Porcelán a šperk :

Zdánlivá křehkost porcelánových a keramických šperků je matoucí.  Porcelán pro výrobu šperků je naopak velice odolný a trvanlivý materiál.  Samotný porcelán jako materiál, je navíc nealergenní, tedy pro výrobu šperku naprosto ideální. Odolává povětrnostním vlivům, kyselinám, zásadám i většině chemických přípravků.  Při správném zacházení, ručně vyráběné porcelánové šperky, vydrží v nezměněné podobě stovky let.

Proto, aby Vám porcelánové šperky dlouho vydržely, doporučuji dodržovat několik zásad :

  • Základem péče je, jako u všech šperků, ukládání do samostatné krabičky, porcelán tak nepřijde do styku s dalšími šperky, čímž se vyhneme hlavně mechanickému poškození a zároveň je šperk chráněn před prachem a vlhkostí.  Každý jednotlivý porcelánový šperk vždy zasílám v pevné kartonové krabičce s měkkou molitanovou vložkou.
  • Čas od času doporučuji zkontrolovat spojovací kroužky u náušnic, přívěsků a řetízků. Bude-li některý pootevřen, doporučuji jej domáčknout kleštičkami.
  • Stříbrné komponenty doporučuji čas od času přeleštit vatou na stříbro. Stejně tak i povrch porcelánového šperku v místě, kde je dekorovaný platinou, stříbrem nebo zlatem.
  • Nedoporučuji se s porcelánovými šperky koupat a sportovat. Porcelánový šperk vydrží běžné nošení, avšak při sportovních aktivitách by se mohla porcelánová část šperku nenávratně rozbít, případně by se mohly poškodit spojovací komponenty.
  • Z vlastní zkušenosti doporučuji nasazovat porcelánový šperk nad kobercem či linem ;).  Porcelánový šperk přežije pád z výšky na lino, koberec a podobné měkčí povrchy, ale pád z výšky na dlažbu už bohužel nepřežije :(.
  • Pokud se porcelánový šperk zašpiní, lze jej bez problému vyčistit mýdlem nebo saponátem, následně důkladně vysušit.
  • Ochraňujte šperk před potřísnění parfémem, parfémy jsou velmi agresivní, mohou změnit barvu použitých komponentů (řetízky, očka).

Případné poškození jsem připravena opravit,  půjde-li to.  Např. pokud se rozlepí puzeta u peckových náušnic,  nebo brožový špendlík u brože,  neváhejte mě kontaktovat.

Všechny brožové špendlíky a puzety lepím k porcelánu (na režnou neglazovanou odmaštěnou část) kvalitním dvousložkovým lepidlem UHU 300 + plus. Vynikající kvalita tohoto vysokopevnostního dvousložkového epoxidového lepidla zajišťuje pevné lepení a opravy s pevností 300 kg/cm2.

Budu ráda, pokud porcelánový šperk zaujme stálé místo nejen ve Vaší šperkovnici, ale bude-li také každodenní ozdobou Vaší osobnosti.

image

image