Navštívil jsem tuto výstavu a mohu doporučit. Končí 31. října.

Velké množství archeologických nálezů. Zajímavé popisky, videa, možnost vyzkoušet. 

Podrobná kniha.

keltové kniha

 Jedná se o velmi dlouhé časové období. Několikrát se změnily výrobní technologie i společenské uspořádání. Z antického světa máme mnoho písemných pramenů. Dějiny, fliozofie, náboženství, věda.

Z keltského světa informace chybí,  jen pár římských zmínek. A tak jsme odkázáni na archeologické nálezy.

Pár fotek z výstavy.

Bronz.

Pes nebo vlk s beraní hlavou v tlamě. 

k pes

E.T. Úsměv

 k et

Vykládaný jantarem. Zachované   4 kroužky v prohlubních nahoře.

Spony. Důležitá součást tehdejšího oděvu.

 k spony

k spona

Propracované zdobení.

 k zdobeni

 

k bronz

Opasek.

 k opasek

 

Sklo Keltové neuměli vyrobit,  dováželi surovinu  z Egypta a Předního východu. Po roztavení sloužilo k výrobě ozdob a šperků.

 k sklo

Černý kámen ,v Evropě bylo jen několik nalezišť.  Takže náramky z české švartny se exportovaly  daleko (přes 400km) a produkce byla vysoká . Desítky dílen, desetitisíce kusů. 

k kam kruh

 k kamen

Rotační mlýn na obilí. Slavný keltský vynález 10x zrychlil mletí.  Pokud byly mlecí kameny vyrobené  z kvalitního materiálu, tak se vozily na velké vdálenosti. Běžně přes 100km, rekord je z Lovosic do Půchova.

 k mlyn

Mince.

 Keltové používali  zlaté mince (statéry) pro větší platby a stříbrné drobáky pro lokální obchod. .  Díky čilému zahraničnímu obchodu se u nás nalezly ražby z celé Evropy. O 1000 - 500 let později, za prvních Přemyslovců,  obyčejný člověk o stříbrný denár nezavadil. Pro placení používal šátečky z jemné tkaniny. Vystaven pěkný soubor.  Škoda, že někeré mince  jsou na šikmých platech, daleko od skla a blbě nasvícené. Stříbro nemám vyfocené. Ale kdo má zájem může si různé fotky dohledat na internetu. Keltské mince jsou velmi zajímavé -  abstraktní, "moderní" umění.Slova pro vyhledávání jsou třeba  kapostal, elusates, durotriges, thasos, volcae, nauheimer. 

Podmokelský poklad  2.června 1771

Až do roku  2012   největší na světě.  V bronzovém kotli asi 50 kilogamů  zlata (7-10 tisíc mincí). Nádeník Janota nalezl v hlíně několik žlutých koleček.Domníval se, že to jsou mosazné knoflíky a dal je dětem na hraní! Židovský podomní obchodník je od dětí vykoupil po krejcaru. A začal intenzivně shánět další. Lidé kopali a nacházeli a nacházeli.  Zvěst o pokladu se dostala ke správě křivoklátského  panství. Na místo nálezu dorazil správce a drábové. Vykopali zbytek a násilím vymohli mince od poddaných.Většina byla  roztavena pro ražbu dukátů. 

 k podmo

k podmokl

Libčice nad Vltavou 2013

4 zlaté statéry. 1 suberát (měděný pozlacený padělek) na fotce je vidět, jak se zlato olupuje.

 k suberat

8 stříbrných kvinárů (quinar) . 

 k ginar

k qinar 2

Kolínský poklad.

Jediný v celistvosti zachovalý poklad (304 mincí). Nalezen mezi lety 1932-1936.

 k kolin

 

 Lidé, kteří tyhle krásné věci vyráběli.

k kelt

 k keltova

 

 A jejich ostatky . Z nich se dají zjistit zajímavé věci. Třeba.....

Trepanace -  otvor do lebky, vytvořený z léčebných důvodů.  V 19. století jeden lékař prohlásil, že je to nejspolehlivější způsob jak přivést pacienta na onen svět. Keltové škrábali lebku pazourkem, operace  trvala  desítky minut.

 k lebka

k lebka 2

Podle zhojené kosti je poznat, že pacienti přežívali. Četl jsem, že rekord je 7 děr!