To levandulové pole sice není zrovna pole, ale vzhledem k tomu, že to je jediná věc, která na naší zahrádce kvete a které se u nás opravdu dobře daří, tak si trochu musíme ty krásné a voňavé a bzučivé květy užít, dokud kvetou.  Tak se pojďte zasnít, začenichat... a najíst. 

Léto je radostné období - po podzimním splínu, zimní trudnomyslnosti a jarní depresi - kdy často utlučeni horkem lapáme po dechu, toužíme ležet ve vodě, chladit se a nic nedělat a sníme o podzimních plískanicích. A my, ženy, toužíme hlavně nevařit. Proto je nejlepší jíst něco studeného, maximálně trochu obloženého. Něco ovocného, něco osvěžujícího, něco, co by nedalo moc práce. A často i něco sladkého, když už nevíme kudy kam. 

A proto jsem vyrobila minipiknik do dokonalého miniaturního světa. Rozbalili jsme ho u záhonku s levandulí, aby nám bylo příjemně na těle i na duchu.  Prosím, chopte se košíku a můžete plnit. Do koše jako hlavní chod nabízím několik variant obložených vypečených křupavých baget. S vajíčkem a rajčátkem, salámem a okurkou, nivou a cibulí, salátem, šunkou a sýrem. 

A po něčem slaném by měla přijít řada na něco sladkého. Upekla jsem několik koláčů a zkušeně je rozčtvrtila. Máme koláč jahodový, meruňkový, borůvkový, rybízový s vykrajovanou mřížkou a tvarohovo-makový se sekanými mandlemi. 

 

Mám - výjimečně - i něco na zapití. Podařilo se mi za rozumnou cenu sehnat i láhev s pitím - sice jenom kofolu nebo colu - co si vyberete, vypadá to stejně. Voda nebo pivo by byly lepší, až někdy nějaké lahvinky seženu, hned to všem napíšu. 

 

Po jídle přichází čas na lehkou konverzaci a společenské hry, ne příliš pohybově náročné. Trapnou mezírku v konverzačním tichu můžeme přerušit vložením bonbónu do pusy. Bonbóny máme. Ve sklenici.  Jahodové, citronové, limetkové.....Mňam. O bonbóny se může mastit prší nebo pexeso. A většinou v pexesu ten nejmladší vždycky rozdrtí všechny kolem a vyhraje nejvíc bonbónů.

 

A když nám trochu vytráví, máme sebou  i máčené  čokoládové oplatky. 

 

Pokud piknikové jídlo nestačí, stavte se u mě na farmářském trhu. Tam si můžete nakoupit různé ovoce a zeleninu, další pečivo, sýry nebo uzeniny podle chuti. 

Venkovní debužírování v levandulovém poli se pomalu překuluje do večera. Cvrkají cvrčci, kdesi u vody kuňkají žáby a na karty už není vidět. Začíná příjemný chládek. Co teď? Pokud máme sebou zabalený stan, můžeme ho rozbalit, zapálit ohník a opéct si pár buřtů. Na léto jsme připravení, máme letní buřtopek v balíčku se vším všudy. 

Tak a to je taková pěkná tečka před prázdninami. O prázdninách budu hlavně dělat matku, obkládat bagetky, péct koláče, zapalovat ohníky a ráchat se ve vodě a moje děti udělají vše pro to, aby se nedaly večer vypnout a mohly s námi romanticky pozorovat přelet ISS přes noční hvězdnou nebeskou klenbu.  (Můj technický manžel má na to aplikaci... Jako skoro na všechno :-D.) Proto bude moje tvůrčí aktivita poněkud omezena. Proto se zatím - prozatím - loučím s velkovýrobou minijídla a moc se těším až v září zahájím novou sezónu. Doufám, že přes léto načerpám dost inspirace i nápadů a vyhrožuji všem panenkám a panákům - těšte se, všichni BUDETE TLUSTÍ, to vám přísahám. 

KRÁSNÉ LÉTO VŠEM A VŽDY DOBROU CHUŤ!