Tento blog vznikl na základě přání, soustředit naše recepty na jednom místě.

 

 

ARARATSKÝ ČANACH    od Čarovné zahrady

Vepřové maso na kostičky nakrájené posolím a opepřím a dusím do skoro měkka, já dělám asi tak 17 minut v papiňáku. Mezi tím co dusám maso si připravím ostatní ingredience....všeho přibližně stejně, i masa a vše opět nakrájím na kostičky:

syrové brambory

cuketa, možno nahradit patizonem

rajčata

papriky

fazolové lusky, kdo nemá rád, může je vynechat

cibule

Vše promícháme i s masem a vydušenou šťávou z masa, dáme na hluboký plech nebo pekáč a pečeme do změknutí brambor, až se začne vrchní část mírně červenat.

Jíme s chlebem nebo bez....Dobrou chuť

 

CUKETOVÝ CHLÉB        od Monikadeco

image

  • 3 hrnky nastrouhané cukety i s kůrou
  • 2 lžičky soli
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 7g sušených kvasnic - jedno baleńí
  • 2 lžičky nasekané bazalky, i sušené
  • hrubá sůl na posypání
  • 2 lžíce oleje
  • 125 ml vlažné vody

· vynikající chléb, kyprý, chutný, vcelku rychle hotový.

· Postup

· cuketu nastrouháme i s kůrou, nesmí to tedy být ta tvrdá, typu „kanon“, lepší jsou menší, kůra je tam kvůli barvě v chlebu, trochu osolit nechat vypotit, po chvíli vymačkáme vodu.
cibulku nakrájíme a zpěníme na trošce oleje, chvíli restujeme a přidáme cuketu, restujeme asi 5 minut, přidáme česnek, necháme provonět a vypneme. směs necháme vychladnout.
do mísy si dáme sypké suroviny, mouku smícháme spolu s droždím. přidáme sůl a olivový olej, bazalku ( čerstvou posekáme). přidáme cuketovou směs a vytvoříme takové sypké těsto, přilijeme vodu a hněteme, těsto se bude dost lepit, většino padne víc mouky, dokud není těsto ve stavu vytvarování bochníku, tak přidáváme mouku. výsledné těsto musí být vláčné a měkké, přendáme ho na plech, který je trošku pomaštěný olejem, vytvarujeme bochník, trošku vyšší, potřeme ho zlehka olejem a zakryjeme folií, nebo sáčkem. dáme na teplé místo kynout, než zdvojnásobí objem, většinou kolem půl hodiny.
troubu předehřejeme na 240 stupňu. bochník se trochu rozjede, můžeme ho dát i do zapékací misky, formy. bochník pokapeme vodou a posypeme hrubou solí, nebo semínky, čímkoliv. dáme do trouby a sledujeme barvu, až ji bude mít sv. hnědou, snížíme teplotu na 190 a dopečeme, cca 30 minut. důležité je, aby ze začátku pečení chytl pěkně chlebovou barvu a pak se jen dopékal. jak zní dutě na poklepání, je hotový. necháme ho vychladnout a baštíme.
je výborný, tvarohová pomazánka k tomu a většinou se s ní jen tak.

 

JABLEČNÝ RYCHLÝ KOLÁČ    od Čarovné zahrady

500 g polohrubé nebo hladké mouky

300 g Hery nebo másla

5 pol. lžic mléka

1 žloutek

1 vejce

1 pol. lžíce octa

špetka soli

Vše zpracujeme na těsto.

Náplň:

1,25 kg nakrájených jablek na plátky

asi 5 lžic pískového cukru nebo jeho náhrady, např Stévie

skořice

rozinky

ořechy

4 lžíce strouhanky

tuk na vymazání plechu

1 vejce na potření koláče

1 vanilkový cukr.

Těsto rozdělíme na dva díly. První vyválíme, vložíme do tukem vymazaného hlubokého plechu, těsto posypeme strouhankou, nasypeme vrstvu jablek, je opravdu vysoká. Posypeme cukrem, skořicí, ořechy nebo oříšky. Vyválíme druhou část těsta a koláč dobře zakryjeme. Potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do dobře vyhřáté trouby a asi po 8 minutách teplotu mírně zmírníme a dopečeme do zlatova, tak aby i spodní část koláče byla propečená. Po upečení můžeme lehce posypat vanilkovým cukrem.

