Panenky mě baví - přesněji řečeno mě baví, jaké minaturní nápodoby člověka a ženské krásy šikovné lidské ruce svedou vyrobit.

Před časem jste ve FlerMAGu mohli vidět dva moje Inspiromaty na panenkové téma - první díl věnovaný dokonalým panenkám ruských autorek a druhý věnovaný textilním panenkám, a protože se pochopitelně do těchto dvou článků nemohlo vejít všechno, dnes je zde třetí pokračování. Některé z dnešních panenek budete znát z mých předchozích blogů, ale předpokládám, že se na ně v nové společnosti rádi podíváte opět.

 

KRÁLOVNA KLOUBOVÝCH PANENEK

Kloubové panenky - v angličtině nazávané "Ball-jointed doll" - zkráceně taky BJD - jsou mezi panenkami extra kategorie. Mají ohebné klouby, takže je lze aranžovat do různých poloh, jako miniaturní figuríny. Vyrábějí se i sériově (kloubovou panenkou je i "stará dobrá" Barbie), ale ty kusové - zvané OOAK (one of a kind = jediný kus) patří mezi ty nejluxusnější sběratelské kousky. Hodnotí se u nich nejen celkový vzhled, ale právě i konstrukce pohybového aparátu a rozsah pohybu kloubů.

Skutečnou královnou mezi výrobci těchto panenek je Marina Bychkova, původem ruská autorka žijící nyní v Kanadě.

Svoje panenky vyrábí z porcelánu, obléká je do složitých kostýmů a vyrábí pro ně filigránské kovové doplňky. Jak sama píše, na panenkách ji baví právě to, že tato práce obsahuje všechny možné disciplíny:  sochařství, průmyslový design, malbu, gravírování, výrobu forem, jemné zámečnické práce, design oděvu a šperků.

Marina má na kontě nespočet výstav, fotografie jejích panenek vyšly i knižně a dá se říct, že se proslavila nejen mezi sběrateli panenek, ale že svou precizní tvorbou po celém světě fascinuje i ty, kteří jinak se o panenky nijak zvlášť nezajímají

image

image

image

image image

image

image

image

image

image

image

http://www.enchanteddoll.com/

 

TROCHU JAK Z POHÁDKY

Trochu méně technicky náročným způsobem řeší pohyblivost končetin na svých panenkách Abi Monroe, autorka původem z Anglie nyní žijící v USA. Údy k sobě pouze svazuje stužkou na mašličku, což tvoří i ozdobný detail. Její romantické panenky vypadají jak postavičky z pohádek. Jsou vyrobeny z polymeru a z paper clay, což je materiál, o kterém si v tomto článku ještě něco povíme. Na vlasech a oděvech Abi důmyslně kombinuje různé textilní materiály, způsobem, který prozrazuje cit pro detail.

image

image

image image

image

image

http://www.flickr.com/photos/38519424@N08/

http://abimonroe.blogspot.cz/

 

POCITY A EMOCE

Panenky ale nemusí mít nutně pohybový aparát - někdy jsou zcela statické a hraničí s figurální sochařskou plastikou. Olga Röehl k ní navíc přidala i výrazný malířský projev. Olga pochází z Lotyšska, ale momentálně žije ve Švýcarsku.  Je režisérka, herečka, designérka, choreografka a sochařka. Její díla jsou v soukromých sbírkách a galeriích po celém světě. O svých panenkách říká, že jsou součástmi jí samé, znázorňují vnitřní stavy, myšlenky a emoce, její vnímání.

image

image

image

image

image image

image

image

image

image

image

http://www.olga-roehl.de/index.htm

http://www.olgaroehl.com/

 

TAJEMNÝ ANONYM

Autor následujících panenek-sošek je vrchol skromnosti, protože se mi o něm podařilo zjistit pouze že žije v Kanadě a tyto výtvory jsou vyrobené z hmoty Paperclay - stejně jako předchozí sošky Olgy Roëhl a Abi Monroe. Autor/ka používá přezdívku OOAK Ningyo, jenže OOAK, jak už víme, je zkratka pro originální výrobek vyrobený pouze jako jediný kus, a "ningyo" je výraz pro tradiční japonskou panenku. Autor tedy zůstává opředen tajemstvím...

