Dobrý den,

tentokrát jsem pro vás připravila návod na wrap náramek, který se stal hitem poslední doby a v letošní sezóně bude jistě patřit k oblíbeným kouskům zákaznic.

Omlouvám se za zažloutnutí fotografií, fotila jsem pod zářivkou a nechtěla jsem zbytečně vyjasňovat fotografie.

Materiál:
2mm kulatá kůže
s-lon
korálky (na tři otočky cca 160 ks 4mm kuliček nebo ohňovek)
knoflík
jehla - jedna silnější na navlékání, druhá tenčí
sekundové lepidlo
nůžky
pokud chcete zavěsit přívěsky, válečky s očkem, spojovací kroužky a přívěsky


 

Délku kůže určíme podle obvodu zápěstí a počtu otoček, samozřejmě počítáme s rezervou na zapínání a kouskem "pro jistotu". Odhadem je to na tříotočkový náramek 120 cm. Na tříotočkový náramek jsem potřebovala cca 160 ks 4mm ohňovek, čím větší korálky použijete, tím menší počet bude zapotřebí, stačí vydělit délku náramku velikostí korálků.
Barevnou kombinaci volíme s citem, krásné jsou zejména pokovené korálky a korálky s ušlechtilou úpravou - a AB, v matu,... Přívěsky volíme barevně ke knoflíku.

Knoflík navlékneme na kůži do poloviny délky a na kůži uděláme uzel.

Ustřehneme si co nejdelší kus slonu, abychom se vyhnuli zvytečným uzlům, v půlce nit zajistíme o kůži, do jehly navlékneme tedy dva konce nitě.

Navlékneme první korálek, a skrz něj se vracíme zpět. 

Po protažení jehly obtočíme druhou kůži, navlékneme další korálek a postup stále opakujeme.  Pohlídáme si strany, na jedné kůži je nit rovně, na druhé ji obtáčí našikmo, jak navlékáme nový korálek. Je potřeba si to hlídat po celé délce náramku, zvláště pokud budeme přidávat válečky s očkem, musíme pokaždé zkontrolovat správnou stranu.



Aby byl náramek co nejhezčí a šití pravidelné, dodržujeme také vedení jehly, když protahujeme jehlu korálkem zpět, budeme postupovat pokaždé stejně, já vedla jehlu kolem kůže a  nad ni, do korálku skrz a za korálkem pod kůži. Zajistíme si tak hezký vzhled. Stejně tak musíme hlídat utažení nitě, aby jedna nebyla volněji, nevypadá to pak hezky.



Pokračujeme stále dále, dokud nedojde nit nebo se nerozhodneme umístit váleček s očkem na zavěšení přívěsku. Umístění volíme dle citu, je dobré, aby se přívěsek nekryl s knoflíkem. Je možné v průběhu práce přikládat práci k vlastní ruce a zvolit to správné místo.
Nit zakončíme tak, že nenavlékáme další korálek, ale vracíme se zpět již navlečeným. Jehlu vyvlékneme, jeden konec nitě vedeme kolem kůže a zauzlujeme u korálku. Konce provlékneme korálkem zpět, pravděpodobně budeme potřebovat tenčí jehly, protože pevnější silnější jehla se neprotáhne.



Uzlíček zakápneme malou kapkou sekundového lepidla nebo lakem na nehty a konce nití odstřihneme.



Na kůži navlékneme váleček, prvně váleček navlékneme na jednu kůži, posunout jej na své místo a poté jím protáhnout druhou kůži. Platinovým válečkem z nabídky protáhnete kůží natěsno.





Korálky navlékáme dle naučeného postupu.



Pokračujeme dále, můžeme zařadit další válečky nebo pokračovat bez přerušení. Pak je možné nit navázat na sebe a konce nití zapošít pomocí tenkých jehel. Opět doporučuji zakápnout uzlík sekundovým lepidlem.



Jakmile docílíme požadované délky, zapošijeme konec nitě a na kůži uděláme uzlíky. Pokud vytvoříme dva, vznikne jedno očko na knoflík, u tří uzlíků dvě očka. Volila jsem jedno, jelikož jsem dělala náramek na míru svého zápěstí a nechtěla jsem na něm mít přebytečný kus kůže. Dvě očka ale umožňují možnost volnějšího nošení. Pro jistotu doporučuji opět zakápnutí trochou lepidla, aby se uzel nerozmotal. Přebytečnou kůži odstřihneme.



Zavěsíme přívěsky a a máme hotovo :) Přívěsky je možné kdykoliv vyměnit za jiné.



A pokud chcete udělat něco extra, zkombinujte ohňovky s kovovými korálky :)