V ložnici mám svou knihovničku - plnou krásných knížek, ty nejcennější mám v horních poličkách, kam nedosáhnou děti - naopak dolů dávám obrázková leporela, říkadla a pohádky. Řadím si je buď podle ilustrátorů, kteří mne zajímají, anebo podle tématiky. Když mám chvilku času pro sebe, tak si nějakou knížku vytáhnu a kochám se.

 

Mám ráda tajemno, astrologii, starodávné obrázky, mýty a pohádky, které mi jsou celoživotní inspirací. Proto mne na Fleru velmi zaujal klub "Tvoříme s Tarotem", který jsem objevila úplnou náhodou a který vedla Kateřina (KB GALERIE). V tom klubu se každý týden zpracovávala jedna karta Velké arkány (celkem jich je 22) - a Kateřina ke každé kartě zpracovala blog s vysvětlením karty a popsala symboliku, která se ke kartě váže - všechny blogy jsou moc hezky zpracované a všem je vřele doporučuji, stojí za to. Každý si zvolil tvolil techniku, která mu vyhovuje nejlépe a vznikaly tak velmi různorodé a krásné výtvory inspirované tarotem.

Své karty jsem si udělala technikou linorytu, která je mi nejbližší a které se věnuji již řadu let.

 V době, kdy jsem začala karty zpracovávat (na jaře 2014) jsem byla čerstvě na rodičovské, jinak bych se jim nemohla zdaleka tolik věnovat. Zároveň to bylo v době, kdy mi vážně onemocněla maminka (a potřebovala jsem trochu zaměstnat hlavu jinými myšlenkami, což se mi při té práci dařilo). Proto - když jsem dokončila svých 22 karet Velké arkány, tak jsem se pustila také do Malé arkány, abych si vytvořila kompletní vykládací karetní soubor.
Doplnila jsem ho o české, anglické, německé a francouzské nápisy a domluvila jsem v jednom nakladatelství, že karty vydají i s knížkou, kterou napsala Kateřina (mělo to být již na podzim 2015), ale nakonec z realizace sešlo z nedostatku finančních prostředků. Ve finále jsem se tedy rozhodla, že si zatím alespoň samotné karty nechám na vlastní náklady vyrobit sama - ačkoli pevně doufám, že v budoucnu zrealizujeme i původně zamýšlený set karet s knížkou.

Tarot vnímám jako sadu základních symbolů - v podstatě jako "abecedu symbolů". Chápu ho jako klíč k poznávání světa, který nám pomáhá poznat pravou podstatu světa. Přestože jsem své tarotové karty zpracovávala několik let - a strávila jsem tak stovky hodin přemýšlení o jednotlivých symbolech - tak jsem si nikdy karty nevyložila (ani jsem si je nikdy nenechala vyložit). Výklad karet nepovažuji za důležitý, ale extrémně důležité je pro mne pochopení symbolů a přemýšlení o jednotlivých kartách.

Ukázka karet a informace o mně jsou také v knize LEXIKON ČESKÉHO TAROTU 1909–2019, vydané v nakladatelství Vodnář, 2020

Tarot je již na světě v hezké a pevné krabičce, kvalitně vytištěný  na karetním, lakovaném papíře. Vyrobený s láskou! inspirovaný starověkem a středověkem.

Hezký den! Lída