Potvůrka jedna malinká! Je jen závan, malinký mnohobarevný líbezný motýlek, který sem tam sedne na ruku a hned je zase pryč. Nedá se uvěznit, dá se s ním jen zlehýnka pohrávat a nechat ho volně létat, dívat se, kde že nás dnes zavane. Ráda pozoruji lidi při tvorbě a ráda se společné tvorby účastním. Měla jsem možnost ji prozkoumat v mnoha směrech, ať těch soukromých, či pracovních.  

Má dávná přítelkyně má mámu, která kdysi, dle mého názoru, zdála se býti dosti přísná. Kontrolovala to či tamto a Lenka neměla mnoho možností naplno projevit své tužby a přání. Vše naoko vypadalo pro její mámu dokonale, ale Lenka, Lenka se jala býti velkou rebelkou. Potutelně schovávala do nejtajnějších skrýší své časopisy s oblíbenými zpěváky, svačiny vyhazovala mistrným způsobem a tak dále a dále. Vynalézavosti v této rebelii u ní nemělo konce. Já jsem jen žasla na co vše přišla. Kreativita pod tlakem, zda se vskutku i někde vzkvétá. 

A potom jsem potkala Radima. Ten mi v jednom rozhovoru řekl vše důležité o svém životě, a musím napsat, že mi vyvrátil mnoho mých smyšlených představ. Radim nebyl na škole zrovna nadaným studentem, věděl to o sobě a trápilo ho to, ale jak se mu nedostávalo tohoto nadání, měl dostatečnou inteligenci pro svůj vlastní život, neboť věděl, co chce a jakým způsobem toho dosáhnout. A tak Radim půl roku skáče s padákem (tandemové seskoky) a půl roku si potom užívá v cizokrajných místech. Myslím, že tohle je krásná kreativnost se svým vlastním životem. Stejně tak Kateřina, krásná to žena. I ona se trápila se školou, jako Radim, a i  ona si šla za svým cílem, aby naplnila svůj potenciál. Její fotografie a obrazy jsou balzámem pro oči i duši.  

Dále bych chtěla zmínit Hanku. Hanka je maminkou, která čaruje s minimálním množstvím peněz a umí vykouzlit ten nejhřejivější domov, jaký se jen tak nevidí. Má smysl pro barvy a pro chutě. Když ochutnáte její jídlo, máte pocit, že jste doma, že jste v bezpečí, obklopení láskou. Hančina výchova je kreativní stejně tak.  

Má jedná část, kde se snažím uplatnit kreativitu, je v básních. Baví mě ten vlastní proces, kdy se snažím vydolovat základní myšlenku, která se dále rozvijí, kdy mozek udělá blik a slova proudí, jako řeka. Možná bych mohla použít něco k urychlení nalezení rýmu, jenže to by potom nebyl můj vlastní proces, má tvorba, mé hledání cest. Každý den za ni děkuji, protože není samozřejmostí, je tady a hned zase může uletět.  

 

A jak se u vás projevuje kreativita? Jak Vás baví vlastní proces? Co Vám přináší?

 

Janiseh, únor 2024