Zdravím všechny! Na stránkách Fleru můžete vidět výsledky mé práce, ovšem informace kolem procesu tvorby Vám zůstávají skryty. Proto jsem se rozhodla pootevřít pokličku a v krátkosti Vám ukázat mou pracovnu - místo, kde se dějí zázraky. Trvalo dlouho, než jsem po přestěhovaní do Krumlova pracovnu dotáhla do současné její podoby - utváření šlo skutečně centimetr po centimetru. Je to vlastně proces nekonečný, ale už nyní Vám můžu ukázat magickou atmosféru dílny. Tak si uděláme procházku po směru hodinových ručiček. Vitám Vás u mě v dílně!

První koutek - to je místo, kde třídím všechny své sklady a poklady, připravuji přírodniny k pokovování, dávám na ně drátky a lepím kamínky. Herbářové rostliny a rozličné přírodní materiály jsou uloženy a oku utajeny v ohromné skříni. Je tam už tolik materiálu, že se někdy sama divím skvostům, které tam nacházím.

 

    

Dál přijde ten nejšpinavější kout, kde vše, co připravím, bude ušmudlané vodivou vrstvou. Samozřejmě, během tohoto procesu musím mít respirátor. Vlastně, nosím ho skoro pořad, takže teď v koronavirovém období, asi máte pochopení, jaké to je.

  

Pak následuje srdce mé alchymistické laboratoře - stůl na kterém jsou vany s galvanickými lektvary. Hlavní tajemství se odehrává tady a z modrého elektrolytu se narodí měď. Já tomu jenom asistuji a vždycky se těším na překvapivý výsledek.

   

 

Hned vedle mám skladiště polotvarů - věcí, které jsou už pokovené, ale potřebují doladění bruskou, leštičkou, pájkou.

  

   

A tady už jsem královnou  - vymýšlím, jak by šperk vypadal co nejlépe a tvořím.. spojuji přírodní komponenty s korálky a mezi sebou za pomoci cínu. 

 No a mé ruce to samozřejmě musí všechno snést. Už je nejde vyčistit, vše mám pod kůží.. ale skoro nemůžu pracovat v rukavicích - necítím materiál.. a pokud s ním nemám spojení, tvořit nemůžu.

   

Mám ráda spojení přírodnín a kámenu, tak pro všechný mineraly mám zásobniky pod rukou..

 

Dál je můj oblíbený kout s desítkami lahviček s patinami a jinými chemikáliemi. Tady můžu uvolnit fantazii a relaxovat nad voňavými skleničkami, kombinujbarvy a odstíny. Za pomocí ohně vytvařím i piropatinu..

 

Stejně jako pradávní čarodějové, i já tu pracuji převážně v noci. Ve dne se měním v obyčejnou ženu žijící rodinným životem a na večery zvu hosty - milovníky přírody, umění a nadpřirozených jevů.

Tak se stavte!

Foto- Tomaš Kasal