Přesně před dvěma lety v srpnu, mi přišla tato zpráva :

"Dobrý den, Šárko,

na Fleru mě zaujal váš porcelán. Už dávno, pravda.
Sama se věnuji hlavně vytváření šperků, nejčastěji technikou wire-wrapping. Pro svou novou kolekci bych měla zájem o spolupráci s Vámi. Do svých šperků bych ráda malé obrázky, nejvíce by se mi právě líbily na podkladu bílého porcelánu, hranaté či oblé, které bych následně "zarámovala" dráty.

Pokud se Vám spolupráce jeví jako zajímavá a možná, ráda upřesním.
Přeji pěkný večer, Nady"

Moje první odpověď zněla asi v tomto duchu :

"Těší mě, že Vás zaujal můj porcelán a že máte zájem o spolupráci. Spolupráce se mi jeví jako velmi zajímavá. Chtělo by to, abyste mi poslala parametry podkladů. Bohužel (abych to řekla zcela upřímně a v řeči tvůrce) jsem úplně zasekaná :), mám toho teď opravdu mnoho. Výroba by určitě nebyla hned, ale nějaký čas by to trvalo.....Š."

 Nady dále vysvětlila, že její nová kolekce "The Frames" je inspirována rámy starých mistrů. Porcelánové kabošony by měly být ozdobné obrázky, které by byly středem jejích "Rámových náhrdelníků".

 

Prostě taková malá umělecká dílka.

Polichocena a potěšena zajímavou nabídkou, začala jsem ve svém volném čase vytvářet porcelánové obrázky. Speciální limitovanou kolekci. Odpovědnost veliká. Musím se přiznat, že výroba kabošonů mi trvala skoro rok a s Vendulou jsme si do té doby vyměnily několik zpráv a začaly si tykat :)

 

Takhle pocukrovaně vypadaly křehké porcelánové kousky na začátku, před prvním výpalem.

Protože jsem měla volnou ruku, mohla jsem, v rámci možností porcelánu, tvořit cokoliv mě napadlo. Inspirovala jsem se krajinou i městem. Jelikož jsem měla na výrobu dost času ;), mohla jsem se věnovat každému z obrázků, tak dlouho, jak jsem chtěla. Pojala jsem to snově, pocitově. A trochu maximalisticky, aby bylo na výběr. Dekorace se skládala z několika vrstev glazur, barev a obtisků dle vlastního návrhu. Některé obrázky šly do pece i 5-6 krát.

Zde jsou kabošony před posledním dekoračním výpalem. Přenosový žlutý lak na obtiscích vyhoří v peci.

Galerie hotových obrázků :

 

 

Některé kousky byly naopak abstraktní, nebo skoro bílé, každý originál :

 

Dekorace lesklým zlatem, vypáleno na 780°C :

 

A takto už vypadá výsledná podoba náhrdelníku, který vytvořila šperkařka Nady. Zde kromě "wire-wrappingu" využila čistě šperkařskou techniku "lití do ztraceného vosku". Na to, že s vosky teprve začíná, se s tím popasovala výborně. Klobouk dolů!

Myslím, že mé obrázky měly nakonec úspěch, už i proto, že si Nady vybrala skoro všechny :)

V průběhu tvorby, jak už to bývá, mě napadlo i spoustu dalších dekorů a tvarů. Bylo by jich tak moc, až by je Nady nestihla všechny zpracovat ;)

Jako výraz díků, mi Vendula vyrobila tyto dva měděné náhrdelníky. Jeden pro mě a jeden pro mou sestru.

   

 

I pro mě, bylo toto tvořivé setkání přínosem a naprosto předčilo má očekávání.

A co víc, v září plánujeme společnou výstavu výsledků spolupráce s názvem

"Jádro porcelánu"

aneb

Co vznikne, spojí-li své síly designerka porcelánu a šperkařka?

 

 

Podrobné info o výstavě již brzy.