S tím problémem se potýká snad každý. A ten, kdo má děti, tak několikrát denně. Chtěl by mít stůl jako ze škatulky, jenže po každém jídle přece nejde dávat čistý ubrus či prostírání...

Od té doby, co ubrusy a prostírání šiji a prodávám, otázka: "A jak se to pere?" je jedna z nejčastějších, co mi zákazníci pokládají. Proto jsem pro vás, zákazníky z Fleru, vytvořila jednoduchý fotoseriál s doporučením na ideální údržbu.

 

Jako vzorek jsem si vzala čtyři různé prostírky z různých materiálů. Dvě jsou v podkladu lněné, jedna je ušitá z bavlněné látky (to je ta oranžová) a bílá s tulipány je nejjednodušší varianta mnou prodávaných prostírek, žebrovaný materiál ze směsi bavlny a polyesteru. Tady je vidíte úplně nové:

Po pár dnech (či týdnech, záleží na rodině :-) používání přichází na řadu nutná očista:

 

Já sama všechno své prostírání peru ručně, protože chci, aby mi dlouho sloužilo v co nejlepší kvalitě. Řada z vás nyní namítne, že je to hrozně pracné a navíc se skvrny ručním praním nepovede odstranit. Pravda je, že zmáčnout knoflík na pračce je jednodušší, ale.... prostírání se ani v pračce nesmí ždímat, tak musíte pračku před ždímáním zastavit a od ostatního prádla ho odstranit, nebo prát samostatně, ale na plnou pračku ho doma těžko máte.... 

Pak není nic snažšího, než napustit umyvadlo teplou vodou, sáhnout po kvalitním mýdle a ponořit do něj ruce i s prostíráním. Kvalitní mýdlo je základ úspěšného ručního praní, sama z vlastní zkušenosti doporučuji třeba toto. Obzvlášť pečlivě namydlete případné skvrny, pomoci si můžete i zlehka kartáčkem a pak už jen dvakrát vymáchejte v čisté vodě a pověste na balkon či nad vanu vykapat. Pokud by vám na velmi intenzivní skvrny nestačilo mýdlo a kartáček, nebojte se aplikovat na ně odstraňovač skvrn, i s ním se dá v případě ručního praní pracovat.

Ze sušáku je ideální prostírání sundat dřív, než bude úplně suché a důležité je pořádně ho vyžehlit. Při žehlení ho můžete klidně i trochu natáhnout, obrázek se krásně narovná, pokud by vám moc uschlo, použijte u žehličky napařování. Po několika takovýchto kolečkách (prostření...umazání...ruční praní...vyžehlení) jsou všechny tři kusy různých materiálu stále jako nové. 

 

A na závěr něco pro ty, kdo za každou cenu musí prát všechno pouze a jenom v pračce. Na kontury používám ty nejkvalitnější barvy, co se mi podařilo koupit, jejichž výrobce se zaručuje, že se mohou prát v pračce na 40 stupňů. Což je více méně pravda, ale barva každým praním ztratí něco ze své sytosti, s čímž je třeba počítat. A jak jsem již psala výše, prostírání se nesmí ždímat, potom se velmi špatně žehlí a může dojít i k jeho odření o buben pračky. To se bohužel může stát u při otáčkách na minimum, jak níže vidět na fotkách na lnu. A len se celkově opral do šedivějšího odstínu, tu s ptáčky jsem prala pouze v ruce, s kočičkou i v pračce. Bavlněné prostírky každopádně snáší praní v pračce o mnoho lépe než ty lněné.

Na závěr krátké srnutí pro ty, co na ně byl celý text moc dlouhý :-).

Nebojte se ručního praní, není to vůbec nic složitého, na čas ani na energii. Po vyprání nechte prostírání na sušáku vykapat a proschnout a pak pečlivě vyžehlete. Pokud z jakéhokoliv důvodu potřebujete prát ho v pračce, nikdy ho neždímejte a počítejte prosím s tím, že barva kontury vám lehce vybledne. Lněné prostírání se však do pračky nehodí vůbec.

Ať vám prostírání z mé nabídky dělá dlouho radost!