Domů Zboží Od Kalkin

Broušený medově žlutý Sfén, 1,10 ct., 7x5,2x3,6 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 14649842
Zobrazení: 18x
Vloženo: 28.4.2024
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Sfén - Titanit / ID - SFN-0115 / Brus - Ovál / Hmotnost - 1,10 ct. / Rozm. - 7,0x5,2x3,6 mm / Čistota - I1-SI /  Barva - Medově zeleno-žlutá / Úpravy - Bez úprav / Původ - Madagaskar

Broušený vzácný titanit-sfén drahokamové kvality s pěknou, sytou barvou a dobrou čistotou. Kámen má plnou jiskrou a silný lesk na ploškách pěkně fasetované korunky.

Odstín kamene se lehce liší v různých barvách zdroje světla a úhlech pohledu. Disperze - "duhové záblesky" v kameni, je slabší (na tento minerál), ale silnější než na fotorafiích (fotolampy 5500K ji zeslabují), ve většině elekrického osvětlení se ještě prohlubuje.

Brus - dobrý (viz foto). Fasetace - dobrá-velmi dobrá (viz foto). Vyleštění - velmi dobré, ale drobná nedokonalost na povrchu, pouhým okem špatně viditelná jako světlejší drobná čárka (viz foto). 

Na požádání mohu poslat odkaz na video tohoto kamene.

Velmi drobný odštěpek, pevné vnitřní trhlinky (viz foto).

Všechny sfény v mé nabídce naleznete zde.

 

SFÉN - TITANIT

Chemický vzorec – CaTi(O/SiO4)

Barva - Žlutá, zelená, červená, hnědá, bílá, černá

Transparentnost - Průhledný až neprůhledný

Hustota - 3,50-3,55 (3,4-3,6)

Tvrdost - 5-5,5

Index lomu – 1,880-2,055 (1,843-2,110)

Dvojlom – 0,100-0,135 (+0,100 až 0,192)

Lesk - Diamantový

Štěpnost - Dokonalá podle {100} a {112}

Lom - Lasturnatý

Houževnatost - Křehký

Vryp - bílý

 

Sfén – Titanit je nehojný minerál, který, i přes nízkou trvrdost, je  zařazem mezi uznané drahokamové odrůdy. Není se čemu divit, v drahokamové kvalitě je velice vzácný a dobře vybroušené kvalitní sfény patří mezi nejkrásnější přírodní drahokamy. Vyskytuje se v pěkných odstínech, zvláště zelené a vzácně i červené, občas vykazuje i lehčí barvoměnu a při pohybu kamenem problikávavají barevné jiskřičky ve všech odstínech spektra. Má jedno z nejvyšších RI (index lomu světla) z přírodních kamenů, tedy i nejsilnější, diamantový lesk a je vysoce brilantní -„jiskřivý“(v tomto vyrovná se i diamantu) a mívá snad nejsilnější oheň/disperzi - rozklad světla na jednotlivá barevná spektra z přírodních kamenů. (Za kvalitní se obecně považují už kameny, které ukazují odlesky ve třech a více odstínech odlišných od barvy kamene). Je silně dvojlomný a pleochronický.

Na drahokamový trh se v šírší míře dostal, s nově objevenými ložisky, až relativně nedávno. Ale i zde se nachází se v drtivé většině pouze v malých velikostech a nízké průhlednosti, kameny průhledné bývají navíc velmi často silně inkludované. Nejvíce se vyskytují v nevýrazně žlutých, nebo hnědých odstínech, jasné odstíny, zvláště zelené a červené jsou mnohem vzácnější. Proto broušené kameny, větší než dva karáty, v jasných odstínech a dobrou čistotou jsou už vzácné.

Sfén je měkký a křehký minerál, navíc jsou i kvalitní kameny často inkludované. Proto je nutné být opatrný jak na tlak a neopatrný úder při zasazování, tak i při práci s pilníkem v okolí kamene. Do prstenů a náramků by měl být fasován pouze do ochranném zasazení a jen do klenotů k občasnému nošení. Při vyšších teplotách může dojít k vyblednutí nebo změně barvy, v žáru puká. Neměl by se čistit v ultrazvuku, vzhledem k jeho hodnotě je použití ultrazvuku zbytečným riskem i u kamenů zcela čistých.

Jsou známy postupy tepelného ošetření (Heated) pro změnu barvy, většinou na odstíny červené. Jiné formy ošetření nejsou příliš časté, ale pokusy s nimi nelze vyloučit.

Vzhledem k relativně krátké době a poměrně  malém rozšířenína drahokamovém trhu nejsou imitace přímo sfénu ještě běžné. Ale může být imitován kubickou zirkonií (má podobnou disperzi). Z přírodních minerálů může být imitován záměnou např. přírodním zirkonem (některé vlastnosti podobné), vzácně se imituje i chrysoberylem, dravitem, zlatým berylem, sfaleritem... Korálky se ze sfénu vyšší kvality běžně nevyrábějí.

Menu
--