 

 

NEPEČENÉ BB ŘEZY      od Hanro

3-4 balíčky Be Be sušenek, rum, 1l mléka, 3 pudinkové prášky, cca 5 lžic cukru, 1 - 2 smetany ke šlehání, 1 mascarpone, 1 Ledové kaštany

Postup: na dno pekáče rozložíme sušenky, pokapeme rumem a vylijeme na ně uvařený pudink, na něj poklademe další vrstvu sušenek jednu vedle druhé a opět pokapeme rumem. Necháme úplně vychladnout. Pak si ušleháme smetany s mascarpone ( osladíme podle chuti), namažeme krém na sušenky a nastouháme Ledpvé kaštany. Dáme do lednice uležet.

image

 

 

 

Domácí chléb    od Eleen

 

½ kg hladké pšeničné mouky

½ kg žitné chlebové mouky

3 dl vlažné vody

3 dl vlažného mléka

1 lžíce soli

1-2 lžíce kmínu

1 kostka 42g droždí

2 lžíce oleje

1 kostka cukru na kvásek

Mohou se přidat loupaná slunečnicová semínka

 

V části mléka zaděláme kvásek, všechny suroviny dáme do robotu nebo zaděláme s kváskem ručně. Dobře vypracované těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 45 min. Plech vymastíme a položíme na něj večku nebo bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou kynout ještě asi 30 minut. Troubu předehřejeme na 225°C. Chléb na vrchu několikrát jemně nařízneme, potřeme lehce vodou a posypeme kmínem. Dáme péct na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200°C a dopečeme 25 minut.

 

 

 

 

ŽELVY     od Jitara

piškot z 5 vejec,marmeláda,dobře osušené broskve,čokoláda,zdobení

image

image

 

CIBULOVÝ KOLÁČ         od Galeva

Těsto na pizzu - 100ml vlažné vody, lžíce mléka, lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky kvasnic, soli a cukru, asi 200 g hladké mouky. Těsto zpracujeme, zlehka zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na pár hodin kynout. ( Rychlejší, ale dražší varianta je koupit si těsto hotové ).

Suroviny na koláč - 150-200g anglické slaniny, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 zakysaná smetana, špetka provensálského koření, sůl, pepř.

Cibuli rozpůlíme, nakrájíme na polokroužky, slaninu na nudličky a osmažíme na pánvi. Do zakysané smetany přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme. Těsto rozválíme, dáme na pečící papír, potřeme smetanou, lehce poprášíme provensálským kořením a posypeme anglickou slaninou s cibulkou. Dáme péct do předem předehřáté trouby asi na 10-12 min. na 250 C. Dobrou chuť!

image

 

 

 

NAKLÁDANÝ HERMELÍN od Čarovné zahrady

 

4 ks Hermelínu

15 stroužků česneku

30 ks jalovce

čajová lžička tymiánu

čajová lžička rozmarýnu

špetka pepře

čajová lžička papriky

3 ks bobkového listu

2-3 ks pfeferonů

olej

 

Česnek rozmačkáme, přidáme papriku, pepř a roztlučený jalovec, tymián a rozmarýn, ze surovin vytvoříme česnekovou pastu. Hermelíny podélně rozkrojíme na poloviny, které obě potřeme rovnoměrně česnekovou pastou. Každou polovinu Hermelínu rozkrojíme na 9-12 kousků a vložíme do sklenice. Hermelín proložíme bobkovým listem a pfeferony. Sýr zalijeme dobrým slunečnicovým olejem, sklenici uzavřeme a necháme 2 dny odležet.

 

 

 

 

SLAVNOSTNÍ MOUČNÍK S MALINAMI od Čarovné zahrady

 

Piškotové těsto: 5 vajec, 5 lžic cukru (3 krystal, 2 moučka), špetka soli, to vše ušlehat ve šlehači, přidat 5 lžic polohrubé mouky a lehce promíchat, vlít do vymazaného a hrubou moukou vysypaného hlubokého plechu, upéct do růžova. Po vychladnutí potřít lehce zavařeninou.

