Zhruba před měsícem, jsem byla na pravidelném nákupu a chtěla doplnit zásoby čistících prostředků, desinfekce a ochranných pracovních prostředků, které používám ve své keramické dílně. Protože jsem nebyla pravidelným listovačem sociálními sítěmi a v době vysílání večerních zpráv pravidelně odcházela do dílny, kde si raději v klidu pustím svou oblíbenou hudbu a tvořím to, na co není přes den čas ani myšlenky, jaksi mi unikla postupující světová panika. Ta na mě dolehla právě v té drogerii, kde jsem od prodavačky s pobaveným úsměvem vyslechla nemáme, nemáme, nemáme... konečně mi došla vážnost situace. Nakoupila jsem suroviny a desinfekci na ruce vyrobila domácí, roušku na rozmíchávání glazur rovněž... to vše před měsícem. Stále mi ale vrtalo hlavou, čím si budeme bezpečně mýt ruce v běžném, domácím provozu, přeci si je nebudeme pořád jen desinfikovat???  A proč by nemělo fungovat to, co fungovalo až doposud po staletí - obyčejné mýdlo? Trochu jsem oprášila středoškolské znalosti chemie a biologie, probrouzdala internetem a s překvapením jsem se dopracovala k tomu, co mi celoživotně funguje neomylně...v jednoduchosti je síla.

Síla základních vlastností mýdla nás spolehlivě ochrání před největším nebezpečím dnešních dní. 

Mýdlo má totiž geniální složení, jehož jedna část váže a rozkládá tuky (lipofilní složky) a druhá poutá vodu (hydrofilní složky). Viry jsou živé organismy (bohužel hodně živé a mohou se dále vyvíjet:(((((  a jejich tělo se skládá převážně z tuků. A teď přichází ta genialita mýdla... lipofilní složka mýdla je rozloží a hydrofilní složka to, co z jejich upohého tělíčka zbyde spláchne do nenávratna...už aby to bylo!!! Takže prosím myjme si ruce (minimálně 20 sekund), rozkládejme a splachujme tu bestii, ať už je v nedohlednu!!!

Mýdlo můžete použít to běžné z drogerie. Já však dávám přednost mýdlům ručně vyráběným, v souladu s přírodou a s využitím lokálních suroviny.  Mohu jen doporučit tyto osvědčené mýdlárny zde na fleru:)

https://www.fler.cz/mydlitto

https://www.fler.cz/libebit

https://www.fler.cz/mydlarna-s-iva

https://www.fler.cz/mydulienka

https://www.fler.cz/mydlarna-na-palavskem-vrsku

Jejich úžasná a voňavá mýdla si určitě zaslouží neležet jen tak někde rozmáčená na umyvadle nebo na vaně. Jako důstojný trůn pro našeho nebojácného zachránce před zhoubnou nákazou poslouží mýdlenka z mé dílny, ve které se díky otvorům a nožičkám nerozmáčí.

Mýdlenky jsou moje srdcovka. Vyrábím je pro radost, večer místo sledování neoptimistického (a to v každé době) večerního zpravodajství v televizi. Moji nabídku, naleznete tu:)