Z článku „Péče o šperky“ již víte, jak se o šperky starat, dále víte, že je skvělé mít pro každý šperk vyhrazené místečko. V tomto článku vám dám pár tipů, jak takovou šperkovnici vybrat.

Na trhu je nepřeberné moře možností, a proto je důležité vzít to z druhé strany a stanovit si, co vlastně od takového úložného prostoru očekáváte. Zaměřím se v článku na kritéria ceny, designu a praktičnosti. Nejdříve se podívejte, jaké šperky u vás převažují, nebo zda dokonce máte pouze jeden typ šperku – například náhrdelníky. Pak také záleží, jak jsou šperky velké. Dáváte přednost minimalistickým šperkům nebo prostorově výraznějším?

Praktičnost

Co nosíte raději – náušnice, nebo náhrdelníky. Máte větší sbírku broží, náramků, nebo prstenů? A potřebujete mít všechny šperky na očích, nebo mohou být v pytlíčkách či krabičkách? Popisujete si pak krabičky a pytlíčky? Nebo je máte barevně označené, abyste věděla, po kterém šáhnout? Rozhodně zvažte i velikost šperků.

Náušnice - puzety (napichovací), nebo visací náušnice

  • Různé stojánky – drátované stromy, nebo stojany na kterých jsou náušnice prodávány v obchodech
  • Obraz s látkou – můžete si ho pověsit jako dekoraci na stěnu, na dveře šatní skříně
  • Dřevěná krabička – box na čaje, šuplíčky adventního kalendáře

U dřevěných krabiček/šuplíčků je nutné, abyste tam skládala šperky opatrně. Další variantou je místo vypodložit něčím měkkým, aby se náušnice udržely v kondici co nejdéle.

Lexy Lammerink

Photo by Lexy Lammerink on Unsplash  

 Náhrdelníky

  • IKEA pomocníci
  • Úložné boxy na příbory – jsou z různých materiálů – dřevo, plast, atd.
  • Stojánky nebo háčky – zde záleží na vzdálenosti háčků, aby se náhrdelníky nezamotaly
  • Šperkovnice s kapsičkama na minimalistické šperky
  • Dekorativní krky – opět je zde velký výběr materiálu krku od plastu po samet
  • Šuplíky a šuplíčky – můžete si vyhradit jeden celý šuplík a skladovat zde náhrdelníky

Camila Quintero FrancoPhoto by Camila Quintero Franco on Unsplash

Brože

Pro milovnice broží bych navrhovala podobné umístění jako u náušnic výše. Nicméně hodně záleží na velikosti brože. Pokud se jedná o větší brože, tak bude vhodné uskladnění jako u náhrdelníků v šuplíku v jednotlivých krabičkách nebo organzových pytlíčcích.

Náramky a prsteny

Náramky bych doporučovala skladovat jako náhrdelníky a u prstenů bych navrhla skladování jako u náušnic. Je třeba vždy zohlednit velikost šperku.

Pokud máte více druhů šperků, tak jsou určitě vhodné i kombinované šperkovnice. Ty můžete najít různě na internetu v eshopech. Šperkovnici si můžete i vyrobit, skvělé návody jsou na Pinterestu a nebo můžete použít svou fantazii.

Na závěr kategorie praktičnosti bych ráda upozornila při výběru uskladnění šperků jako dekoraci, dbejte na zvýšenou péči o úložné prostory.

JESUS ECAPhoto by JESUS ECA on Unsplash

Design

Váš vkus je zde prioritou a to znamená výběr dle použitého materiálu a tvaru šperkovnice. Je dobré se zamyslet, zda chcete šperky vystavit nebo budou vaší soukromou záležitostí. Pokud je chcete vystavit, tak se domnívám, že se bude jednat o materiál a tvar, který bude ladit s interiérem. Pokud si přejete vystavit šperky jen pro své oči, tak si vyberete důmyslnou šperkovnici, která se vám líbí, ale úplně se nemusí slučovat s interiérem.

Cena

Rozpětí cen za šperkovnici se odvíjí dle materiálu, designu a velikosti. Šperkovnice mohou být dřevěné, kovové, textilní, plastové nebo kožené. Mohou to být stojánky, kufříky, šuplíky, skříňky. Mohou mít nekonečně mnoho přihrádek nebo pouze jednu. Záleží, jakou značku vybíráte, co upřednostňujete, nebo kým se necháte inspirovat.

Na úplný závěr bych ráda zdůraznila, že nejdůležitější na výběru šperkovnice je typ, velikost a množství šperku, který máte. Potom si již vybíráte podle designu nebo ceny. V článku jsem vyjmenovala různé možnosti uložení šperku, ale jistě byste našla více. Šperky uskladněné v souladu s péči o šperky se budou těšit delší životnosti a vy z nich budete mít déle radost.

Doufám, že článek byl pro vás přínosný a pokud máte další tipy ohledně výběru šperkovnice, tak je sem neváhejte připsat.

Zde ještě něco pro inspiraci na fleru:

Béžová Krabička s Eiffelovkou

Drátovaná šperkovnice strom s ptáčky a korálky

Stojan na šperky - pro vaše oblíbené

Šperkovnice (toaletka) se zrcadlem

Rozkvetlý na šperky

Růže s vistáriemi