Jsem studentem dřevařského oboru na vysoké škole a se dřevem jsem vyrostl. Výrobou předmětů se zabývám po víkendech a volných chvílích.
V oblasti tvorby se pohybuji ve několika oblastech. Nemůžu jednu z nic označit jako dominantní, navzájem se prolínají a doplňují.
Tou první je výroba šperků, náušnic, náramků ze dřeva. Nápady na šperky mi dává samotný materiál, jen se snažím v něm najít to zajímavé a citlivě dokončit to co příroda sama začala. Nedržím se pouze všeobecně známých řezbářských materiálů ale snažím se experimentovat i s méně známými dřevinami které v přírodě najdete a o kterých by jste si mnohdy ani nemysleli že se dají na něco použít. V poslední době experimentuji i s kameny které mohou být zajímavou strukturou nebo barvou vhodným doplňkem šperku. Asi nejzajímavějším materiálem jsou různé růstové vady a nemoci dřeva které vytváří jedinečné barevné struktury a různé shluky letorostů které už stačí jen nalézt a citlivě zviditelnit.... Všechny šperky jsou povrchově dokončeny pomocí olivového oleje. Šperk díky oleji získá přirozený lesk který se nošením bude udržovat a zlepšovat. Při zmatnění šperku ho stačí pomnout v rukou například s krémem na ruce a nebo se stolním olejem a lesk se mu opět vrátí.
Další oblastí je zpracování dřeva soustružením. Při této disciplíně zpracovávám zbytky z truhlárny, větší kusy palivového dřeva a porůznu nalezené zbytky z náletů a prořezávek v zahradách, revitalizací parků a jiných projektů při kterých se odstraňuje vegetace. Nemám důvod porážet stromy kvůli jejich dřevu, vystačím si s tím, co seženu jako odpad který běžně končí v krbu či v kamnech.
Misky jsou povrchově upraveny olivovým olejem, je to pro následnou údržbu nejjednodušší řešení. Miska díky oleji získá přirozený lesk který se nošením bude udržovat a zlepšovat. Při zmatnění šperku ho stačí pomnout v rukou například s krémem na ruce a nebo se stolním olejem a lesk se opět vrátí. Misky je možno použít pro kontakt s potravinami, v rámci údržby je nutné dodržovat pár pravidel.
1. Dřevěné nádobí nepatří do myčky nádobí. Riskujete prasknutí misky a také možné nasáknutí saponátu do dřeva a jeho následné uvolnění do potravin v misce uložených.
2. Dřevěné nádobí nepatří ani do mikrovlnné trouby!
3. Misky je možné používat jak pro suché potraviny (oříšky, sušenky) tak je možno je použít i pro polévky atd. Mějte však na paměti, že by potraviny obsahující vodu neměly být dlouhodobě skladovány v dřevěných miskách. Dřevo ze své povahy přijímá vodu z jakýchkoli předmětů se kterými je ve styku a a ní může přejímat i vůně/barevnost potavin v misce uložených. Není proto problém z misky poobědvat kyselo, následně misku umýt a uložit na suché a větrané místo. Ovšem použiji-li misku pro skladování guláše v ledničce, pak se může lehce stát že se světlé dřevo od potavin obarví a přejme jejich vůni.
Zcela specifickým odvětvím zcela odlišným od ostatních je fotografická tvorba. Nemám nějaké oblíbené tema, pozoruji to, co mi okolní krajina nabízí a pokouším se tyto náměty ztvárnit a zachytit.