Nápad vyrábět malé keramické domečky měl ryze pragmatický původ. Tím byl balík téměř ztvrdlé keramické hlíny, kterou jsem neuhlídala, včas nespotřebovala. Nebyla tvrdá úplně, ale modelovat z ní už nešlo.

Co nejjednoduššího z ní vyrobit? Jak ji zpracovat bez rozmáčení?

Říkala jsem si … rozkrájím kvádr hlíny na něco malého … na něco hranatého … na něco čtveratého. Bingo! Mám to. Na malé domečky!

Od té doby už cíleně vyrábím tyto malé útulné nemovitosti. A pořád stejně. Pořádným kuchyňským nožem naporcuji desetikilový balík hlíny. Hravě.

Poslední dávka domečků je skoro jako vesnice. Dvě stě dvacet obydlí. Je radost krájet,  opracovávat a okýnky opatřovat dvě stě dvacet malých chaloupek. Pak se ovšem má tvůrčí nálada změní, protože vím, že budu muset barvit a pak vymývat dvě stě dvacet … zpropadených baráků :-)

Ale i tak to stojí za to. Líbí se nám.

*****

Aby šla práce dobře od ruky, vyrobila jsem si úplně nejdřív razidla na okna. Přece aby do domečků mohlo slunce. Vymodelovat, nechat usušit, vypálit. Za dva týdny byla razidla hotová. Nejvíc času zabralo sušení.

 

Nakrájeným domečkům naškrábat střechy a novými razidly vytlačit okna.

 

Na spodní stranu vyrazit logo BOHDA. Razidlem od NN DESIGN.

 

Poté více jako dva týdny sušení. Po nich přijde na řadu první výpal.

 

Celá vesnice poté, co jsem ji poprvé vypálila ... což zní příšerně.

 

A teď přichází fáze, do které se mi pokaždé vůbec nechce. Domečky se musí natřít a pak houbičkou lehce vymýt. Práce špinavá a u tolika domečků téměř nekončící. Alespoň já mám ten pocit.

 

Vymyté domečky opět nechat usušit a pak přijde druhé (konečné) pálení.

 

Poprosila jsem dvě kamarádky, zda by mi mohly poskytnout fotografie svých dekorací, do kterých moje domečky zakomponovaly.

Můžete se nechat inspirovat.

Tímto děkuji Danči (DančaK) ...

 

... a děkuji za fotky také Martině (MervaM).

 

Tak co? Už víte, který dům bude váš, a který bude souseda? A jakou si uděláte předzahrádku?