Roušky a respirátory se tak nějak staly součástí našeho života a asi ještě nějakou dobu zůstanou. A tato povinnost nošení roušek a respirátorů mě postavila před pár "problémů", které by mě ještě před rokem nenapadly a začala jsem tak na ně hledat řešení v duchu hesla:


když už s rouškou, tak prakticky a elegantně 

A co mě začalo trápit (kromě ekzemu kolem rtů od nošení respirátoru)?

1. Kam z rouškou, když ji zrovna nemám nasazenou?

2. Jak si rozpoznat respirátory v rámci rodiny, když všichni máme stejně bílý?

Kam z rouškou, když ji zrovna nemám nasazenou?

Svoje šité roušky jsem měla řešený tkanicí kolem hlavy. Okamžikem zákazu podomácku šitých roušek a nahrazením jednorázovými rouškami a respirátory jsem tak začala řešit kam s nimi, když jsem je sundala. Podle mě tohle musí řešit hodně lidí, protože aktuálně převažují právě roušky a respirátory s gumičkami za uši.

Někteří si jej natáhnou na zápěstí nebo jen tak drží v ruce, jiní zmuchlají do kapsy nebo do kabelky či batohu (to mi přijde jako nehygienické a i jako velké riziko případné kontaminace kapsy či tašky).

Každopádně v daný okamižk prostě překáží a je bohužel velmi snadné takto nošený respirátor či roušku ztratit. Ostatně na ulicích (ale i v parcích a lesoparcích, kde se lidi prochází a užívají si čerstvého vzduchu) se pak ve velkém povalují roušky a respirátory Znechucený

 A tak jsem přemýšlela a zkoušela a výsledkem jsou mizuhiki rouškošňůrky a rouškobrože Úsměv

Nejprve mě napadla mizuhiki rouškošňůrka aneb šňůrka na roušku, což je šňůrka na krk, která je zakončena malými karabinkami, na které se nacvaknou gumičky roušky či respirátoru. Takže v okamžiku, kdy je možnost si roušku či respirátor sundat, volně visí na krku, nijak nepřekáží a ruce jsou volné Velký úsměv

A aby bylo dodrženo mé heslo "prakticky a elegantně", tak je rouškošňůrka na obou koncích ozdobena mizuhiki uzly awaji-musubi. Tudíž když je rouška nasazená, tak po stranách visící mizuhiki uzle vytváří dojem barevných náušnic.

Rouškošňůrka se v mém testování osvědčila až na situace, kdy fouká vítr, což je v Liberci v tomto období dost časté. V takovém případě zavěšená rouška tak trochu poletuje kolem krku Unavený smíchem

Proto jsem vymýšlela dál a vznikla mizuhiki rouškobrož aneb brož pro roušku. Stačí si ji připevnit na tašku, kabelku, popruh batohu, bundu, nebo na kapsu kalhot, a když zrovna nebude nutné mít respirátor nasazený, tak jej za gumičky zavěsit na karabinku. Bude tak stále po ruce, ale nebude na ruce prudit Mrkáček

Třeba takový brožový špendlík s mizuhiki uzlem ume-musubi, jakožto symbol příchodu jara.

Pomocí karabinky se zavěsí respirátor a je tak po ruce aniž by překážel.

Nebo klasický brožový můstek s uzlem awaji-musubi?

Toto řešení funguje za každého počasí (možná déšť asi nebude optimální).

Jak si rozpoznat respirátory v rámci rodiny, když všichni máme ten stejný bílý?

U vlastních šitých roušek jsem to měla chytře vymyšleno tak, že každý člen rodiny měl svou barvu látky. Jenže okamžikem povinnosti nošení respirátorů nastává situace, že na věšáku visí několi stejně bílých kousků a teď babo raď, čí je čí. 

Tak mě napadlo, že by se hodil nějaký rozlišovač respirátorů.

A tak vznikl mizuhiki přívěsek na respirátor. K mizuhiki uzlu awaji-musubi je přidělaná malá karabinka, pomocí které se přívěsek zavěsí na gumičku respirátoru. Tak si každý pozná ten svůj Velký úsměv

A navíc to vypadá fakt pěkně a člověk vybočí z řady nudných respirátorů Stydlivý úsměv

 

A proč volba padla na mizuhiki uzly awaji-musubi a ume-musubi?

Asi nikoho nepřekvapí, že i tyto uzly mají svoji symboliku.

Awaji-musubi patří mezi tradiční mizuhiki, jedná se o uzel, který lze tahem za oba konce pevně utáhnout, aby nešel snadno rozvázat. Používá se pro všechny příznivé události, vyjadřuje přání štěstí a přání zůstat s někým navždy (tím se ovšem nemyslí covid Frajer).

Ume-musubi patří mezi moderní mizuhiki, vycházející z uzlu awaji-musubi. Je inspirován květem slivoně a je považován za příznivý uzel. Květy slivoně, které kvetou na rozmezí zimy a jara, mnohdy ještě za sněhu, mají význam jako čistota, štěstí, zlepšení osudu.

 A až bude svět normální a roušky budou historií?

I já doufám, že se přes aktuální situaci nějak rozumně dostaneme a roušky se stanou minulostí. Nebo je budeme vytahovat jen krátkodobě v zimním období jako prevence proti respiračním nemocem.

Proto jsem se snažila, aby se nejednalo o jednoúčelové výrobky.

V případě rouškošňůrek jsou součástí balení i silikonové koncovky-gumičky na brýle. Až skončí doba nošení roušek, tak stačí na karabinku přicvaknout gumičky a šňůrku změnit na nošení brýlí. 

Rouškobrože je možné využít třeba na připnutí zaměstnaneckých cedulek nebo oddělat kroužek s karabinkou a mít tak krásnou a barevnou mizuhiki brož.

 A přívěsky na respirátor se mávnutím kouzelné hůlky stanou přívěsky na zip na penálu, batohu, peněženky apod (fantazii se meze nekladou). A může tak sloužit a dělat radost dál.

 

Takže, když už s rouškou, tak prakticky a elegantně! Stačí si vybrat ...