Smetanový krém: 250 ml šlehačky ušlehat s jedním ztužovačem šlehačky do tuha, přidat 1 kelímek zakysané smetany a 1 vaničku tučného nebo polotučného tvarohu, promíchat, nesladit, natřít na piškot.

Maliny: Na krém dát mražené nebo čerstvé maliny, ne souvislou vrstvu, nechat asi 2 cm mezery.

Krém s příchutí vaječného koňaku nebo vanilky: Dortový krém značky OETKER připravit dle návodu (bez másla), natřít na maliny.

BeBe sušenky: 3 balíčky BeBe sušenek (použijeme asi 2 a půl balíčku), mohou být světlé i kakaové nebo oboje. Každou sušenku namočíme v mléce nebo v mléce s rumem a položíme těsně jednu vedle druhé na krém. Na plech se jich vejde asi 5 x 6 kusů. Položíme na sebe 2 vrstvy.

Čokoládová poleva: 8 Dg Hery rozpustit, nevařit!!, přidat asi 2 - 3 lžíce moučkového cukru, vrchovatou lžíci kakaa a pár kapek citrónové šťávy, rozmíchat do hladka a rozetřít na moučník. Nechat ztuhnout v lednici a potom krájet podle sušenek. Pro obzvlášť slavnostní příležitosti na každý kousek nastříkat šlehačku, dozdobit malinou nebo jahodou a lístkem čerstvé máty.

 

 

Polévka HOKKAIDO   od Čarovné zahrady

1 střední dýně Hokaido (asi 800g)

3 lžíce olivového oleje nebo 2 lžíce másla

2 stroužky česneku

200 ml 12% smetany

0,8 - 1litr zeleninového vývaru

sůl, pepř

 

1. Dýni omyjeme,neloupeme,  rozpůlíme, lžicí vydlabeme semena.

2. Rozkrájíme i se slupkou na kostky, rychle osmažíme na rozpáleném oleji nebo másle, zalijeme vývarem, osolíme  a necháme uvařit do měkka.

3. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.

4. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přilijeme smetanu.

5. Polévku ozdobíme lžicí smetany a zelenou petrželkou a podáváme s pečivem, krutony a nebo se škvarkovými plackami.

 

 

 

ŠKVARKOVÉ PLACKY    od iRLi

 

 

1/2kg hl.mouky
3dkg droždí
sůl
vlažné mléko
škvarky
vajíčko
1-2 vařené brambory

Do mísy dáme všechny ingredience
vč. rozemletých škvarků,vypracujeme těsto, nenecháme ho kynout, potřeme sádlem a upečeme.

Tyhle placky jsou uvnitř vláčné díky bramborům, povrch je křupavý. Výhodou je i to, že jsou rychle hotové, protože se těsto nenechává kynout.

 

 

 

 

 

V krásné proutěné míse od woltér je pouze polovina placek, druhá se teprve peče.

 

JIHOČESKÉ ZELNÍKY    od StoneJane

Na malý sáček zelí jedno vejce, 250 g Ivy nebo ještě lépe sádla se škvarky, nakrájená cibule, mletý kmín, pepř, sůl a hladká mouka (možno přidat žitnou) se sype tak dlouho, dokud se nevytvoří těsto schopné vyválení. Vyválí se asi na 3-4 mm, rozkrájí rádlem na čtverce, a ty se pečou na pečicím papíře při 170 C dozlatova (někdo rád světlé se zelím, které se trochu táhnou, jiný křupavé). Dají se také potřít vejcem a posypat sýrem (to je moje inovace rodinného receptu).

https://static.flercdn.net/upfiles/d1/1/1/2/7/127583/1/p1040226_12f09d7ba6.jpg

 

HOKKAIDO BRAMBOROVÁ KAŠE    od Čarovné zahrady

Brambory a hokkaido v poměru 1:1 rozkrájíme na kostky a dáme společně vařit do osolené vody. Když vše změkne, vodu scedíme, přiměřeně osolíme a přidáme horké mléko.Přiléváme ho raději postupně, aby kaše nebyla moc řídká. Rozmixujeme a vyšleháme nejlépe tyčovým mixérem. Podáváme jako přílohu, mapř. ke kuřecím nudličkám nebo jako samostatné jídlo. Sypeme petrželkou, bylinkami, smaženou cibulkou nebo strouhaným sýrem....každý podle své chuti. Kaše je nad očekávání skvělá a chutná, navíc na talíři září jak sluníčko.

