Tvorbou talismanů, inspirovaných indiánskými lapači snů se zabývám od roku 2000. Základnímu postupu jejich tvorby mne naučila má sestřenka, když se vrátila z cest po světě. Mě se tyto zdánlivě neúčelné a přitom kouzelné předměty zalíbily natolik, že jsem se jejich tvorbě a významu začala věnovat více. Kromě rukodělných kreativních činností mě totiž zároveň zajímá lidská duše a vliv okolních podnětů na ní. A právě v lapačích snů (dreamcatcherech) spatřuji úžasné propojení  rukodělna s duševnem..........

 

Lapač snů v přírodních tónech

Co to je ten Lapač snů?

Dreamcatcher - lapač snů - je magický předmět, jehož vznik je připisován severoamerickým indiánům, kteří věří, že pověšený v místnosti, kde spí, zachytí ve své síti zlé sny a ty dobré sny sklouznou po pírku do duše snícího. První sluneční paprsek pak zlé sny v síti spálí. Toliko praví pověra severoamerických Indiánů.

image

 

Lapač snů pro mne vpodstatě představuje mandalu světa snů. Mandalou rozumíme magický-léčebný kruh. Kruh je totiž v psychologii i jiných, příbuzných vědách, považován za léčebný. Zamyslíme-li se nad významem kruhu, nad jeho četností výskytu kolem nás, nutně musíme dojít k závěru, že je základem veškerého života a bytí. Sama Matka Země je kulatá, vesmírná tělesa též, pohyb těles ve Vesmíru je kruhového charakteru, lidská buňka pod mikroskopem je též kruh, břicho budoucí matky je kulaté, roční období se střídají stále dokola-tedy v kruhu.....Sami si můžete doplnit, co všechno v našich životech a kolem nás je mandalou...... .

Lapače snů, barvy a předměty na nich použité mají svůj důležitý význam pro psychiku člověka.  Jak známo, každá barva sebou nese nějaké kvality a ty působí na vnímání a následně duševní stav člověka. Zelená např. uklidňuje, žlutá přináší světlo-radost do mysli, bílá navozuje duchovní pocity, pocity čistoty, modrá zas klid a snění, červená energii a chuť do života.....Peří na lapači snů je symbolem duchovního spojení s Univerzem, symbolem andělských bytostí, svobody. Dále pak na lapači snů mohou být zavěšeny korálky, škebličky, mušle, ulity, kamínky, klacíky, oříšky aj. Vše na nich nese svůj význam. Korálek je vpodstatě takovou malou mandalou, symbolem kulaté země a planet kolem ní, mušle či škeble je symbolem domova, bezpečí. Stejně tak oříšek. Perličky na lapači snů značí tajemství, poklad, ukrytý v nás. Předměty na lapači snů zavěšené nám též pomáhají k tomu, aby zde byly zastoupeny všechny čtyři živly, a to země-oheň-voda-vzduch. Podrobnosti o symbolice a významu barev na lapči snů se můžete dovědět v mém on-line kurzu Tvorby osobního lapače snů.

Tvorba osobního lapače snů - on-line kurz

Věřím, že život funguje na základě principu "Jak myslíme-tak se děje", a proto do každého lapače snů je záměrně vetkán kus mé pozitivní mysli, neboť všechny motám s láskou, v klidném prostředí, při příjemné hudbě tak, aby mohly do sebe "nasáknout" dobro, která pak mohou šířit dál. Úplně nejraději tvořím lapače snů pro konkrétního člověka, takže pokud byste měli zájem nějaký vytvořit přesně pro vás, budu potěšena vaším zájmem a budu se snažit vám vyhovět.

 

Sami doma máme v každém pokoji pověšený lapač snů a mohu říct, že zde vládne po většinu času pohoda :-) Naše miminko má jeden velký nad postýlkou a nemohu si stěžovat na jeho neklidný spánek. Z vlastní zkušenosti mohu tedy říct, že jejich kouzlo opravdu funguje.

Nevěříte-li na magické předměty, i tak může být lapač snů pro vás přínosem. Pohled na něj, jak se v tichu pohupuje vzduchem, je velmi uklidňující a může sloužit jako prostředek relaxace. Lapač snů je též vhodným dárkem při příležitosti svátku, narozenin, svatby, křtin a jiných svátečních a třeba i nesvátečních příležitostí.

 

Srdečně Vás zvu k prohlídce mandal světa snů a přeji nejenom krásné sny a snění, ale i bdění.

image image image
image

image

image