Když jsem zhruba před rokem a půl vkládála své první zboží, moje znalost o panenkách se omezovala jen na  plastová mimina s nočníkem a lahvičkou, ze kterých malé slečny přejdou na "Barbie", což jest běžně 30 cm vysoká panenka, kterou můžete za pár šlupek koupit ve vietnamské večerce (při troše štěstí s vlasy nastřílenými po celém povrchu lebky a rozhodně ne od Mattela) nebo za tisícovku a více ve velkých hračkářstvích a s plnou polní výbavou. Semtam se ještě v běžných krámech povalují "Evičky", takové 12 cm vysoké děti, které k "Barbínkám" docela pasují. Vzhledem k akutnímu nedostatku poživatin pro tyto hračky jsem se pustila do rozvoje potravinářského průmyslu pro panenky a v průběhu času jsem se pozvolně ocitla  před okénkem do dalšího paralelního světa, kam vás zvu k nakouknutí. 

V tomto světě máme malé panenky 1:12 (cca 15 cm), většina domečků pro panenky je sběrateli a "domečkáři" pořizována v tomto měřítku.  Panenky Barbie, Monster High a podobné patří k rozměru 1:6, panenky jsou vysoké kolem 30 cm.  Pro tyto panenky si sběratelky většinou dělají pokojíček tam, kde je zrovna náhodou místo, protože pro kompletní dům (tak jak si ho zařizují sběratelé 1:12) už má málokdo dostatek místa či dostatečně chápavého manžela. Tyto panenky dělíme na "běžné" pro děti, které na nich páchají různá zvěrstva jako stříhání, matlání, lepení, natírání a dekapitaci. Druhou skupinou jsou superspeciální sběratelské edice plně kloubových panenek se speciálním líčením i vizáží, které často ani neopustí krabici, aby nedošly úhoně a jen tiše čekají, až jejich cena v průběhu dějin nabobtná. 

Pomalu se dostáváme k velikosti 40 cm. Jednou z běžnějších panenek, které se daly před lety sehnat v podobné velikosti byla Moxie Teenz, která se už nevyrábí. Bohužel. Ač panenkám moc nerozumím, tahle se mi fakt zalíbila. Na rozdíl od vymalovaných tvářiček, tato panenka má oči skleněné, které tvář oživí. Navíc je paruková, bývaly k ní na výběr i různé vlasy. Nedávno jsem sehnala bazarovou zlevněnou, neb měla jedno oko kalné. Nikdo nejsme dokonalý, mě zase v pravém oku často škube. A honem jsem po ní skočila, protože jsem potřebovala fotomodelku pro větší výrobky. 

Ale i 40 cm je pro ty supersběratelské málo. Panenky navrhované panem Tonnerem už mají i více než 40 cm na výšku (to jsou tak vytuněné krasavice, že je lepší děti oddělit od této panenky neprůstřelným sklem a pro jistotu přistavit po zuby ozbrojeného bodyguarda). A už se blížíme k BJD panenkám - Ball-jointed dolls. Tyto panenky jsou parukové (nemají nastřílené vlasy, ale lze jim měnit nejrůznější paruky), totálně kloubové, mají vyměnitelné skleněné oči a vůbec si je může sběratel totálně upravit a přizpůsobit svému vkusu a podobě - včetně malby obličeje. Velikostí se pohybují od nejmenších  25 cm až po obříky 1:2 dosahující 90 cm výšky. Kromě neprůstřelného skla a bodyguarda by mezi dětskou ručičkou a touto panenkou měl stát i obrněný transportér a baterie vodních děl. 

Přiznávám, výroba maxiatury 1:2 je mimo moje možnosti. Ale pro majitelky 40 cm vysokých panenek (a pár kousků ještě větších) mám dobrou zprávu. Mám první vlašťovky miniatur větších velikostí. A focené jsou s mojí Moxie Teenz "Kalné oko", která má na výšku 37 centimetrů včetně bot.

Nejdříve porovnání, jak vypadá standardní dětská verze Barbie (jedna z těch zachovalejších) s urostlou Moxie.

Tak, už máte trochu představu o rozměrech. Začneme nápoji. Sehnala jsem robustnější  skleničky a vyrobila do nich vodu s citronem a malinovku s bublinkami. Myslím, že žízeň z těchto sklenic by mohla uhasit i 45 cm vysoká panenka. 

 

Pak tu mám dva kousky (zatím) i menší svačinky - Latté a kulatou kobližku. 

 A nyní přichází na řadu poháry. S poháry je ta starost, že do nich nelze zapracovat fimo, protože plastové poháry nemají rády horkou troubu. (Kde udělali soudruzi chybu?). Proto do nich lze vyrábět náplň pomocí pryskyřice nebo různých samotvrdnoucích hmot a předpečené fimo do nich zapíchnout.  Považte, jak se podařily.

Začneme jedním krajně romantickým, jahodovým, od srdce. Doslova.

 

Další je superčokoládový - všechny druhy čokoládových krémů a rafinované čokoládové zdobení. 

 

Pak jsem si pohrála s kombinací kávového krému a variací zmrzliny vanilkové, čokoládové, kávové a straciatelly, zdobené pařížskou šlehačkou a oplatkovými tyčinkami.

 

Další typ zmrzlinové smršti je směsicí zmrzliny čokoládové, oříškové a čistě smetanové s krémovou čepicí a oplatkovými tyčkami. Tady jsem vyzkoušela další typ samotvrdnoucí hmoty, která je taková odlehčenější a výsledek je na dotek jakoby "tvrdopěnový".  Ve stejném poháru mám i malinovou variantu. 

 

  

Je tu i pohár s lesním ovocem, jahodovým krémem a oplatkou. 

 

A nakonec si nechávám ještě VĚTŠÍ poháry. Mají sice na výšku také 35 mm jako všechny předchozí, ale horní průměr nádobky je také 35 mm - a to už je nějakého materiálu. K nim dodávám i lžičku, 55 mm dlouhou. Vypadá kovově, ale je to plast. Tahle holka by si po tomhle množství cukru asi  značně načechrala játra, nicméně myslím, že 50 cm vysoká děvenka by si na tomto dezertíku smlsla bez problémů.

 

A abych ještě doplnila informaci - v kategorii nápoje jsou některé označené jako "velké", ty  jsou odlity  v 35 mm vysokých skleničkách a rovněž jsou vhodné pro 40 cm vysoké panenky - jako například doplněná zásoba vysokých štíhlých sklenic s vodou s citronem a čokoládových koktejlů. A v kategorii mininádobí mám i zásobu talířů o průměru 40 mm a plastových misek na cokoliv, které by také mohly zdobit jídelní stůl soukromého koutku nadšené sběratelky "velkých" panenek.