 

image

 

 

ŘEZY ALA HRABĚNKA od Hanro

125g tuku, 220g hlad. mouky, 2 žloutky (bílky si dáme někam na vyšlehání), 1/3 prášku do pečiva, 50g cukru= zpracujeme těsto a cca 1/3 těsta dáme do mrazáku ztuhnout. Ostatní těsto natlačíme do formy, přidáme tvaroh s kokosem (zpracujeme tvaroh podle své chuti), na tvaroh dáme ušlehaný sníh ze 2 bílků a cukru jak máme rádi sladké a nakonec nastrouháme těsto z mrazáku. Pečeme na 150°C asi 20-30 minut.

Klasické Hraběnčiny řezy jsou s jablky a jsou výborné.

 

image

 

MOUČNÍK od Hanro

 

250g hl.mouky, 150g másla,1 vejce, citr. šťáva, 80 g cukru moučka, domácí marmeláda, bílek na potření. Spojit, natlačit do formy, potřít vrstvou marmelády, udělat mřížky a péct při 170°C do zčervenání.

Skvělé těsto, krásně se s ním pracuje.


image

 

Mexická rajská polévka od Galeva

2 lžíce olivového oleje

2 cibule ( pokrájené nahrubo )

6 stroužků česneku ( pokrájených na plátky )

2x 400g naložených nakrájených rajčat ( plechovky )

cca 3 dcl hovězího vývaru

1 malá konzerva rajského protlaku

1 konzerva kukuřice

1 konzerva bílých fazolek

1 zakysaná smetana

2 lžičky sladké papriky

chilli

sůl, pepř

1 ostrá klobása

Na olivovém oleji osmahneme cibuli, česnek. Přidáme rajčata, hovězí vývar, protlak a povaříme. Přidáme zcezenou kukuřici a fazolky spolu s ostatními přísadami. Hustotu si upravím podle sebe přidáním vody. Na konec zjemníme zakysanou smetanou a ozdobíme orestovanou klobásou. Tu si osmahnu zvlášť na pánvičce. Tato polévka je dost rychlá a moc chutná. image

 

ŽIVÁŇSKÁ PEČENĚ   od Čarovné zahrady

 

Bylo nás na to osm. Měla jsem 1/2 kg hovězího zadního, asi 1kg krkovice, asi 3/4 kg plecka, 1/2kg uzeného bůčku a asi tak 1 1/2 kg velkých cibulí. Maso a uzený bůček nakrájím na tenčí plátky, maso trochu rozklepu a vše posypu směsí soli, pepře a papriky. Pak na dlouhý rožeň napichuji střídavě plátky masa, bůčku a cibule. Cibuli dávám téměř mezi každý plátek. Pak roztáhneme trochu cik cak pečící nebo svačinový papír, tak aby byl delší než maso na rožni, pevně do papíru zabalíme a kolem dokola a zpět převážeme přírodním provázkem. Ještě před vázáním se podél rožně vloží asi 1 cm silný kolík z větvičky. Potom ten samý proces uděláme s alobalem....pevně zabalíme do několika vrstev alobalu a opatrně převážeme tenkým vázacím drátkem. Vytáhneke kolík, aby měl tlak kudy unikat. Oheň je třeba tak široký, jako je šiška s masem nebo o něco širší. Na konci ohně se dají dvě stojky, nejlépe se třemi až čtyřmi háčky, aby se šiška mohla dát výš nebo níž. Rožeň je na konci zahnutý do kliky, na tu se navleče cosi s dírkou, my používáme starou hokejku z tomboly a tou se skoro dvě hodiny šiška točí nad ohněm. Oheň jssme roztápěli od 12 hodin a po druhé jsme začali péct. Je třeba, aby žhnul žhavý popel a šiška nebyla jen v plamenech, ale nad nimi. Asi po hodině začne dírkou po kolíku unikat první šťáva, tu chytáme na chleba a je to mňamka. Ke konci snížíme výšku šišky, tak aby se maso pěkně dopeklo. Asi po dvou hodinách je hotovo, ale je to individuální....to se musí časem vychytat. Šišku sundáme ze stojek na zem, my na kamenný stůl, podélce starým ostrým nožem rozřízneme a podáváme ihned s chlebem. My měli 8 porcí a asi tak dvě zbyly, ty dnes posloužily k výrobě rizota....Dobrou chuť....image

