Výroba šperků

Všechno to začalo jako úžasný dárek pod stromeček jménem „Kurz výroby šperku“.

Tak jsem se těšila, kolik si toho vyrobím, honilo se mi hlavou tolik nápadů. Jaké to bylo zklamání po prvních dvou čtyř-hodinách řezání, pižlání a pilování mosazi.

Zakoupila jsem si krásný železný křemen od uživatele Lapis lazuli 2 a jala se vyrábět prsten z mosazi.  Mosaz je hodně tvrdá, takže postup prací byl pomalý. Nemluvě o závěrečném zasazování - fasování kamene do „vaničky“. Po 10 hodinách šperkařské práce vznikl mafiánský prsten.

mafiánský prsten mafiánský prsten mafiánský prsten

S nabitými zkušenostmi a zdravou sebedůvěrou po zvládnutí prvního prstenu jsem si umínila, že už to chce přitvrdit a říznout do stříbra. Načerpala jsem tedy inspiraci z přírody, nakoupila krásný fasetovaný citrín od uživatele Kalkin a vydala se na 13 hodinovou cestu za tím stříbrným zázrakem. Stříbro je tak krásný materiál, tak měkký, krásně se s ním pracuje, kdybych to věděla, na mosaz jsem ani nepomyslela. Největší boj je vždy s fasováním kamene. Byl to tedy boj i tentokrát, když si připravujete zasazení do krapen. Při pájení se mi krapny rozjížděly, klouzali… Boj jsem nevzdala a za malé pomoci školícího Karla jsem zdárně prsten vyrobila. Jsem na něj hrdá.

Samozřejmě že není dokonalý, vidím chyby, ale mohu si s klidným svědomím říci, že mám krásný autorský ručně vyráběný šperk. Lesní prstýnek často nosím a je okolím obdivován.

lesní prstýnek lesní prstýnek lesní prstýnek

Bohužel v prvním semestru mého kurzu jsem už neměla mnoho času a tak jsem ještě v rychlosti vytvořila jednoduché náušnice s achátovými trojúhelníčky.

trojúhelníčky trojúhelníčky trojúhelníčky 

A protože mě tvorba šperků pro vlastní potřebu moc bavila a všechny výtvory statečně nosím, začala jsem letos na podzim chodit znovu. Už jsem stihla vyrobit retro náušnice s karneolem. Musím říci, že výroba tvala 11 hodin. Ale jen proto, protože vlastně tvoříte dvě totožné věci.

karneolové vějířky karneolové vějířky karneolové vějířky

Mám v hlavě ještě spoustu nápadů a nakoupeného materiálu, že pomalu nevím co dříve si vyrobit. Ta představa, že si něco vymyslíte a přesně podle svých představ vyrobíte je úžasná.

A tak se brzy můžete těšit na pokračování tohoto článku ;)