Milé dámy a vážení pánové, 

z Velké velikonoční vinutkové show pořádané místním hasičským sborem se vám z Horních Kotěhůlek od mikrofonu hlásí Standa Sklíčko! Nejen porota, ale i návštěvníci jsou již nažhaveni na nejnovější kousky vinutkové módy, tentokrát na téma Velikonoce.

 

A už se nám z opony vymotala slečna Leni, první účastnice dnešního klání. Je to mladá krev našich vinutkářek. Ve velmi krátké košilce s koťátkem na prsou předvádí svůj model s prostým názvem Velikonoce, provedený v ohnivých barvách. No, tak to byl velmi pěkný začátek akce, obzvláště mužská část publika a poroty jistě ocenila způsob prezentace.

 

 A již přichází druhá modelka! Je ji Šárka Rooya. Ta vsadila na jistotu. Perfektní účes, dokonalé líčení a boty na vysokém podpatku jen podtrhují kvalitu jejího modelu s názvem Až na vršek zelený. Ale co to, co to? Šárce na improvizovaném molu sklouzla noha a ona jen s vypětím všech sil dokázala udržet rovnováhu. Vysvětluje porotě, že se jí roztrhly Korálki a rozsypaly se po molu, proto ta kolize. No, nevím, nakolik tahle nehoda ovlivní hodnocení porotců…

 

 Po krátké pauze na úpravu povrchu předváděcího mola pokračujeme dál. Dalším modelem je Zdobit se mohou nejen vajíčka od autorky Zdeny. Ale ta se, ještě před výstupem na molo, zastavuje u porotců a … co to má v ruce? Že by sklenici medu? Ano, vážení diváci, je to med, co Zdena předává porotcům. Že by prošel tak otevřený pokus o korupci? Tak ne, právě dostávám do sluchátek informaci, že se jedná o předem domluvený a zaplacený obchod…  Ale ovšem, paní Zdena nemá podplácení porotců zapotřebí, její vinutky jsou skvělé a v nabídce zboží se nikdy dlouho neohřejí!

 

Jako další následuje zkušená autorka Dana bon-bon, které do hry nasadila nádherný vinutkový set obsahující nejen křehké kraslice, ale i velmi roztomilého zajíčka. Tato souprava má veliký ohlas, jeden z porotců dokonce vstává a aplauduje ve stoje. Tak to jsme nečekali! Že se Dana pokusí o zlato, bylo předem jasné, ale takový úspěch snad nečekal ani nikdo z nás odborníků! Uvidíme, jak s pořadím zamává písemné hlasování diváků v sále.    

 

A tady již kráčí další autorka, Sin, s vinutkovým setem Velikonoce na krku. Pěkné, svěží barvy vinutek. Ale dovolte mi malinko pichlavou poznámku o skutečnosti, že některé autorky používají květinové vzory univerzálně, ať už je zadané téma jakékoliv. No, hodnocení od poroty nebude nejspíš vysoké, ale vypadá to, že Sin má silnou základnu mezi fanoušky. Zejména zahrádkářky z blízkého Kersku v první řadě sálu jsou jejími florálními dekory nadšené. Tak uvidíme, zda hlasy od publika vyrovnají nízké hodnocení poroty.  

 

A již přichází další účastnice dnešního klání! Je to Hedvikka, která vsadila na klasiku a do soutěže přihlásila skleněný růženec v nebesky modré barvě. Ano, Velikonoce jsou křesťanským svátkem a volba tohoto setu je nanejvýš příhodná. Ale zdá se, že si tato modelka něco pobrukuje. Ano, přichází blíž a jejím slovům je rozumět.
„Když jde malý Vili spát,  Vili spát, Vili spát,
nechá Heďa kahan vzplát, kahan vzplát.
Už za malou chviličku, chviličku, chviličku,
uvine vám kuličku, kuličku!“
Tak to je překvapení. Zpívající modelku jsme tu ještě neměli a nutno podotknout, že nápad je to opravdu originální!

