Většina majitelů koček tuto situaci už určitě zažila, případně slyšela stížnosti a zoufalé nářky ze svého okolí. Rozdrápaná pohovka, křeslo nebo třeba škrábance na dveřích. Pojďme si říct, než tento problém vyřešíme, proč že ty kočky vlastně škrábou?

 

Hlavní funkce škrábání: 

  • Uvolňování starých vrstev drápů, obnovování nových vrstev a jejich broušení. I když si kočky své drápy brousí neznamená to však, že je není potřeba stříhat, zvláště u koček žijících v bytě. Více o stříhání drápků si můžete přečíst v článku Jak ostříhat kočce drápky?

  • Uvolnění nahromaděného stresu. Často můžeme zpozorovat, že když kočku něco naštve nebo se nudí, tak se jde pořádně vyškrábat.

  • Značkování teritoria zanecháním vizuálních a pachových stop pomocí pachových žlázek na tlapkách.

  • Protažení celého těla, tlapek a drápů pro jejich zdravý vývoj a uvolnění endorfinů pro dosažení psychické pohody.

  • Vyžádání naší pozornosti. Kočičky se v bytě můžou někdy nudit a pokud začnou škrábat na nevyžádaném místě, zajistí si tak naši pozornost a často i pěkné vzrůšo, a tím pádem konec nudy. Aby se vaše kočičky doma nenudily, doporučujeme vybrat některou z našich hraček pro kočky se šantou nebo kozlíkem :)

 

Kočičí škrábání je tedy naprosto přirozené chování, které je pro kočku nezbytné. Na nás je usměrnit škrábání tak, abychom zajistili naše bezproblémové soužití s těmito čtyřnohými šelmičkami, aniž by nás zničeným nábytkem, křesly a dveřmi přivedli do blázince. Proto kočkám žijícím v bytě musíme poskytnout vhodný povrch, kde můžou tuto svou přirozenou touhu uspokojit.

Jak vybrat správné škrabadlo si můžete přečíst v našem článku Pomoc, kočka nám škrábe nábytek! Víme, jak na to!