Vařím.
Ráda vařím. Už spoustu let. Jsem ráda, když moje kuchyně je centrem domova. Živým, voňavým, tepajícím.
Vařím ráda s dětmi, chci, aby věděly, co se skrývá za talířem polévky, miskou salátu, bochníkem chleba či sklenicí kefíru. Chci, aby si vážily potravin i práce spojené s jejich vznikem, aby věděly, že není samozřejmost mít plný talíř...
Ráda experimentuji a nemám ráda zbytečné přísady v jídle, ani kosmetice. V kuchyni mi tak mimo běžné vaření občas vykapává syrovátka, bublá kvásek na chleba nebo voní včelí vosk z domácího krému na ruce.
Přichází velmi nečekané pozvání.
Času je málo, musím vše rozdělané přerušit a jako první vzniká laban - jogurtový sýr původem ze Středního východu. Jeho příprava je tak jednoduchá, že na ní není snad ani co pokazit.
Dalším krokem je "labneh makbouseh". Malá sousta sýra tvarovaná do kuliček, naložená ve voňavém panenském oleji z oliv, ochuceném bylinkami.
A obalované sýrové kuličky v sezamu a černém kmínu.
Dalším krokem je polotvrdý domácí sýr bez syřidla. Volím verzi se sušenými rajčaty a bazalkou.
Všechny recepty najdete zde.
Minuty:
21:50 - čerstvé sýry
77:42 - polotvrdý sýr bez syřidla
Velice milým bonusem bylo setkání s Majdou, která shodou okolností ve stejném pořadu představovala svou knihu o smaltech. (Majdu uvidíte kolem 50. minuty)