Šanta kočičí – Nepeta cataria

Ne každý zná bylinu šantu kočičí. Já osobně jsem se s ní taky seznámila až po několika letech, co mám doma kočky, což bylo dost škoda, jak už dneska vím. Rozhodně každý, kdo má doma kočky, by se s ní měl důvěrně seznámit. Uvádí se, že šanta působí na 70 % koček, na některé bohužel ale vůbec ne, u mě doma je to na 100 %. Kočky prožívají v různé intenzitě a délce euforii, dá se říci, že působí podobně jako marihuana na člověka, ale není návyková a ani nijak škodlivá. Kočky si to prostě skvěle užijí.

Kolegyně z práce mi před lety přinesla sazeničky, které jsem zasadila  na dvou místech zahrady, a jakou z ní měly naše zahradní kočky radost, vidíte na fotkách ze skalky.

 

 

Na obrázcích šantu ani moc nerozpoznáte (je zasazená u toho ostrého kamene), protože je pod kočinami, které se po ní neustále povalují s ohromnou rozkoší. Očuchávají ji, mazlí se s ní, okusují ji. Je to takový drobný košatý keřík, maximálně 20 cm vysoký, modrofialově kvete.

Nejednalo o anglickou šantu kočicí, ale její nízkou botanickou formu. Co do účinků si ale naprosto nezadá s bylinou Nepeta cataria, naopak si myslím, že je ještě víc aromatičtější a moje domácí kočky na ni reagují více, než na anglickou formu. Je i jednodušší na sklizeň a sušení, navíc je velmi dekorativní a hodí se do skalek. Taky se dá celkem úspěšně pěstovat i doma, na okně nebo balkóně v květináči nebo truhlíku.

 

Později se mi podařilo sehnat jiný druh šanty, který roste jako mohutný vitální keř přes metr vysoký. Je to původní, anglická, Nepeta cataria.  Tvarem listů i vzhledem celé rostliny připomíná kopřivy, po několika letech pěstování ve volné půdě dosahuje výšky dospělého člověka. Dá se pěstovat i doma v květináči, ale rozhodně nedosáhnete takového výsledku jako venku. Tento druh je nyní základem mého pěstování a moje výrobky obsahují největší podíl tohoto druhu.

 

Podařilo se mi sehnat ještě třetí druh, Nepeta racemosa,  je vysoká cca 50 cm, vzpřímeného růstu. Ale na tento druh kočky reagují nejméně, i když je to velmi individuální záležitost, některá kočka má ráda čerstvou šantu, jiná raději sušenou, rozdílně preferují i jednotlivé druhy.

Jak se oba druhy rychle rozrůstají, můžete vidět na následujících fotkách.

 

 

Je neuvěřitelné, že šanta působí i v zimě – když jsou její zbytky zakryté sněhem... se spoustou kočičích stop…

 

 

Od pěstování je jenom krůček ke smysluplnému zpracování. Dosušování při nepříznivém počasí je vždy zdrojem obrovského zájmu a velké zábavy a potěšení mých bytových mazlíčků.

 

 

 

 

 

 

V první řadě jsem sušenou šantu začala jednoduše plnit do šitých pytlíčků (ty jsou samozřejmě v mé nabídce). Později jsem začala vyrábět kouličky plněné šantou a používám ji také na plnění různých hraček. Reakce nejen mých, ale i dalších koček jak útulkových nebo koček mých přátel, si můžete prohlédnout v mém obchůdku, vždy pod hlavní fotografií jako doplňkové fotky.

 

 

 

Kočky šantu nejenom čichají (vůně bylinky vzdáleně připomíná meduňku), ale velmi rády i požírají, lze použít sušenou šantu na posypání žrádla při nechutenství zvířete. Po delší době můžete začít mít pocit, že Vašemu zvířeti už šanta přestala vonět, každá žena mi dá za pravdu, že za nějaký čas již nevnímá svoji oblíbenou vůni. V tomto případě ale stačí šantové výrobky třeba na týden schovat, poté opět vytáhnout a opakovaný úspěch je zaručen.

Je možné využít šantu i tím způsobem, že uzavřete šantové výrobky do sklenice nebo krabice s oblíbenými hračkami, které vůni také do sebe natáhnou. Na fotce je důkaz – ponožky mnou upletené byly nějakou dobu skladovány poblíž výrobků s šantou, a tím se z jednoho spokojeného zákazníka stali rovnou dva…

Ještě malý dovětek – v obchodech s potřebami pro zvířata se prodávají výrobky, které obsahují catnip, což není nic jiného, než právě šanta kočičí.