Tento blog vzniká na základě informací z klubu permakultura, domácí kosmetika, soběstačnost...

Obsahem tohoto blogu je soustředit zkušenosti, poznatky a informace členů klubu, včetně odkazů na zajímavé internetové stránky z oblasti Ekologické péče o dům (byt) jako je uklízení, praní, mytí nádobí aj. za použití přírodních prostředků.

Blog bude neustále doplňován a rozšiřován.


Na praní:

na praní mýdlový sliz (návod níže)

na praní mýdlové ořechy

místo aviváže ocet s vodou 1:1 + levandulová či jiná silice (nemusí být) - prádlo po uschnutí NENÍ cítit octem a je měkké.

jako bělidlo citron nebo kyselina citronová jako poslední ruční máchací lázeň - nechat chvíli působit. NEBO namočit do slané vody.

optický zjasňovač bílé jedna až dvě kapky modrého inkoustu do poslední máchací lázně - nahrazuje šmolku

na skvrny žlučové mýdlo, předeprat nebo jen namočit, potřít a do pračky. Pro bílé prádlo a skvrny na stálebarevném prádle je skvělý perkarbonát sodný. Přidává se do pračky k ořechům či slizu nebo se rovnou sype na skvrny a nechá působit. Je rozložitelný a funkční. Dá se koupit přímo pod tímto označením nebo jako Sůl na skvrny třeba český PUER nebo jiné ekologické značky. Využití má i u čistění toalet atd.

praní prádla (i další úklidové práce v domácnosti) podle postavení měsíce - kalendář "Výsevní dny", který vydává Pro-bio Šumperk - tady je možné objednat. např. na praní při vhodném postavení měsíce stačí ani ne polovina pracího prostředku, než je doporučované množství.

praní prádla - magnetické kuličky - u některých praček se mohou chytat za gumu u dvířek

skvrny od borůvek - sodu rozmíchanou s vodou na kaši napatlat před praním a pak to i s tím hodit do pračky

pokakané plínky - stačí obyčejné mýdlo, ale vyvařit, třeba v hrnci na plotně, abys nemusela mít plnou pračku ... měla jsem je vždycky jako sníh, před vyvářením se v kbelíku máčely v roztoku mýdla a sody, jakmile byl kyblík plný, vymáchat a šup do hrnce

 

Jak vyčistit:

Bílé tenisky Tkaninu posypete jedlou sodou a vše zalejete teplým bílým octem (v klasickém je přidán karamel a mohl by barvit). Já jsem použila bílý vinný, který je slabší, ale z výsledku jsem byla nadšená. Soda z octem způsobí bouřlivou reakci, proto doporučuji vše dělat v nějaké kbelíku. No a pak ponecháte působit přes noc a další den vyperete v pračce nebo v ruce. Tenisky budou jen zářit.
Doporučuji provádět na teniskách,které zvládnou praní v pračce anebo jejich případné poškození ustojíte.

 

Na úklid:

utěrky z mikrovlákna a k nim pouze čistá voda - i okna mytá stále jen takto není nikdy nutné něčím leštit.

mýdlové ořechy - pokud je používáte na praní, sesbírat je, udělat odvar, naředit vodou změkčenou sodou, můžeme přidát trochu voňavé esence (dají se již koupit i hotové gely na mytí nádobí z mýdlových ořechů)

na plísně chytrá houba, podle zkušeností pro ideální funčnost potřebuje správnou teplotu a vlhkost prostředí

proti molům - cedr, bobkový list, borové jehličí

proti červotočům - nechat vymrznout nebo naopak nastěhovat k ústřednímu topení (v určité fázi vývoje potřebují vlhké prostředí)

mytí sporáků - mýdlový sliz

mytí nádobí - používáme ocet, jedlou sodu, jádrové mýdlo

čištění kovových, měděných hrnců a pánví - smíchat stejný díl soli a mouky a přidat tolik octa, aby vznikla hustá pasta. Nádobí zvenku i zevnitř pastou vydrbejte, opláchněte teplou vodou a osušte.

na nádobí i do myčky -  2 lžíce jedlé sody a 2 lžíce boraxu

prostředek na čištění mosazi - na kliky, hmoždíř a podobně. Citronová šťáva se smíchá se solí nanese na předmět, chvíli nechá, setře, vyleští