VÝBORNÝ ŠTRŮDL od StoneJane

250 g margarinu, 400 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, 1 lžíce octa, 7 lžic mléka, promíchat rukama v míse a propracovat na hodně pomoučeném válu. Rozdělit na 4 šišky a po dobu loupání jablek nechat v chladničce. Vyválet (pokud se dobře podsype, nelepí a netrhá se), naplnit, na plech klást spojem dolů, jinak se otevírá a vytéká. Potřít vejcem a tradá na 170 ° do trouby. Recept mojí báječné sousedky z Vršovic, kde jsem měla velkou obytnou kuchyni, v níž se vařilo dobře, ne tenhle zatracenej krcál s elektrickýn sporákem, kam se leze skrz koupelnu a člověk je tam jak vězeň na Bezděziimage Pokud dotáhnu ve zdaru do konce, hodím ještě foto.image

 

 

 

ROHLÍKY od StoneJane

900 g hladké mouky, 150 g zchladlého přepuštěného másla, 2–3 lžičky soli, 42 g droždí (nejlépe Fala), cca 0,5 l vlažného mléka (přidávat opatrně, abys "neutopila mlynáře"), zadělat jako na vánočku, vyrobit 4 bochánky a nechat přikryté kynout. Z nich pak vyválet kolo, rozříznout na 8 trojúhelníků, a ty stočit od přepony ke špičce. Nechat vykynout, potřít rozšlehaným vejcem a posypat (hrubá sůl, mák, kmín, seznam, lněné semínko, slunečnice, strouhaný sýr - dle chuti, zajímavé jsou i kousky syrečků)

 

 

KRŮTÍ KOUSKY A GNOCCHI  od Hanro

Krůtí kousky masa orestovat, přidala jsem šalotku, žampiony a červenou papriku, osolit, opepřit. Někdy dám koření Paela, kari a pod. Na vedlejší pánvi orestovat s česnekem list. špenát, v hrnci uvařit gnocchi a pak vše dát do pánve s masem a zalít smetanou, nechat provařit. To je celé, oběd do 30 minut hoto.

image

GULÁŠ Z TLAČENKY   od Jitara

5-6 ks plátků tlačenky tak 1,5 cm silné (měla by obsahovat větší kusy masa!)
1-2 ks cibule + cibule na ozdobu
3/4 hrnku vody
2 lžíce oleje
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
  majoránka
  česnek
  pepř
  sůl

1. Na dobře rozpáleném oleji zprudka orestujeme nadrobno nasekanou cibuli
2. Jakmile cibule zezlátne, tedy asi po 2-3 minutách, přihodíme do hrnce plátky tlačenky pokrájené na větší kostky, cibuli s tlačenkou poprášíme červenou paprikou, podlijeme vodou a necháme chvíli dusit, tak 10 minut
3. Guláš zahustíme moukou rozkvedlanou v troše studené vody, promícháme a ještě chvíli vše povaříme, dle chuti osolíme a okořeníme pepřem, dále majoránkou a prolisovaným stroužkem česneku

Já přidávám lžičku gulášového koření,opatrně se zahušťováním,jinak ho budete druhý den krájet v kastrolu

image

 

BANANA BREAD neboli banánový chléb  od Galerie Eve

6 banánů - rozmačkat vidličkou na kaši

půl hrnku cukru (míchám třtinový a bilý), vanilkový cukr a 15 dkg másla či Hery - ušlehat do pěny,

k tomu přidat 2 celá vejce, zašlehat a spojit s banánovou kaší.

Potom 1 hrnek polohrubé mouky a 1 hrnek celozrnné či žitné mouky, nemáme-li mohou být 2 hrnky polohrubé. Dobře rozmíchat s 1 prášem do pečiva a troškou soli. Nakonec hrst nahrubo nakrájených vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek.