Zjistila jsem díky němu (ní???) alespoň něco o jmenované modelovací hmotě, kterou jsem původně považovala za obyčejné papírmaché (papír rozmixovaný s lepidlem na tapety). Toto je ovšem trochu sofistikovanější materiál - vlastně dokonce materiály dva a je dobré si je nesplést. Jednak existuje materiál používaný v keramice - jde v podstatě o hlínu smíchanou s kaší vytvořenou z papíru rozpuštěného ve vodě. Tato směska dodává hlíně pevnost v nevypáleném stavu a tak ji keramici s oblibou používají na větší objekty a sochy.

Kromě toho ale existuje materiál s patentovaným názvem Creative PAPERCLAY. Jdo o hmotu tvrdnoucí na vzduchu, která má po vyschnutí konzistenci a vlastnosti měkkého dřeva. Výrobek je lehký a lze do něj rýt, brousit ho a malovat na něj. Pokud vás tento materiál zajímá, zde najdete podrobnou recenzi.

image

image

image

image

Pokud se vám o tomto autorovi - autorce - podaří zjistit víc, určitě to přijďte napsat do diskuze pod článkem.

https://www.facebook.com/ooak.ningyo

 

PANENKY S PŘÍBĚHY

Americká výtvarnice Nancy Willey se k panenkám dostala přes dětskou ilustraci. Panenka je pro ni třírozměrné plátno a tak  jsou její výtvory bohatě pojednány malbou. Inspiruje se výtvarným uměním, mythologií a pohádkami a do každého jejího kousku je vkomponován celý příběh.

image

image

image

image

http://www.nancywiley.com/

 

FANTAZIJNÍ SOŠKY

Světlana Guseva Rudoi je uznávanou ruskou autorkou, jejíž práce se skvěly na mnoha výstavách. Její výtvory jsou už spíš malé sochy než klasické panenky. Světlana kombinuje různé materiály, její dílka se pyšní jak zajímavými textilními detaily, tak i malbou a zajímavým kašírováním.

image

image

image

http://design-guild.ru/persons/47/

 

POETICKÉ POSTAVY

Díky Světlaně jsme zamířili do Ruska, kterému se stejně jako v panenkových Inspiromatech těžko vyhneme, protože jde o panenkovou a loutkářskou velmoc. Ima Naroditskaya z Moskvy tvoří také z paperclay, o kterém jsem psala výš. Zajímavé je, že o sobě v jednom rozvoru píše, že se profesionální výrobkyní panenek (říká těm svým "figurální objekty") stala po té, co přišla díky krizi o práci. Což vypovídá o tom, že trh s panenkami a drobným figurálním uměním je v Rusku pravděpodobně perspektivnější než u nás. Její výtvory jsou typiské svými protáhlými ladnými tvary, ale pokochat se můžete i jejími rozkošnými buclatými vánočními ozdobami.

image

image

image

image

image image image

https://www.facebook.com/imadolls

http://www.imaart.ru/

 

OKÁZALOST TAKŘKA BAROKNÍ

Pokud jsou teorie o minulých životech pravdivé, musela Sasha Khudyakova z Moskvy ve svém minulém životě žít na dvoře Ludvíka XIV., a pokud nežila, je to škoda, protože by se tam s okázalou nádherou svých panenek jistě dobře uplatnila. Saša svoje díly vytváří z porcelánu a polymeru, ale snaží se hledat i nové materiály a postupy. Ve světě panenek patří k "extralize" v celosvětovém měřítku.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

https://www.facebook.com/sasha.khudyakova

Jak se říká, v nejlepším se má přestat a proto je famózní Saša tečkou naší dnešní panenkové prohlídky. A pokud ještě nemáte dost, doporučuji prozkoumat odkazy na jednotlivé autory, kde najdete další porce zajímavostí.

Ať se vám líbí.{#emotions_dlg.rose2}

Předchozí díly:

https://www.fler.cz/magazin/kam-panenky-kam-jdete-1-789

https://www.fler.cz/magazin/kam-panenky-kam-jdete-2-742

Díl následující:

https://www.fler.cz/blog/kam-panenky-kam-jdete-4-28707

a další moje blogy, které by vás mohly zajímat:

https://www.fler.cz/blog/jak-se-bydli-v-industrialnim-stylu-27841

https://www.fler.cz/blog/potvurka-podivna-25908

https://www.fler.cz/blog/vykresleno-dratem-aneb-muj-pohled-do-sveta-dratovani-27835

 

úvodní foto: http://kateblc.ru/archives/3953/master-klass/