Na počátku všeho byl klíček, který se zrodil z malého semínka...

Samotné semínko obsahuje velké množství síly, které vyplodí novou rostlinku. A když necháte semínko vyklíčit a ve správný čas ho sníte, všechna ta energie, síla a vitamíny v klíčku obsažené se vám dostanou do těla. Je to zázrak přírody, který si i vy můžete jednoduše pěstovat doma po celý rok. V době jarního rozpuku nás však klíčky lákají nejvíce. 

A jako bonus k tomu všemu - klíčení je zábava! Už jen to napětí, kdy čekáte na první zelený výhonek...Větev

Yana_tik, Pixabay.com

 

Proč jíst klíčky?

O přínosu konzumace klíčků pro náš organismus není pochyb. Jsou levným zdrojem vitamínů té největší kvality.

Klíčky jsme kdysi dávno konzumovali běžně, patří tedy do našeho jídelníčku od pradávna a v dnešní době "jedové" se taková sklenice plná čerstvých klíčků v bio kvalitě ze semen geneticky nemodifikovaných rostlinek stává opravdovým pokladem!

Congerdesign, Pixabay.com

Dávají našemu tělu životadárnou energii, cítíme se dobře, posilují imunitu i psychiku a v neposlední řadě i krásu.

Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitaminů a dalších důležitých látek prospěšných našemu organismu. Z vitaminů to jsou A, B, C a K, dále klíčky nabízejí bohatý obsah vápníku, draslíku, hořčíku, selenu, zinku a železa.

Klíčky jsou též známé pro své antioxidační účinky, pomáhají tak našemu tělu s odstraněním nežádoucích látek z organismu. Tím však seznam pozitivních vlastností klíčků nekončí. Mimo jiné totiž patří k nejlevnějším zdrojům výše uvedených prospěšných látek, které můžeme svému tělu dopřát.

Liza Golyarchuk, Unsplash.com

 

Jaká semena použít?

Velmi důležitá je kvalita semen. Semena určená na pěstování mohou být ošetřena pesticidy apod., proto vždy vybírejte ideálně semena v BIO kvalitě.

Pro většinu z vás by tato informace mohla být úplně logická, ale ne všechna naklíčená semena jedlých plodin se mohou konzumovat! Skvělým příkladem jsou klasické fazole, které obsahují nežádoucí látky, jež se odstraňují pouze při varu. Naklíčené neuvařené fazole by vám pak mohly způsobit nepříjemné zažívací obtíže. Dalším jsou semínka melounu honeydew, jehož výhonky jsou jedovaté.

Proto raději nakličujte pouze ta semena, která jsou na to určena. Vybírat můžete z obilovin a pseudoobilovin (např. quinoa, pohanka, amarant), luštěnin i zeleniny. Mezi oblíbená semínka ke klíčení pak patří například červená řepa, ředkvičky, mungo fazolky, cizrna, hrách, neloupaná čočka, řeřicha, fazole adzuki, sójové boby nebo také pšenice a jetel.

Hotové, již vypěstované klíčky si samozřejmě můžete koupit i v obchodě, ale asi nikdy nezískáte záruku kvality a čerstvosti. Navíc z ekonomického hlediska se kupované klíčky během pár nákupů prodraží.

Billy Lobo, Unsplash.com

 

Pozor, klíčíme!

Jistě všichni pamatujete způsob klíčení jarního osení nebo řeřichy, kdy se semínka dávala klíčit na navlhčenou vatu. Jistě by to v tomto případě také šlo, ale z hlediska dlouhodobosti to není to pravé ořechové. Byly proto vynalezeny ideální pomůcky pro domácí klíčení, a to klíčicí miska nebo klíčicí sklenice.

Opatříte je na mnoha e-shopech, a samozřejmě i na Fleru!

Mago, nakličovací miska Klíček s ušima - Nebe, peklo

Pokud vás klíčení láká, tak se tato investice rozhodně vyplatí. Sklenice či miska jsou vybaveny speciálním sítkem či děrovaným "mezikusem", díky kterému můžete snadno obsah proplachovat, což je v případě klíčků stěžejní. Chceme totiž vždy předejít hnilobným procesům a výskytu plísní či škodlivých mikroorganismů.

Anthony Levlev, Unsplash.com

Pokud jste manuálně zruční a máte přístup k výrobě keramiky, klíčidlo si můžete i sami vyrobit.

Větev

U každé klíčicí nádoby najdete přesný návod, jak při klíčení postupovat, i tak můžeme ale lehce nastínit pro vaši představu, jak obecně postupovat:

Klíčení ve sklenici

1. Semena namočte do vody přímo ve sklenici na přibližně 8 hodin, aby nabobtnala a probudila se k životu. Poté vodu slijte a postavte na odkapávací "stanici" dnem vzhůru.

2. Proplachujte semínka 2x denně. Pokud máte čas, můžete i častěji, obzvlášť pak v letních měsících.

3. Většina semen začne klíčit již druhý den a během 5-7 dnů je můžete sklízet. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvá, ale můžete je skladovat ještě pár dní v lednici, čímž prodloužíte jejich trvanlivost.

