12.2.2021 začíná čínský nový rok (dle lunárního kalendáře), tentokrát ve znamení kovového buvola, který nahradí v kralování kovovou myš.

Buvol má upřímnou, odhodlanou povahu a je pilný a sebejistý. Dle horoskopu by tento rok měl být plný energie, aby se dokončily změny zahájené v roku kovové myšiBude to rok píle a pracovitosti podle hesla „komu se nelení, tomu se zelení“… tak uvidíme :-)

Legenda o původu čínských zvířecích znamení

A proč je letošní rok ve znamení buvola? Existuje spousta legend o původu čínského horoskopu. Mě se líbí legenda o velkém závodu.

Vládce nebes Nefritový císař hledal 12 zvířat pro zvěrokruh a tak vyhlásil velký závod, který mě rozhodnout o jejich pořadí.

Těsně před cílem však tekla řeka, kterou museli všichni překonat. Jako první dorazili k řece buvol a myš. Protože myš neuměla dobře plavat, poprosila buvola, jestli by jí nevzal na hřbet. A dobrák buvol souhlasil. Myš se pohodlně usadila za uchem a když buvol dorazil k druhému břehu, tak svižně seskočila a vyhrála tak závod. Myš získala první místo v horoskopu a buvol je tak druhým v pořadí.

Jako třetí přeplaval tygr a následně dorazil zajíc, který přeskákal řeku z kamene na kámen a nakonec se dostal na druhý břeh díky plovoucímu kmenu stromu. Jako pátý dorazil drak. Nefritový císař se divil, jak to že létající drak nevyhrál. Ten se však zdržel díky dobrému skutku, kdy lidem přinesl déšť a nebohého zajíce dofoukal ke břehu.

Po chvíli docválal kůň, v jehož hřívě však byl skrytý had. Když si ho kůň všiml, tak se vyděsil a setřásl ho. Takže šestým zvířetem v cíli byl had a kůň až sedmým. Následně dorazili kozaopice a kohout, kteří společně překonali řeku na voru. Jedenáctým zvířetem je pes. Ten je sice dobrým plavcem, ale taky je velice hravý a prostě neodolal možnosti si pohrát v řece. Posledním, dvanáctým, zvířetem je vepř, který dostal během závodu hlad, zastavil se, pojedl a dal si šlofíka.

Takže přeji vám vše nejlepší a spoustu energie do čínského nového roku ve znamení buvola, aby se vám podařilo si splnit všechny sny. 

A pokud byste chtěli slavit stylově, tak mám v nabídce buvolí náušnice ;-)