Protože vrtáme kamínky na přání čím dál častěji, zde najdete všechny  důležité odpovědi, které s se vrtání týkají. Některé typy vrtání jsou u nás technologicky nemožné, ale možná zde najdete odpovědi co s tím. 

Nejprve  přehled typů vrtání dle technologie, pro vysvětlení  co existuje a jaké jsou výhody a nevýhody:

I. Vrtání diamantovými vrtáky (technologie kterou používáme my)

Diamantový vrták je skvělý v tom, že zvládne dělat dlouhé a zároveň i široké rovné díry od 1.2 do 4,5 mm. (Existují i tenčí vrtáčky, ale  pod 1,2 mm se bohužel na kamenech okamžitě lámou, proto je  i vzhledem k jejich vysoké ceně,  nepoužíváme). Tenčí ,krátké dírky však zvládne ultrazvuk, viz níže. Uvažujete li že si něco provrtáte sami, a chcete vrtat všechny druhy kamenů, je třeba mít kromě vrtáků i speciální profi vrtačku. (je to poměrně nákladné, vyplatí se to až od deseti tisíc kusů ročně,+ je třeba mít  prostor kvůli hluku a nepořádku a technické znalosti na častou údržbu :-D).  

jedinou nevýhodou diamantového vrtání je, že nemůžeme vrtat velmi drobné kamínky. ne že by to vrtačka nezvládla, ale zde je na vině lidský faktor. Kámen se musí pevně držet v obou rukách po celou dobu vrtání, není to tak, že ho někam položíte, a zmáčknete tlačítko (bohužel), takže když si představíte jak držíte něco velikosti poloviny hrášku v prstech a ještě se tam má vejít hrozivě rychle se točící vrták, je jasné, že to má svá rizika a fyzické limity :-D. 

Domácí vrtání diamantovými vrtáčky a obyčejnou vrtačkou je také možné, ovšem pouze pro omezné druhy  kamínků. Výčet kamenů a materiálů, pro ty, co rádi dělají všechno sami, uvádím níže. Tyto materiály zvládnete při troše šikovnosti provrtat i vy a nic extra na to nepotřebujete. (riziko prasknutí se s nižuje s tréningem)

II. Vrtání Ultrazvukem (tuto technologii nemáme, aspoň zatím, ale je dobré o ní vědět)

Ultrazvuk je ideální pro drobné dírky pod 1mm, jeho nevýhodou je, že bohužel nezvládne vrtat moc hluboko. Používá se tedy hlavně  pro drobné zlomky nebo hodně tenké kameny a vrtají se jím většinou i korálky v továrnách. Pozor! dírky mohou být křivé,  nebo bývají různě široké na vstupu a výstupu, to je způsobeno tím, že ultrazvuk kmitá. Čím delší dírka, tím větší rozdíl na vstupu a výstupu.

Ultrazvukovou vrtačku jsme si zatím nepořídili, neboť většinou potřebují zákaznící spíše širší, nebo hlubší a hlavně rovné vrty, ale tuto službu lze v Čechách i na Slovensku vcelku bez potíží sehnat.  Cenově je srovnatená s vrtáním diamantem. V továrním velko měřítku je pak určitě nejlevnější a nějakým způsobem i automatizovaná. Proto většinu korálků a zlomků, které pořídíte ve velkoobchodech, budete mít vrtanou právě ultrazvukem (i s jeho obvyklými nešvary).  Často převrtáváme větší korálky právě kvůli zlobivým dírkám po UTZ, ale jen ty větší, které lze udržet v ruce a u kterých se to zákazníkům vyplatí. 3-9 mm kuličky prostě v ruce udržet nejdou. (kostičky by asi od 7mm šly)

III. Vrtání Laserem

 Laser - tím se vrtají zejména diamanty, neboť vrtat diamant diamantem, to bohužel neklapne :-D.   Nevíme, ani o nikom, kdo by ho v Čechách či na Slovensku  provozoval. Pokud si někde pořídíte surový diamant a chtěli byste jej provrtat na krk, bude to zřejmě oříšek. Zatím jsem nezaznamenala, že by se laserem vrtalo něco jiného, o této technoligii toho není moc známo, a asi to nebude jen tak. Dírka po laseru je velice tenká cca 0,2 mm projde jí vlasově tenoučké lanko, nebo šicí niť. Diamantíky vrtané laserem jsou tedy vhodné hlavně pro šitý šperk. Díky mikrodírce je ale lze použít i jako surové nevrtané, protože dírečka skoro není vidět.