Šup s tím na menší pekáč a do trouby, péci na 170st. cca 40-50 minut.

Rychlý a dobrý dezert - pro vzácné příležitosti (např. milé návštěvy) - zdobím vanilkovou krémovou náplní od Dr. Oetkera - stojí cca 28 Kč krabička v prášku, jen vyšlehám s mlékem, máslo nepřidávám, je to lehčí a chutnější bez.

 

 

ZAPEČENÁ JABLÍČKA  od Hanro

Vymaže se miska máslem, pokrájet jablka na plátky, pokapat medem nebo sirupem a na to dát oříšky, kokos, rozinky, semínka, skořici, další vrstvu jablka a na ně dát vločky a na to plátky másla. Přikrýt alobalem a péci cca 30minut na 180°C a pak odkrýt a ještě dopéci.

image

 

Krkovička pro vítanou návštěvu - od  JITARA

Na marinádu: 2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce bílého vína, 3 lžíce hořčice, 1lžíce medu, 2 lžíce oleje, 1,5 lžičky soli


Na náplň: 10 plátku uzeného - 2 mm silné, 10 plátků sýra - 2 mm silné, 150 g
syrových žampionů - 2 mm silné


Na pomazání: 2 lžíce oleje

Postup přípravy: Nakrájíme maso na 1,5 cm silné plátky, ale nedokrájíme do konce. Smícháme věci na marinádu, potřeme tím maso i v rozřezu, zabalíme do alobalu a necháme v lednici alespoň 24 hodin. Druhý den dáme do každého rozřezu plátek uzeného, plátek sýra, plátky žampionů. Pomažeme olejem a Pořádně zabalíme do alobalu, aby po dobu pečení nevytekla šťáva. Dáme do předehřáté trouby na 200 C a pečeme nejméně 2 hodiny – posledních 20 minut alobal otevřeme a dopečeme odkryté.

Já dělám marinádu ve stylu -olej,grilovací koření,sůl,česnek,střelný prach a je to akorát Vyplazuje jazyk

image

KAKAOVO - TVAROHOVÝ KOLÁČ od Hanro

těsto: 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 80 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce mléka

náplň: 500 g tvarohu, 2 žloutky, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce citronové šťávy, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 30 g rozpuštěného másla, 3 bílky + 50 g moučkového cukru

Postup

Z uvedených surovin na vále zpracujeme hladké těsto. Zabalíme a uložíme na půl hodiny do ledničky.

Tvaroh, žloutky, cukr, citronovou šťávu, máslo a pudinkový prášek rozmícháme dohladka.

Z bílků a moučkového cukru ušleháme pevný sníh.

Těsto rozdělíme na dvě části, jednu o trochu větší.

Větší část rozválíme na kruh a vyložíme jím vymazanou a vysypanou formu (průměr 28 cm) včetně boků.

Bílkový sníh zlehka vmícháme do tvarohu a náplň vyklopíme na těsto. Rovnoměrně rozetřeme.

Menší část těsta rozválíme na kruh, kterým náplň přikryjeme.

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 minut.

Hotový koláč necháme ve formě vychladnout, krájíme až zcela studený.

 

image

 

KOLÁČ Z ČERVENÉ ŘEPY S ČOKOLÁDOU - od tomas60

 

Co potřebujeme:

 

330 g kvalitní hořké čokolády (min. 70%) - já dala čokoládu na vaření

pohanková mouka (příp. špaldová) - je jen na vysypání, tak použijte klidně klasiku

olivový olej-  pouze na vymazání formy

280 g syrová červená řepa

4 vejce

160 g třtinového cukru

140 g mletých mandlí

1 lžičku prášku do pečiva

1 lžíce karobu/kakaa

 

 

Postup:

Troubu si předehřejeme na 185 ° C a červenou řepu uvaříme

Dno a boky dortové formy vymažeme olivovým olejem a vysypeme pohankovou moukou (přebytečnou mouku odstraníme)

230 g čokolády nalámeme na malé kousky a rozpustíme. Rozpuštěnou ji odložíme na teplé místo