Obaly semen, vnější slupky, nejsou na škodu, ale ani zdrojem množství vitamínů, tedy je před konzumací můžete vypláchnout.

KTRYNA, Pixabay.com 

Tip:
Vodu z namáčení semen slijte do konve a zalijte s ní květiny. Semínka zanechají důležité látky i ve vodě, ve které se namáčely, tato voda pak funguje jako skvělé hnojivo. 

Tímto stylem ve sklenici se ovšem nedají nakličovat všechny druhy semen. Jde hlavně o semena, která po kontaktu s vodou kolem sebe vytvářejí gel. Ten bude při pokusech o proplachování zacpávat neprodyšně sítko a znemožní tak odkapání vody.

Anirudh Janga, Unsplash.com

Klíčení na klíčicí misce

1. Na 15 minut namočíte do vody semínka řeřichy, rukoly, chia, ..., ta, která vytvoří po namočení gel. Ostatní semena namáčejte ideálně na 8 hodin, aby nabobtnala. Množství semene je odvislé od velikosti misky. Pro nejmenší misku množství odpovídá přibližně čajové lžičce semínek, pro největší misku přibližně polévkové lžíci semínek.

2. Namočená semínka se přecedí přes sítko a rozprostřou rovnoměrně po celé ploše. Sítko má praktický rantlík, který udrží semínka tam, kde mají být.

3. Po dobu prvních dvou dnů je dobré mít semínka zakrytá například talířkem nebo větší miskou. Pokud je třeba, můžete je 1-2x denně vlhčit rozprašovačem.

4. Třetí den sundejte kryt, ráno a večer vlhčete rozprašovačem, a jakmile prorostou kořínky skrz sítko, proplachujte rostlinky pod mírným proudem vody namísto vlhčení. Zbavíte se tak i částečně obalů semen.

Úrodu budete sklízet během 6-8 dnů. Konzumujte klíčky i s kořínky, protože i tam je mnoho vitamínů.

Až budete klíčit semínka, nikdy je nevystavujte přímému slunečnímu světlu, mají raději stín nebo šero a pokojovou teplotu (ideálně 18-20°C).

Pxhere.com

Cottonbro, Pexels.com

 

Zázrak proměny

V momentě, kdy se semínko proměňuje přes klíček na výhonek, probouzí se i řada enzymů, která proměňuje zásobní škroby na cukry. Semínko je doslova a do písmene takovou časovanou bombou. Celá rostlinka se proměňuje na neuvěřitelnou zásobárnu plnou vitamínů, minerálů, bílkovin a enzymů.

Podle druhu klíčků se samozřejmě liší i konkrétní složení vitamínů a minerálů, ale v základu jde hlavně o vitamíny skupiny B a C, minerály jako například vápník, hořčík, železo a fosfor, množství chlorofylu, který regeneruje a detoxikuje, a v neposlední řadě aminokyseliny, které podporují imunitní systém a metabolismus.

Anna Pelzer, Unsplash.com

 

A do čeho klíčky použít?

Každá naklíčená rostlinka má jinou chuť a tak mezi nimi najdete chuťově výrazné, ale i úplně neutrální. Například klíčky ředkvičky určitě poznáte, chutnají jako mladá a čerstvá ředkvička. Stejně tak hrášek nebo rukola jsou nezaměnitelné.

Oproti tomu naklíčená alfalfa je téměř bez specifické chuti. Ať tak nebo tak, všechny můžete použít na chleba s máslem či čerstvým sýrem, do salátu nebo pomazánek, na polévku ... Prostě jako ozdobu i na dochucení téměř jakékoliv jídla.

Billy Lobo, Unsplash.com

 

Nebo třeba do housky s krůtí šunkou podle receptu z Apetitonline:

Suroviny: 

  • housky 2 ks
  • guacamole
  • šunka krůtí 150 g
  • okurka 0,25 ks na kolečka
  • mrkev 1 ks menší, nahrubo
  • klíčky alfa alfa

Housky prokrojte a namažte guacamole, rozdělte na ně krůtí šunku, okurku, mrkev a ozdobte klíčky.

Houska s krůtí šunkou, avokádem a klíčky alfaalfa, Apetitonline.cz

JayMantri, Pixabay.com

 

Větev

Nalákala jsem vás na klíčení stejně jako sama sebe?

Já už každým dnem chystám první "sklizeň" :-) A jaká klíčicí miska z Fleru ozdobí vaši domácnost? 

Martin Sršeň, Klíček - nádobky na klíčení

Mago, nakličovací miska Klíček 4patrová - v kraji...

Marie Mikulová, Velká miska ke klíčení semínek

Kosí hnízdo-keramika, Nakličovací miska dvojpatrová

 

Božulka, Rašilka

Rozrazil rezekvítek, Klíčidlo - růžové

Petra Raisová, Klíčidlo se šípky

Aiko Chilli, Na vlnách II - na řeřichu

Větev 

Podělíte se s námi v komentářích o své zkušenosti s klíčením? Jaká semínka a do čeho nejraději používáte? Za jakékoliv rady a tipy budeme rádi. Miluju tě!

 

 

Titulní foto:  Pxhere.com

Použité zdroje: Kitchenette a Apetitonline.