 

nejčastější dotazy:

1. Mohu si kamínek doma provrtat sám/sama?

odpověď zní určitě ANO u těchto materiálů:  jantar, perleť, mamutovina, mušle a kosti všeho druhu, hodně šikovní zvládnou i mramory a vápence obecně

 

odpověď zní raději NE pro všechno ostatní,  zejména křemenné hmoty nedoporučujeme (většinou si kámen hodně poškrábete, tenký si často zlomíte),  obecně vzato je dosti obtížné provrtat tvrdší kameny doma  obyčejnou vrtačkou byť s diamantovým vrtákem. Párkrát do roka opravujeme podobné pokusy, takže odtud ta statistika. (nehledě na to že jsme to samozřejmě kdysi také zkoušeli, se značně nevalnými výsledky - o tom žádná :-D) 

 2. Může mi kámen  provrtat zlatník, který mi bude vytvářet z kamene šperk?

Většinou ne, je dobré se informovat nejprev u něj. Neberte to jako běžný servis. Vrtáme pravidelně pro různá zlatnictví, takže k běžné výbavě zlatnických dílen to nepatří, ale ověřte si předem, protože některá velká zlatnictví mohou být vybavená i na toto. Některá zlatnictví mají ultrazvukovou vrtačku, ale často nechtějí podstoupit riziko, které se s vrtáním kamenů pojí.

3. Lze vrtat všechny kameny, jsou nějaké horší než jiné?

Příroda utvořila kameny s různými vlastnostmi: tvrdost, štěpnost apod a podle toho se také chovají.

Za léta co vrtáme už máme seznam potížistů. Patří mezi ně například chryzokol (i tromlovaný) je to velmi proměnlivý materiál, takže některé várky se doslova sypou, jiné jakž takž drží, zjistí se to bohužel až když do něj vrtnete.  Hodně zlobí i duhový měsíční kámen, neboť má vysokou štěpnost,larimar bývá také velmi "náladový"  natrolit a chalkopyrit vrtání nesnáší vrtání vůbec. Opály se rády štípou, ale vrtání na šlupnu jakž takž zvládají. Také skla jako je opalit a obsidiány se hodně vyštipují, je třeba s tím počítat. Požadavku "vyvrtejte mi obsidián, ale tak aby nebyl ani trochu oštípaný, nelze prakticky vyhovět. (lze ho jedině následně zabrousit)

Z hlediska velikosti jsou zcela nevhodné pro vrtání diamantem minikabošony (tj. kameny pod 1cm) důvodem je to, že je nelze udržet v ruce a když se to nakrásně podaří, praskají, nebot jsou zkrátka moc malé. Bohužel to platí i pro většinu náušnicových párů. Obvykle jeden z dvojice nevydrží- zákon schválnosti je neúprosný. Minkabošon zvládne lépe provrtat ultrazvuk, ale i tam je riziko prasknutí a tloušťka kamene nesmí překročit určitou technologickou mez. (Nutno konzultovat s příslušnou firmou jak moc nadupadnou mašinu mají). 

 

Kyanit,                                        chryzokol,                                     citrín

chalkopyrit,                                       larimar,                                                 měsíční kámen

obsidián

4. Kdo nese rizio spojené s vrtáním?

U nás zakoupené kameny vrtáme na naše rizko, proto některé vrtání odmítneme provést. Pokud kámen i oproti odhadu praskne neúčtujeme ani kámen, ani vrtání. (máme možnost jej přebrousit, proto si podobnou velkorysost můžeme dovolit)

Kameny nám zaslané na vrtání, vrtáme  na riziko zákazníka. Pokud je to evidentně rizikové, snažíme se zákazníkovi vrtání rozmluvit :-) nebo alespoň doporučit méně rizikový způsob, než třeba požaduje.  Díky tomu se nám daří minimalizovat ztráty, ale vyhnout se jim nelze.

Dobrá zpráva je, že pokud chcete náhrdelník z valounků od moře, a každoročně jich vrtáme stovky, tak ty patří většinou k těm nezlobivým! 

5. Jaký typ vrtání mám zvolit? 

Někdy to není lehké rozhodování, ale zde je vodítko, jak se nejlépe rozhodnout. Roli hraje tvar, velikost, tloušťka a především způsob jak chcete kámen  zavěsit, nebo přichytit například u šitého šperku.

Typ vrtání na šlupnu. (1.2-1.5 mm)

Je to nejšetrnější typ vrtání a hodí se pro většinu kabošonů, a všech plochých kamenů a plochých krystalů. (šlupna nebo také sklapovačka prochází skrz, zepředu dozadu, a zvládne ji nasadit i malé dítě,  vyrábí se v bezpočtu velikostí, tvarů a z různých kovů, seženete jí bez potíží v mnoha obchodech). Pro věšinu šlupen stačí dírka velikosti 1,2mm. u těch silnějších litých bižu 1,5mm. Šlupna dobře drží, nevypadne. Takže je to velmi spolehlivý závěs. Navíc může být i velmi decentní. Moc se nehodí pro buclaté tromly, protože šlupna pak musí být hodně veliká, aby "otevřela a zavřela tlamičku" a vypadá to pak jako kabelka s uchem nebo kyblíček. U tlusťochů je vhodnější vrtat skrz -bočně.

