Možná někdo ví, o co se jedná, někdo nemá ponětí. Tento článek by Vám měl osvítit celkem novou technologii, která se stává běžnější a užitečnější. 3D tisk je aditivní způsob výroby předmětů převážně z různých typů plastů na základě digitálni předlohy. Vstupujícími prvky jsou tedy 3D modely a jako stavební materiál je použita plastová struna.

Plastová struna, která je náváděna pomocí motoru do těla tiskové hlavy (extrudéru) se uvnitř taví za vysoké teploty kolem 200°C. Takto připravený materiál je protláčen tryskou s velmi malým průměrem a nanášen na připravenou tiskovou podložku.

Síla (tloušťka) vrstvy závisí na mnoha faktorech, jako jsou detaily tištěného dílu a jeho velikost. Po nanesení jedné vrstvy roztaveného plastu se na ní začne nanašet další vrstva. Tím vzniká prostorový předmět. 

Tento výrobní proces se dá použít na nejrůznější prototypy, součástky, klíčenky, reklamní předměty, apod.

Pro představu nastíním příklad držáku horských holí. Zákazník donese rozbitý díl. V obchodě je třeba příliš drahý a nebo již nejde sehnat.

image

Tento díl se proměří a vytvoří se z něho na počítači 3D model. Tento model se poté přetvoří na jednotlivé vrstvy, z kterých se vytvoří řídící kód(G-kód) pro tiskárnu.

Následně se díl vytiskne a zákazník si může odnést dokonalou kopii původně rozbitého dílu (viz. obr.).

 

Věříme, že Vám tento článek trochu přiblížil, jaké možnosti 3D tisk nabízí. 

 

Print it up