Zákaznice nás oslovila, zda bychom jí ušili elegantní koženou ohlávku na svod klisen. Byla to pro nás výzva nejen proto, že samotná zákaznice se zabývá šitím ohlávek a jiných potřeb pro chovatele koní a psů, paní však nešije z kůže. Ale souhlasili jsme i proto že rádi vyrábíme tradiční sedlářské výrobky, potřeby pro koníky jsou nám blízké a rádi vyrábíme věci, které jsou ku prospěchu a nejen pro parádu. Zákaznice si ohlávku přála bílou, aby krásně ladila k černobílé srsti kobylky, nánosník ozdobený raznicí květinky a k ohlávce i sladěné vodítko.

Bílá ohlávka je stájová, je jednodušší než ohlávky pracovní, které také šijeme.  Nicméně šitá je stejně poctivě ručně a materiál vybíráme prvotřídní kvality, aby výrobek byl pohodlný jak pro koníka, i se s ním dobře manipulovalo chovateli a hlavně aby vydržel i v náročnějších situacích, které se při práci s koněm dají očekávat. 

Rádi bychom Vám na bílé ohlávce ukázali, co vše obnáší tradiční ruční šití. Poučili Vás, že je rozdíl v ručním šití ( ručně šité na stroji) a šitím v ruce. Obhájili si tak svoji poctivou řemeslnou práci a zaručili Vám že i naše kožené výrobky se dědí z generace na generaci, tak jako ještě možná máte opasek či koženou brašnu po dědečkovi a nevyměnili byste ho (leda za ten od nás :)

 

                                        

 

Nejdříve je nutné připravit si jednotlivé  díly ohlávky. Na ohlávky i jiné naše výrobky používáme nejkvalitnější třísločiněnou hovězí kůži. Z celého kusu úsně řežeme jednotlivé díly, kterým upravíme hrany, zkosíme je a vyděrujeme, tam kde je potřeba. Označíme si dírky pro ruční steh a jinak je upravíme tak, aby se dali skompletovat s kováním.

 

                        

Jednotlivé díly a druhy kování-přezky, karabinky, kroužky, polokroužky, průvlečky....

a jejich ruční sešívání...

                          

 

Všechny naše výrobky jsou ručně šité. Výrobek se upíná do sedlářského koníka, kde jsou jednotlivé díly sešity, kování je připevněno ke kůži rovněž šitím. Nepoužíváme u kožených ohlávek nýtování nebo strojové šití. U nýtů hrozí, že při větší zátěži prasknou,u strojového šití pak hrozí protržení stehu a rozpárání se celého výrobku.

 

Ruční šití je tradiční sedlářský postup, kdy se kůže nejprve propíchne šídlem a pak se kůže prošívá pomocí dvou tupých jehel. Tradiční sedlářský steh je nahazovaný, kdy se niť protahuje z obou stran a nitě se do sebe „zapletou“ a uvnitř kůže tak vznikne uzel. Sedlář drží při ručním šití v každé ruce jednu jehlu a v pravé ruce navíc k jehle šídlo. Nářadí neodkládá, šikovný sedlář drží vše v rukách, jinak by se zbytečně zdržoval. Tradiční sedlářský steh je  nesrovnatelně pevnější a při poškození nitě nehrozí párání celého švu jako u strojového šití. Tento steh nelze nahradit ani šitím v ruce jednou jehlou, jak lze vidět na některých výrobcích označovaných jako ručně šité.

 

            

 

Na přání zákaznice byl nánosník a vodítko ozdobený vyraženými květinami. U stájových ohlávek nánosníky podšíváme filcem, aby koníka nánosník nedřel.

 

Hotová ohlávka a vodítko

                                            

 

Kobylka i zákaznice byly spokojené, ohlávka sedla kobylce přesně na míru a jestli kobylka nakonce vyhrála? Však to znáte :) důležité je zúčastnit se a my tímto děkujeme paní Holubové za možnost zúčastnit se a chvíli si v dílně zavzpomínat na naše koníky Bobina a Báru, kteří před léty stáli v místech, kde teď stojí sedlářský koník na ruční šití. Ale jednou se Končinami zase rozezní ržání těžkého koně, který vyjede do lesa v plné parádě, v postroji vlastnoručně ušitém.