 

nefrit, tyrkys USA,                                      fluorit,                                                  rubelit valounek

amazonit Tanzánie,                               labradorit,                                                 amazonit Peru

Rozdíl mezi dírkou 1,5mm(oválky) a 2mm (srdíčka)

achát, psilomelán, český železitý křemen a heliotrop

Typ vrtání na liščí smyčku (2.5-3 mm)

Jedná se také o vrtání zepředu dozadu jako u šlupny, přičemž je dírka velká , obvykle  2,5 mm nebo větší, aby jí mohla projít kůže nebo provázek.

Tento typ vrtání už není tak šetrný :-), hodí se hlavně pro velké kameny (2,5 cm a více), zejména placky, protože malé by to nemusely vydržet, a navíc v nich dírka 2,5 mm vypadá obrovská, jako kráter Tycho. 

zkamenělé dřevo,              surový chryzokol,                         pouštní reliéf

Boční vrtání

Je velmi oblíbené, musí být ovšem kam vrtat. Vrtá se obvykle buď  menším průměrem (na lanko) nebo větším - na kůži, případně velkým průměrem kolem 4,5mm pro vsunutí kovového průvleku.

Kámen musí mít alespoň 7mm a více aby šel vrtat 1,2 -2mm a více než 10 mm pro vrtání průměrem 2.5 mm (který se používá na kůži): Mějte na paměti, že u průhledných kamenů bude dírka vidět a bude matná! 

Bočně lze vrtat buď zprava doleva, nebo shora dolů (jako korálek).

Vrtání bočně "zleva doprava", se hodí i pro tlustší kabošony, a někdy lépe než vrt na šlupnu, často tak vrtáme valounky od moře. 

Vrtání "boční  na korálek"  je případ, kdy vrt prochází středem kamene. Je to vhodné jen pro oboustranné kameny a tromly,dostatečně velké, ale ne zas moc dlouhé, aby dírku bylo možno udělat. Oboustranost je důležitá, protože při nošení se budou kameny otáčet kolem osy. U kabošonů to esteticky není nic moc, a ty mají navíc protivnou tendenci se otáčet rovinou nahoru, nehledě na to, že mívají zkosené hrany a díra z boku pak vypadá nepěkně.

 

vrtané záhnědy průměrem 2mm a                        pouštní reliéf (2,5mm)

kunzity a záhněda

jantar                                                                          Andezit

bočně vrtaný surový růženín, mamutovina a dinosauří kost

Vrtání pro kovový průvlek (4.5mm)  je hodně invazivní, a procento prasknutých kamenů je velmi vysoké. Zvláště oblíbené je převrtávání velkých korálků, ale zde je třeba počítat se značnými ztrátami. U velkých a tlustých kamenů už to není tak zlé. Často nám chodí na převrtání skleněné imitace kamenů, a ty toto vrtání nesnáší vůbec.

(Vrták 4,5 mm se používá také pro vsunutí led diody do krystalů).

Návrt s vlepením očka

Tento typ vrtání se hodí pouze pro kameny buclaté, kulaté tlusté s relativní rovinou na vrcholu- kam se očko umístí. Většina kabošonů má zkosené hrany proto není kam očko vlepit. Je to tedy vhodné pro krystaly, kostičky, kuličky a tromly. Neměly by však být moc velké a těžké. Žádné lepidlo není 100%  Velká hmotnost kamene je rizikovým faktorem, že ho ztratíte. Lepidla časem křehnou.

Pokud si budete chtít očko vlepit sami, je třeba použít kvalitní pomalu tvrdnoucí dvousložkové lepidlo.

 

Vrtání na více místech

Kámen může mít i více dírek než jednu, někdy mohou hrát roli i v designu, ne jen kvůli uchycení. Například chcete-li kámen na přední straně ozdobit ještě další kovovou aplikací, a nechcete jí na kámen čuňácky přilepit ;-) tímto fíglem lze schovat i malé kazíky na jinak krásném kameni.

V  případě na obrázku bylo bezpečnější provrtat kámen na dvou místech, neboť zákaznice si přála zavěsit kámen právě na šířku. Aby kámen visel jak má, dostal dvě stříbrné šlupničky  místo jednoho dlouhého vrtu, který by kámen roztrhal. Na druhém obrázku je kulička provrtaná několika vrty, které pak tvoří hvězdu. (Hokus pokus)