Jak ošetřit výrobky z černého drátu?
Ošetření výrobku z čer. drátu může být různé. Nejčastějčí asi a nejjednodušší přípravek, který najdete doma, je trocha kuch. oleje na hadříku nebo sádlo. 

Dále z domácích zdrojů někdo používá modrou indulonu, někdo černý krém na boty. Také můžete výrobek přestříkat bezbarvým lakem na kov ve spreji (pokud jsou použité korálky, tak nedoporučuji...poškodí se většinou). Někdo používá zahradnický sprej na řezané květiny (netuším, co obsahuje..asi silikon).

Také lze hotový drátěný výrobek (bez korálků) potřený kuch. olejem nebo bez oleje ožehnout nad plamenem (např. nad sporákem), více zčerná a místa, která jsou třeba trochu odřená tvarováním kleštěmi nebo vyklepáváním, tak se také ztratí. Zároveň je ošetřený proti rzi.

Nebo se může drátěný výrobek ožehnout nad plamenem a pak potřít rozehřátým včelím voskem. Ještě jsem nezkoušela, ale prý má výrobek pak pěkný černý matný povrch a je také chráněný proti korozi. 

Rada od paní Klementové: nastrouhat včelí vosk a rozpustit v technickém benzínu. Poměr odhadem. Malé věci ponořit, velké natřít štětcem. Benzín se odpaří, vosk zůstane a hezky voní.

Pokud byste chtěli použít chemický konzervační prostředek s delším účinkem, najdete jej u mě v obchodě. 

Tady se dočtete o dalších způsobech úpravy povrchu

 Jak železný drát skladovat a zachránit? 
Nakoupený drát je dobré mít někde v suchu, kde je nízká vzdušná vlhkost. Tak vydrží co nejdéle v dobrém stavu. Protože ale vzdušná vlhkost velmi kolísá, drátu stačí  jeden den a velmi rychle zrezne. Ikdyž drát máte dobře uložený, i tak se mohou během hodin, dnů, na něm objevit flíčky koroze. Nejlépe je ošetřit drát (potřít) preventivně proti korozi nějakým olejovým přípravkem. Pokud je to jen začínající rez, lze ho ošetřit kuch. olejem či sádlem, anebo indulonou na hadříku. Pak už radši co nejdříve zpracovat. 

Pokud by měl vydržet déle uložený, ošetřete konzervačním olejem proti korozi (ke koupi v prodejnách Dílna, dům a zahrada). Flíčky zmizí a drát je dlouhodobě ochráněný.