Uvařenou řepu si oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a na hrubším struhadle ji nastrouháme (pokud rádi zkoušíte, můžete ji přidat i syrovou)

Bílky oddělíme od žloutků, přičemž žloutky smícháme s řepou v misce a bílku vyšleháme do tuhé pěny

Do misky s řepou a žloutky přidáme cukr, mandle, prášek do pečiva, karob/kakao, rozpuštěnou čokoládu a dobře promícháme

1/4 sněhu z bílků dobře promícháme se směsí z červené řepy, následně přidáme zbylou část bílků a už jen zlehka promícháme

Koláč pečeme v rozehřáté troubě cca 45-50 minut, následně ho vyjmeme a necháme vychladnout

Zbytek čokolády opět rozpustíme, nalijeme na vychladlý koláč a podáváme. Tento koláč můžeme (ale nemusíme) podávat např. s bílým jogurtem.

Koláč je výborný, jen se mi trošku drolil, byl křehký, tak jsem ho dozdobila šlehačkou - pozn. od Čarovné zahrady

 

 

Tvarohový se skořicovou polevou -  od Hanro

Ingredience

těsto: 170 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru, 60 g másla, 1 vejce, 0,5 lžičky prášku do pečiva
náplň: 500 g měkkého tvarohu (z alobalu, ne vanička), 190 g zakysané smetany, 1 vejce, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr
poleva: 50 g másla, 50 g hnědého cukru, 1 lžička skořice, 1 lžíce hladké mouky
dále: mandlové plátky

Postup

Těsto zpracujeme rukama na vále a necháme v ledničce půl hodiny zchladit (není to nutné, ale lépe se s ním pak pracuje).

Zatím připravíme náplň: tvaroh, smetanu, celé vejce a cukr vymícháme dohladka.

Těsto rozválíme na kruh a vyložíme jím koláčovou formu (28 cm). Vidličkou těsto propícháme a urovnáme na ně tvarohovou náplň.

Máslo na polevu necháme rozpustit a vmícháme do něj cukr, skořici a mouku.

Polevu rozlijeme na tvaroh, lžící rozetřeme po celé ploše a vidličkou lehce vmícháme do horní vrstvy tvarohu.

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po 15 minutách ho posypeme plátky mandlí a dopečeme dalších 15 minut.

 

image

PAVLOVA od Čarovné zahrady

vaječné bílky 6 ks

špetka soli

cukr krystal nebo krupice 300 g

kakao 1 lžíce

redukce z balzamika 2 lžíce

čokoláda (70%) 50 g

smetana ke šlehání 33%  1000 ml nebo 30% + ztužovač
směs ovoce (maliny, borůvky, jahody, rybíz) já dala mražené maliny a muchovník1
Předehřejte troubu na 200°C

2 Ve velké (odmaštěné) míse ušlehejte 6 bílků se špetkou soli a s krupicovým cukrem, šlehejte pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu. Přidejte kakao, balzamiko a lehce, krátce vmíchejte lžící, tak aby vzniklo mramorování.

3

Připravte si 2 plechy vyložené pečicím papírem, na každý si podle talířku nebo misky obkreslete kruh, který vám usnadní formování 4 symetrických pusinek. (Cca 15–20 cm velký, tak, aby se vešly dva kruhy na jeden plech, přičemž lehce nabydou, asi o 2 cm).

4

Rozdělte sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete. Není nutné tvarovat dokonalé tvary, po upečení se plní šlehačkou, která sněhové pusinky rozmočí a lehce rozpustí. Tento dezert je okouzlující právě svou nedokonalostí. Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 140 °C a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvírejte!

5

Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypněte troubu a s lehce pootevřenými dvířky nechte vychladnout a dosušit. Když jsou korpusy pokojové teploty, ušlehejte šlehačku, připravte si ovoce a čokoládu nasekejte na hrubé střepy.

6

Na servírovací talíř položte první korpus, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, posypejte 1/5 malin a borůvek, pár kousky čokolády a pokapejte lžičkou balzamika, zakryjte dalším sněhovým korpusem, lehce přitlačte, aby se obě vrstvy propojily šlehačkou.

