Učit se slovíčka, to je při studiu cizího jazyka potřeba, ale žádná extra zábava to není. A nejhorší je, když jen tak pasivně koukáte do učebnice a snažíte se si to nějak zapamatovat. Nejen že je to nuda, ale ono to ani není nijak zvlášť efektivní.

Lepší je pracovat se slovy aktivně. Jednu takovou aktivitu vám nabízím. Jedná se o skládačku ze 16 malých čtverečků, které mají na krajích napsaná cizojazyčná slova nebo jejich český překlad. Úkolem je poskládat je do velkého čtverce tak, aby český a cizojazyčný výraz byly vedle sebe. Najdete je u mě v obchůdku v kategorii Výukové pomůcky.

V každém cvičení je 24 dvojic na jedno téma, např. ovoce nebo zelenina. Seznam slov k vytištění je také součástí produktu.

A aby mohl jeden žák nebo student téma ještě víc procvičit, připravila jsem pro každou sadu slov hned tři varianty. To znamená, že na každém listu jsou slova uspořádaná jinak. Ty tři varianty se odlišují velkým písmenem uprostřed každého čtverečku. 

Soubory jsou ve formátu PDF, jsou černobílé, tisknou se na papír A4. 

Jak používat:

Stáhnete si PDF soubor a vytisknete na papír.

Rozstříhejte na čtverečky.

Skládejte slova tak, aby cizojazyčné a české slovo byly vedle sebe. Může vám pomoci, když si nejdříve uspořádáte kartičky tak, aby písmeno uprostřed bylo správně otočené (nikoliv na stranu nebo vzhůru nohama).

Zkontrolujte si, jestli to máte správně.