 

Návod jak vyrobit:

mýdlový sliz od Herminky - asi 150 g mýdla na praní (Kokos Palma, Lanza, pravé marseillské, Kamzík, Jelen, pětibalení mýdel ze Schleckera)
asi 0,5 jogurtového kelímku prací sody (pokud máme sodu krystalickou, dáme o něco víc) - také přidáme, pokud máme tvrdou vodu; se sodou to ale není radno přehnat, příliš by to ztuhlo a mohly by se dělat bílé mapy na prádle; voda
Výrobní postup:
Mýdlo nastrouháme a rozpustíme v kýbli v cca 2 litrech horké (i vařící) vody. V jiné nádobě rozpustíme sodu. Když je obojí dokonale rozpuštěné, smícháme obsah obou nádob, doředíme do 5 litrů a máme hotovo. Do druhého dne, resp. po vychladnutí to ztuhne - zeslizovatí. Můžeme uchovávat v kýbli či přelít do kanystru, lahví atd., ale vždy je třeba nechat v nádobě trochu místa na promíchání - protřepáváme vždy před použitím. Po delší době se může stát, že se na dně oddělí voda, ale to není na závadu, promícháním se to opět spojí.

Dávkujeme 1,5-2 jogurtové kelímky přímo do bubnu podle znečištění prádla (+ k bílému přidáváme, taktéž do bubnu, bělidlo). Pokud máme hodně tvrdou vodu, je lepší přdat trochu sody i do pračky.
Sliz se dá použít i na ruční praní (raději ale v rukavicích).
Větší skvrny či pánské límce předepírám v ruce se žlučovým mýdlem, k bílému (světlému) prádlu přidávám bělidlo Ecover či Sonett, Eurošarm, Puer apod., krabička mi vydrží zhruba 4-6 měsíců (dávám asi 2 polévkové lžíce/odměrky na pračku).
Dá se použít i na mytí podlahy (nalijeme trošku do kýble), neředěný na mytí WC, sporáku, trouby, umyvadla a vany (v tomto případě je ale lépe použít kartáč).

mýdlový sliz od Rounien s marseillským mýdlem - Nastrouhám jedno kokosové mýdlo nebo jelena, zaleju 1l horké vody, zamíchám. Přileju druhý litr skorohorké vody, přisypu 1/3krystalické sody, zamíchám. Kaše začíná slizovatět. Doleju 3tí litr teplé vody. Nechám vychladnout. (Většinou přes noc.)V kyblíku mám hmotu o konzistenci tuhého pudinku. Kupuji si navíc jeden tekutý prášek s marseillským mýdlem- Omino Bianco 1l, v DMce mají také, ale nevzpomenu si na značku. Přileju k pudinku, rozmixuju ponorným mixérem a je to. Kaše je za chvilku hotová a vydrží na dlouho. Dávkuju rovnou do bubnu.

postřechy ke slizu od Báry - záleží hodně na vodě a je třeba trošku ze začátku zkoušet. Bydlím v Praze a dávám na 5 litrů 1/3 sody a jedno celé mýdlo. Do pračky pak dávám 250ml  a na špinavé (třeba plenky) 500ml. U hodně špinavého spustit na chvíli pračku a nechat přes noc a ráno běžně doprat. Je dobré mít na paměti při přechodu z běžného pracího prášku na sliz,či ořechy, že několik praní trvá, než se prášek z prádla vypere a tudíž se začnou objevovat starší skvrny. Musíte to holt zlikvidovat sami, citron, žlučové mýdlo nebo perkarbonát. U bílého prádla je to nejmarkantnější, protože prášky na bílé prádlo obsahují zjasňovače a skvrnu prostě neuvidíte.

mýdlo + recepty na mýdla (nejedná se o glycerinová odlévací)

 

Leštěnka na nábytek snadná:

