Vítězky poslední soutěže jari.ticha a štír53 vybraly pro další období soutěžní téma : BEZINKY v kuchyni i ve zdraví se soutěžními barvami švestkově fialová a bílá.

 

 

BEZINKY

Jedná se o malé, černé, kulaté a lesklé peckovice obsahující purpurové barvivo sambicyanin. Toto červenofialové barvivo se
nejčastěji používá v potravinářském a textilním průmyslu. V potravinářství je to nejčastěji na cukrovinky a mléčné výrobky. Bobule černého bezu hrají nezastupitelnou roli při výrobě likérů. Díky těmto vlastnostem se plody černého bezu také pěstují a vykupují. Vzrůstající poptávka po přírodních produktech v poslední době způsobila vysoký nárůst komerčního pěstování černého bezu. Bezinky (plody) dozrávají koncem srpna, v září a někde až v říjnu. Stejně jako u květu záleží na místních klimatických podmínkách. Bezinky sbíráme vždy úplně zralé a nejlépe několik dní po dešti. Sesbírané čerstvé bezinky snadno plesniví a proto je třeba je co nejrychleji zpracovat nebo dát sušit.

Syrové bezinky i šťáva z nich je mírně toxická, ve větších dávkách vyvolává nevolnost. Po požití nezralých plodů dětmi je vhodné kontaktovat lékaře. Aby nepříznivé účinky zmizely, musíme plody černého bezu povařit, usušit nebo nechat zkvasit. Vařením, sušením a kvašením se totiž toxicita vytrácí.

Z bezinek se nejčastěji vyrábí bezinková šťáva, bezinkový rozvar nebo bezinková marmeláda.

Bezinkový čaj působí při nervových kolapsech, sušené bezinky zastavují průjem a bezinkové kloktadlo je dobré při bolesti v krku nebo aftech v ústech.

Recept na sirup z plodů bezu černého

  • 1 kg plodů bezu (bez stopek)
  • 800 g cukru (může být i třtinový)
  • 10 g kyseliny citronové (nebo šťáva ze tří citrónů)
  • cca 1 litr vody

Na sběr bobulí si vezměte nůžky. Při trhání by vám totiž většina zralých plodů opadala. Po příchodu domů bobule řádně propláchněte a otrhejte ze stopek. Při zdrhávání bobulí ze stopek používám rukavice, protože plody obsahují velké množství purpurového barviva. Dobrým pomocníkem je i vidlička, díky níž jdou plody ze stopek dobře dolů. Na sirup použijte pouze zralé plody, ty nezralé (růžové a zelené) vyřaďte.

  • Omyté a vytříděné bobule dejte do hrnce a zalijte vodou, tak aby byly ponořené.
  • Přiveďte k varu a nechte minimálně 15 minut probublávat.
  • Směs propasírujte přes sítko, zbytky plodů vyhoďte a tekutinu vraťte do hrnce.
  • Přidejte cukr a kyselinu citrónovou.
  • Míchejte a vařte dalších 15 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne.
  • Sirup nechte mírně zchladit a přelijte do lahví.
  • Skladujte v temnu a chladu.

Paletka pro tvoření

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                        Hlasovat můžete do 28.9.2020

Anketa se načítá ...

 

Jako nesoutěžní představujeme :

Zdekula - Čelenka háčkovaná Chvála bezinkám

image

Černý bez pro zdraví jez.

YVY»Dámské fialové Rukavice Intarzie v barvě švestek a blum

image

Ke koláči se švestkami jedině bezinkový likér!

marc-h»Náhrdelník dámský purpurový Fialové korále

image

Bezinka k bezince jak korálek ke korálku..

 Bezkřídlatka»Fialový Kojící náhrdelník

image

BEZ ftalátů, BEZ BPA, BEZ obav!

darkovasin»Náhrdelník modrý a bílý, tvarované segmenty, sklo

image

 MoonChild»Náhrdelník dámský čirý Old Soul

image