, přidáme pomerančovou šťávu, granátovou šťávu, osolíme, přidáme skořici, kurkumu, cukr a chvíli povaříme. Opláchnuté kuře rozdělíme na porce, osušíme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo a kuře na něm po všech stranách opečeme. Potom je vložíme do připravené omáčky a dusíme doměkka. Je-li třeba, omáčku naředíme troškou horké vody. Pokrm podáváme s rýží a zaléváme pikantní omáčkou.

Luci.e
  

Ostružinový koláč

na ozdobení: 300 g ostružin, náplň: 1 vejce | 500 g měkkého tvarohu | 100 g cukru moučka | 
těsto: 200 g tuku na pečení (Hera)  | 250 g polohrubá mouka | 4 vejce | 200 g cukru moučka
tuk na vymazání | hrubá mouka na vysypání

Tuk nakrájíme na malé kousky a necháme při pokojové teplotě změknout. Pak ho utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a spojíme se žloutkovou pěnou. Nakonec lehce vmícháme prosátou polohrubou mouku.

Těsto naplníme do pekáčku s vyšším okrajem, který vymažeme tukem a pečlivě vysypeme hrubou moukou. Korpus předpečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut.

Mezitím utřeme tvaroh s moučkovým cukrem a vejcem do pěny až na hladkou náplň. Předpečený koláč vyjmeme z trouby a na povrch stejnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň. Pečeme ho při 180 °C ještě dalších 20 minut.

Ostružiny omyjeme a necháme okapat. Koláč s náplní vyjmeme z trouby a na povrch celé náplně rozložíme připravené ostružiny. Koláč vložíme zpět do trouby a necháme ještě přibližně 5 minut zapéct.

bon-bon
  

Třešňový koláč s citrónem

600 g třešní | 120 g rozpuštěného másla  | 3 vejce | 230 g cukru moučka | 250 g hladké mouky | špetka soli | 2 lžičky kypřícího prášku | 1 citrón

Citron omyjeme. Z celého citronu nastrouháme kůru, z půlky vymačkáme šťávu. Třešně vypeckujeme a smícháme je s citronovou šťávou. Na dno dortové formy položíme pečicí papír a okraje vymažeme máslem.

Mouku prosejeme s kypřicím práškem a solí. Vejce s cukrem šleháme do pěny asi 4 - 5 minut. Pak po částech střídavě přimícháváme směs mouky, citronovou kůru a vychladlé máslo.

Těsto nalijeme do formy, přesypeme třešně i se šťávou, posypeme dalšími 2 lžicemi moučkového cukru a dáme do předehřáté trouby. Třešňový koláč s citronem pečeme při 180 °C asi hodinu.

Po vyndání necháme třešňový koláč s citronem asi 10 minut vychladnout. Poté vyndáme z formy a můžeme podávat ještě teplý nebo ho necháme úplně vychladnout.

Sarkin
 
  

Malinová limonáda

1.25 l vody | 500 ml cukru | 300 ml balení zmražených malin (nebo 800 ml čerstvých)  | 500 ml citronové šťávy (asi 6 citronů)  | 375 ml vodky, nemusí být


V kastrolu přivedeme vodu s cukrem do varu. Mícháme, až se cukr rozpustí. Vaříme po 1 min. Sejmeme z ohně a přidáme maliny. Přikryjeme a necháme stát po 30min. Propasírujeme a necháme vychladit v chladničce.
Přidáme citronovou šťávu a vodku (chcete-li), zamícháme a nalijeme do sklenic s rozdrceným ledem. Ozdobíme citronem a malinami.

Papi Tutu
 
  

Štrůdl pro Adama


30 dkg hladké mouky l10-20 dkg tuku l 1 vejce nebo jen žloutek l lžíce octa l špetka soli l vlažná voda (dle potřeby l pokrájená jablka l cukr l skořice (ořechy, rozinky) l strouhanka (nasaje šťávu z jablek, která pak nevytéká)

Do mouky přidáme špetku soli, promícháme, pak do důlku v mouce rozklepneme vejce (nebo jen žloutek), dáme lžíci octa, rozpuštěný tuk a vlažnou vodu. Vypracujeme vláčné těsto. Na chvíli přiklopíme teplým kastrolem nebo teplou pokličkou a necháme 15 - 30 min. odpočinout.
Pak na vále, nebo na utěrce (lépe se zavinuje a může se ještě rukou vytáhnout) vyválíme těsto.
To nejprve posypeme strouhankou (lepší je obdělaná na másle), na ni dáme postrouhaná jablka, ty posypeme cukrem, skořicí, případně strouhanými ořechy a rozinkami.
Těsto zavineme, kraje dobře uzavřeme, přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem (upeče se tak dozlatova).
Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 stupňů cca 30 min dle potřeby (záleží na druhu trouby).