7

Takto naplňte zbývající tři vrstvy. U poslední můžete ovoce, čokolády a balzamika trochu přidat a vytvořit nedbalou dekoraci, kopec plný malin, borůvek, střepů čokolády a stékajícího, kyselo-sladkého balzamika, ideální tečka je, když všechno trochu popadá na talíř okolo.

8

Pokud necháte moučník odležet pár hodin, budete ho moci perfektně krájet jako dort (6 hodin stačí). Nebo se do něj pusťte třeba hned lžící, jen počítejte s tím, že to bude boj, ale luxusní!

 

Banánové řezy od Hanro

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 5 vajec, 5 PL krupicového cukru, špetka soli, 7 PL polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 3 PL oleje, 4 PL horké vody, 2 PL kakaa. Krém: 2 pomazánková másla (po 200 g), 1 tvaroh vaničkový (250 g), 250 ml smetany ke šlehání 33%, 3 vanilkové cukry, 2 - 3 PL moučkového cukru. Dále: 5 banánů, velké balení dětských piškotů, 250 ml uvařené silnější kávy, 100 g čokolády.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Vyšleháme sníh z 5 bílků, 5 lžic cukru krupice a se špetkou soli. Přidáváme k tomu postupně za stálého šlehání (na nejnižší stupeň) 5 žloutků, 4 lžíce horké vody a 3 lžíce oleje, nakonec 7 lžic polohrubé mouky s 1/2 prášku do pečiva a trochou kakaa. Na vymazaném a vysypaném plechu 30 x 40 cm pečeme na 180°C 15 – 20 minut.

Krém: Ušleháme šlehačku. Pomazánková másla s cukry a tvarohem důkladně vyšleháme, až směs nabude a ručně jemně vmícháme ušlehanou šlehačku.

Na upečený a vychladlý korpus natřeme třetinu krému, rozložíme kolečka banánů těsně vedle sebe, natřeme druhou třetinu krému. Uvaříme hrnek silné kávy a necháme vychladnout. Do kávy namáčíme piškoty a uložíme vedle sebe na krém. Nahoru rozetřeme zbytek krému a posypeme strouhanou čokoládou.

Poznámka: Protože některým z vás nestačil krém, upekla jsem dnes řezy znovu a recept jsem upřesnila. Množství surovin je stejné, jenom jsem si uvědomila, že některá možná koupí pomazánkové máslo v menším balení (150 g) nebo šlehačku v kelímku (200 ml), nebo jen zamíchá místo vyšlehání. Někdo je zvyklý mazat silnou vrstvu. Krému je opravdu jen tak přesně na namazání tenkých vrstev. Také pokud někdo dává banány a piškoty dál od sebe, musí pak mezi ně namazat krému více. V tom případě klidně natřete na piškot marmeládu a krém pak jen ve 2 vrstvách. Ale chuťově je na zákusku krému až až.

Řezy necháme v ledničce do druhého dne uležet, jsou pak mnohem chutnější.


image

Zasněžený dort s kokosem - od  Galeva

100g hořké čokolády, 120g másla, 40g moučkového cukru, 6 vajec, 1 lžíce kakaa, 150g pískového cukru, 120g polohrubé mouky, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové formy ( pekla jsem ve formě velké 23 cm ).

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem a moučkovým cukrem. Našleháme do pěny a za postupného šlehání přidáme žloutky a kakao. Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj pískový cukr. Přidáme ke žloutkové pěně spolu s moukou. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy. Pekla jsem asi 35 min. při 160°C v hokovzdušné troubě. V klasické jinak zvolna asi 50 min., upečený necháme zchladnout, 2x-3x rozřízneme a plníme krémem.

Kokosový krém: 100g bílé čokolády, 200ml husté zakysané smetany, 2 lžíce jemně nastrouhaného kokosu, 1 lžíce rumu, 250 ml smetany ke šlehání + ztužovač.

Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a vmícháme ji do zakysané smetany. Dochutíme kokosem, rumem a zjemníme ušlehanou smetanou.

Zdobíme dle fantazie, vrch jsem polila čokoládovou polevou, posypala nakrájeným kokosem, bok dortu jsem ozdobila marcipánem.

image

Postupně budu přidávat recepty na dobroty od členů klubu Kavárna v Čarovné zahradě.