Vezmeme 20 ml včelího vosku (cca dvě polévkové lžíce). Rozpustíme ho ve vodní lázni v dostatečně velké nádobě (300 - 400 ml). Vedle si ohřejeme olivový olej (nemusí být panenský) nebo olej lněný, cca 200 ml. Ohřátý olej vléváme za šlehání metlou do rozehřátého vosku stále umístěného ve vodní lázni. Šleháme ještě pět minut (na vychlazeném talířku ověříme konzistenci - musí se velmi lehce roztírat), pak vyjmeme z lázně, promícháváme metlou a necháme stydnout. Když je leštěnka teplá jen 40 °C - udržíme v ní ruku - vmícháme do ní 2 ml majoránkové silice (cca 40 kapek). Leštěnku dáme do šroubovací sklenice se širokým hrdlem. Nejlépe ji umístit na chladnější místo a před použitím nechat lehce ohřát v pokojové teplotě. Na nábytku zanechá tenkou vrstvu, která dobře odpuzuje vodu.

Leštěnka na nábytek s terpentýnem (z knihy Babiččina domácnost - Beverly Pagramová):

170g včelího vosku, 28g čistého strouhaného mýdla, 1/2 l pravého (přírodního) terpentýnu, 1/2l silného meduňkového extraktu (nejspíš výluh), 5 kapek majoránkového éterického oleje.

Vosk s terpentýnem rozpustíme ve vodní lázni (terpentýn je silná hořlavina, takže velmi zvolna!!!). V jiném hrnci přivedeme k varu výluh z meduňky. Do něj vmícháme nastrouhané mýdlo a rozpustíme. Necháme obě přísady schladnout. Poté je společně rozmícháme do krémové konzistence a přidáme éterický olej. Balzám přelijeme do sklenice se širokým hrdlem.

Mycí prostředek na nádobí - z citronů, soli a octa video návod

image

recept: 3 citrony, hrnek soli (200g), hrnek octa (200 ml), voda 400 ml,

citrony vymačkáme do hrnce, z kury sloupneme vnitřní sluky zbylé po vymačkání a nakrájíme ji na drobno, přilijeme ocet a vodu, přisypeme sůl. To vše rozmixujeme ponorným mixerem. Dáme to vařit cca na 15 minut. Poté znovu rozmixujeme do hladké kaše. Necháme vychladnout.

Používáme na nádobí - 1 - 2 lžíce do dřezu nebo na silně zašpiněné kousky přímo. Výborně leští mosaz.

 

 

 

Komerční prostředky:

česká bio drogerie

Ecover - lze zakoupit v Drogeriích DM - obsahuje řadu ekologiky šetrných pracích a čistících prostředků

Ecover - odstraňovač skvrn

qalt-excel - i s testem

Lena natur - na mytí nádobí bez fosfátů a pro citlivou pokožku

test mycích prostředků

Orange-sanitol čistící prostředek na bázi pomerančového oleje. Sám pomerančový éterický olej je úžasná věc na zbytky po samolepkách a podobnou lepkavou špínu.

RinGo - univerzální přírodní octový čistič

Raj - český prostředek na nádobí

 

E-shopy s ekologickými prostředky:

vitamina

ekorodinka

eclovicek

tierraverde

ecoshop

ekokramek

biokvalita - česká ekologicky šetrná drogerie

zelenadomacnost

missiva - český výrobce ekologicky šetrných výrobků

 

Ekologické rozcestníky:

soběstačnost.cz - praktické návody, recepty

veronica.cz - ekologický institut, rozcestník

ekolist rady a návody jak ekologicky vést domácnost

 

Pro zajímavost:

spočítejte si svou eko stopu

50 způspobů jak být bio

desatero domaci ekologie - příručka v pdf formátu

 

Filtrování vody:

machovojezero

filtryvody

 

Septiky, čistírny odpadní vody

enzymy do septiků a čistíren

 

Další blogy z klubu:

Zdravější potraviny, zdravé stravování, jídlo bez chemie...

Permakultura, přírodní zahrady, půda, voda, kompostování...

Stavby z přírodních (alternativních) materiálů, pece na chleba a jiné...

Domácí přírodní a bio kosmetika

Domácí zpracování mléka - výroba jogurtů, sýrů, tvarohu, kefíru

Jak upéct doma chléb a pečivo

Marmelády, džemy apod.

Kořeniny, bylinky, pochutiny...

EKOLOGIE-RECYKLACE