Šárka Rooya
 
  

Ostružinový kompot

1 l vody, 500 g cukru | čerstvé a pevné ostružiny.

Přebrané a propláchnuté ostružiny necháme pořádně okapat a nasypeme je do připravených, důkladně vymytých sklenic

Každou sklenicí zatřeseme, aby se ostružiny uspořádaly. Zalijeme téměř vařícím nálevem a sklenice ihned uzavřeme. Vložíme do sterilačního hrnce a sterilujeme 20 - 25 minut při teplotě 85 °C.

testi
 
  

Ovocný salát

2 jabka | 2 hrušky | 1 banán  | 1 pomeranč | 1 citrónu | hroznové víno | 2 lžíce koňaku | 30 g vlašských ořech

Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Oloupaný banán nakrájíme na kolečka, očištěné plátky pomeranče zbavíme jadérek a rozpůlíme.

Vše vložíme do skleněné misky, zakapeme citronovou šťávou, trochu pocukrujeme a zalijeme koňakem. Pak salát necháme v chladničce vychladit a před podáváním posypeme sekanými ořechy.

Sin
 
  

Šípkový džem

na 2 sklenice po 500 ml:
800 g šípků | 500 g jablek | kůra a šťáva z 1 chemicky neošetřeného pomeranče | 500 g želírovacího cukru (2 : 1)

Šípky odstopkujeme a pečlivě zba­víme bubáků, omyjeme, necháme okapat, překrájíme napůl, vydlabe­me semínka a s 250 ml vody vaří­me asi 20 minut doměkka. Hmotu protřeme sítem a odvážíme 500 g šípkového pyré.
Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a rozdělíme je na malé kostičky. V hrnci smíchá­me jablka se šípkovým pyré, cukrem, pomerančovou šťávou i ků­rou a uvedeme do varu. Vaříme zvolna asi 3 minuty. Horké plníme do sklenic a ihned uzavřeme.

sanstyle
  

Horké maliny

suroviny pro 2 porce
200 g mražených nebo čerstvých malin | 0,5 l vanilkové zmrzliny | cukr krystal | 50 g másla | 1 dcl Griotte | citron

Na pánvi nechte rozpustit kousek másla a na něj dejte dvě polévkové lžíce cukru. Cukr začne zvolna karamelizovat. Pomalu, ale pečlivě mícháme, aby se nám nepřichytil. Pozor nenechte jej dojít do tmavého tvrdého karamelu!!! Na rozpuštěný cukr nasypeme maliny a opatrně mícháme. Pro větší pikantnost zastříkneme čerstvou citronovou šťávou. Ve chvíli, kdy budou maliny horké, nalijeme připravenou griotku. Necháme přihřát a sejmeme z ohně. V těchto fázích již mícháme velmi, velmi opatrně. Maliny jsou po rozehřátí měkké a mohlo by se stát, že vyrobíte místo horkých malin malinovou marmeládu.

Na porce zmrzliny nalijeme horké maliny a ihned podáváme.

Tip pro gurmety: toto jídlo můžeme i flambovat - v džezvě nebo malém kovovém rendlíčku si přihřejeme tvrdší alkohol - vinaři samozřejmě použijí 60% vínovici - a přímo v džezvě zapálíme. Opatrně přeléváme přes zmrzlinu a ještě hořící podáváme. Vzpomeňte na Pelíšky a použijte raději nerezové lžičky.


Doufáme, že jste si na dnešním výběru pochutnali!

Vaše kuchařinky - vinutkářky

Nominaci na top z našich tématických výPLODŮ tentokrát vytvořila Šárka Rooya: