Klubu Nestejných, inspirovaného A. Gaudím, končí zítra hlasování u historicky 1. kola soutěže, právě na téma díla A. Gaudího. Kdo jste tak ještě neučinil, pokochejte se a zahlasujte si zde.

A pokud by vás to zajímalo, přečtěte si něco o tom, kdo nás inspiroval, inspiruje a inspirovat vzdy bude:

Když se díváme na ty neskutečné křivky, formy, barvy, kombinace na domech Batlló, Milá, v parku Güell... jeden by řekl, že jejich tvůrce musel být pořádný divoch: přelom 19/20 století v Barceloně - velký rozkvět kultury, bohatých mecenášů, pořádný závan průmyslové revoluce - osvětlení na ulicích, kanalizace do starých domů, velké stavby. Bohatí barceloňané objevovali tajemství temných sálů kabaretů a slasti nových drog. To musel být čas, to se muselo žít!

To všechno se dělo, život byl nádherný, svoboda nekonečná. 

V jejích turbulencích se jaksi ztrácel jeden nenápadný tichý muž - Antoni Gaudí.

Gaudí, chlapík nevalného zdraví (už v dětství onemocněl revmatoidní artritidou a silné revma mu ztrpčovalo celý život ) byl vlastně dost nespolečenský asketa. Žil sám, byl vegetarián (nikoliv z přesvědčení ale právě kvůli revmatismu),  vystudoval architekturu a už od dětství (i to trávil sám, kdo by si taky hrál s pokřiveným a věčně bolavým, prostě divným, klukem) miloval přírodu, ze které čerpal téměř veškerou inspiraci pro svou pozdější tvorbu.

Svůj handicap vynahrazoval houževnatostí a sebekázní. Například na stavbu Sagrada familie docházel i přes bolavé klouby denně několik kilometrů pěšky až ze své rezidence v Parque Güell, celé dny trávil s dělníky na stavbě jako jeden z nich. Je cynickou hříčkou osudu, že ten, který celý život chodil pěšky svůj život ukončil pod koly tramvaje jen kousek od svého celoživotního díla Sagrada Familia. Navíc ho oblečeného v dělnických šatech nikdo nepoznal, po nehodě byl převezen do nemocnice pro chudé a tam po 3 dnech v anonymitě zemřel.

Celým jménem Antoni Gaudí i Cornet (1852 – 1926) byl katalánský (občas si můžete přečíst „španělský“, ale opovažte se to pronést nahlas v Barceloně nebo jinde v Katalánii a uvidíte ten tanec!) secesní architekt. Světoznámým se stal především díky už 120 let rozestavěnému chrámu Svaté rodiny neboli Sagrada familia.

Sagrada Familia, chrám, který se staví pouze z darovaných peněz (a proto jeho stavba trvá tak dlouho)

INTERIÉRY CHRÁMU:

 Výsledek obrázku pro sagrada familia interior

Výsledek obrázku pro sagrada familia interior

Výsledek obrázku pro sagrada familia interior

 

 

CASA BATLLO

Po chrámu S. Familie asi nejznámějsí dílo – tady se Gaudí vážně vyřádil…

Na této adrese najdete skvělé snímky Domu Batllo:

https://cz.pinterest.com/search/pins/?q=barcelona%20casa%20batllo&rs=typed&term_meta[]=barcelona%7Ctyped&term_meta[]=casa%7Ctyped&term_meta[]=batllo%7Ctyped

Například:

https://cz.pinterest.com/pin/471470654713082264/

https://cz.pinterest.com/pin/501025527280800537/

INTERIÉRY A DETAILY CASA BATLLO:

    

   Výsledek obrázku pro casa batlló

Výsledek obrázku pro casa batlló

Výsledek obrázku pro casa batlló

 

 Výsledek obrázku pro casa batlló interior

 

Je nemožné vypsat vše, je naprosto zoufalé si myslet, že bychom mohli postihnout všechny detaily, které do svých staveb vtiskl tento velikán katalánské secesní architektury. Nezbývá místo na skvělý "Kamenolom" - dům La Pedrera, na jedinečný Parque Güell a na stovky dalších staveb v Barceloně, Katalánii i jinde po Španělsku. Tedy...pro dnešek. Ke Gaudímu se zajisté ještě někdy v budoucnu vrátíme - ne nadarmo jsme si ho v klubu Nestejných zvolili čestným předsedou!