Přírodní textilní vlákna mají své specifické  a unikátní vlastnosti, pro které je mnozí z nás preferují a doslova milují. Mají ale i své specifické požadavky na údržbu, kvůli kterým si s nimi pak někteří neví rady nebo se jejich údržby obávají.

K tomu ale není žádný důvod, stačí dodržet jen několik jednoduchých pravidel a výrobek z ovčí vlny, alpaky nebo hedvábí nám může dlouho sloužit a neztratí nic ze své kvality nebo krásy.

Protože tyto materiály miluji a velice ráda používám, navíc zbožíznalství je jedním z mých oborů, rozhodla jsem se napsat k tomuto tématu pár řádků  :)

Vlna, merino, alpaka a spol.

Ovčí vlna je přírodní vlákno s nedostižnými vlastnostmi - tepelněizolačními, odolnosti proti vodě, odvádí vlhkost, je prodyšná, antialergická, hřeje i když je vlhká atd.

Ovčí vlna merino pochází z horských ovcí původně žijících ve Španělsku odkud se rozšířily postupně do celého světa. Ovčí rouno se výborně přizpůsobilo náročným klimatickým podmínkám chladnějšího a vlhkého prostředí a díky tomu dnes splňuje nejvyšší nároky na funkčnost. Ve srovnání s běžnou vlnou je hedvábně jemná (nekouše), má výborné izolační vlastnosti a je prodyšná.

 

imageimageimage

 

Alpaka je neobyčejně měkká a všestranně použitelná 100% vlna  získávaná z jihoamerických lam. Vlákna této vlny jsou 3x silnější a mají 7x vyšší izolační schopnosti než vlákna běžné jehněčí vlny. Úplety z ní jsou velmi jemné, teplé a příjemné na nošení, hebké a měkké na dotek. Této kvalitě odpovídá i výrazně vyšší cena, než například u nejjemnějšího merina.

 

Mohér je vlna z angorské kozy se zvláštním leskem a příjemným omakem. Vlákna se snadno barví, výrobky z mohéru nežmolkují, mají extrémní odolnost proti opotřebení. 

Superwash je chemická úprava vlákna proti plstnatění, zbavuje vlákno lanolinu a mělo by být tedy vhodné k praní v pračce na program „vlna“.

Jak může vlna zplsntnatět?

Povrch těchto vláken je tvořen destičkami (šupinkami) které v případě nešetrného zacházení - zejména silného mechanického zatížení, střídání teplot pracích a máchacích lázní nebo použití zásadítého prostředku se "naježí" a tím dojde ke zkrácení vlákna, jeho zbytnění a ztrátě pružnosti. Tento proces je bohužel nevratný. (Můžete vyzkoušet umýt si vlasy obyčejným mýdlem - nerozčešete - je to podobné, naštěstí v tomto případě vratný proces).

Úplet se pak stane nevzhledný, neforemný - prostě fuj! :)

 

 

Pereme a pečujeme aneb JAK na to :)

Při údržbě, tak aby výrobek dlouho sloužil a neměnil svoje vlastnosti a vzhled, je třeba dodržet pár jednoduchých zásad:

  • Nepereme zbytečně často
  • Použijeme jen přípravek určený na praní vlny a přírodnch vlněných vláken (mně se osvědčil i jemný dětský šampón - dětský proto, aby neobsahoval silikon a podobné nevhodné látky )
  • Teplota prací a máchací lázně má být "vlažná" to je 30 - 35°C
  • NIKDY nestřídáme teploty pracích a máchacích lázní - to je nejdůležitější pravidlo (i pokud peru ve vlažné vodě, pokud pak máchám v ledové, vláknům to nedělá dobře a může mírně plstnatět)
  • Úplet nemneme a nekroutíme, jen jemně promačkáváme
  • Nikdy nenecháváme úplet ležet v lázni zbytečně dlouho
  • Mácháme několikrát, tak abychom beze zbytku odstranili prací prostředek
  • Nepoužíváme aviváž
  • Při vyndávání z lázně dbáme na to, abychom do rukou brali celý výrobek a netahali jen za jeden konec, protože pod tíhou vody by se tvar výrobku, zejména pokud je větších rozměrů, deformoval
  • Ždímáme nejlépe ručně - opět ne kroucením, ale myčkáním a případným vymačkáním do ručníku
  • Výrobky sušíme při pokojové teplotě volně rozložené ve vodorovné poloze (já nejčastěji na sušáku, podložené ručníkem), vytvarované do požadovaného tvaru (můžeme mírně upravit jemným tažením do délky nebo do šířky)

Pokud se jedná o příze, které jsou ručně barvené, mohou při prvním praní mírně pouštět barvu. Pro lepší fixaci pak doporučuji přidat do prací a poslední máchací lázně lžíci octa nebo citronové šťávy. Ostatně pár kapek citronu lze přidat do poslední máchací lázně při každém praní, oživí barvy.

Jestliže má příze úpravu supewash, můžeme použít speciální prací program, pokud ho naše pračka má - pak doporučuji používat k praní síťku. Já ale všechny výrobky z přírodní vlny peru raději v ruce, minimalizuji tím riziko kvalitativních i vzhledových změn.

image 

image

Snad jsem všechny přesvědčila, že péče o vlněné úplety není žádná věda :)

Přeji krásný zachumlaný zbytek zimy!

Vaše monimoni ♥