 

A následuje vinutkářka Sarkin. Je horkým favoritem na vítězství, neboť její skleněné přívěsky ve tvaru zvířecích figurek jsou opravdu oblíbené, zejména mezi dětmi a ženskou částí publika. Sarkin si je tohoto faktu vědoma a nenechá se deptat trémou, kráčí hrdě vpřed. Dnes do hry vsadila náušnice ve tvaru zajíčků a sklizený bouřlivý potlesk hodně napovídá.

 

A dále tu máme autorku Lucii. My, znalci skla víme, že se v její osobě snoubí originální nápady a kvalita tradičního českého sklářství. Nejspíš proto oblékla pro prezentaci svého výrobku chodský kroj a musím uznat, že kombinace jeho výrazné červené a černé barvy jí velmi sluší. Ale nazpět k představovanému modelu – jedná se o barevně sladěný set korálků, který evokuje představu ptačích vajíček. Ano, ano, velmi pěkné a velmi velikonoční!

 
A téma ptačího hnízda zpracovává i další autorka, známá pod uměleckým jménem Testi. Pro své dílko zvolila veselé barvy a nápadité zpracování, což porota jistě ocení. Pochvalné mručení se ozývá taktéž z publika. Vypadá to, že tuto autorku přišla podpořit celá rodina včetně dalších příbuzných, ano je to tak, povzbuzují ji téměř tři řady diváků! Teď dokonce fanoušci rozvinuli transparent s nápisem: „Testi, jsi naše jednička!“ Tak tomu se říká mít věrné fanoušky, dámy a pánové, klobouk dolů!  

A dámy a pánové, v rohu sálu u výčepu se něco děje! Dav tam vře a dochází snad i k menší potyčce mezi fanoušky jednotlivých vinutkářek! Tak ne, právě dostávám do sluchátek informaci, že se pouze jednalo o přemrštěnou reakci řezníka Venci, který nelibě nesl zprávu, že došel rum. Ale zpět k naší přehlídce. Na molo vstupuje autorka Papi Tutu, která představuje svůj detailně zpracovaný model nazvaný Veselé velikonoce. Jedná se o tři nádherně zdobené kraslice, takže porota věrnost tématu jistě známkově ocení!

 

Další modelka by se měla představit každým okamžikem! A už ji tady máme! Ale co to? K noze stolu přivazuje českého fouska a jedné z kolegyň svěřuje do opatrování brokovnici! Do sluchátek dostávám doplňující informaci, ale je jí špatně rozumět, snad že autorka žije ve Švýcarsku?.. Á ano, už rozumím, je lesníkem v Českosaském Švýcarsku, tak to je jiná! To se tedy jedná o Oskeruši, která jako správný (nejen lesní) hospodář vytvořila pro dnešní soutěž dutou vinutku zvanou Slepička. A opravdu, vinutka barvami připomíná vynikající plemeno „horal hnědý“! Výborně, tuto snahu porota jistě vysoce ohodnotí!

 

Téma kraslic zpracovala i právě nastupující autorka Wienerka. Ale co to, co to? K právě donesené kávě nabízí porotcům vlastní bábovku! No to snad… !!! Opravdu bábovka! Nezbyl by na mne taky jeden kousek? Hmm, je výborná! Kvalita vašich vinutek opravdu protekci nepotřebuje! A teď mne na moment omluvte, s plnými ústy se špatně mluví!

 

Následující autorka jistě potěší nejen srdce dětí, ale i dnes už dospělých příznivců Pohádek ovčí babičky. Alenino soutěžní dílko, skulpturální přívěsek zvaný Ovečka, se v nabídce jistě dlouho neohřeje! A porota řemeslnou zručnost hodnotí velmi vysoko! Barvo Aleno!

 

Alenu nám na molu střídá Zléňa. Autorka vsadila na kvantitu, kdy jednoduchý motiv použitý mnohokrát za sebou vytvoří velmi poutavý efekt! Dílko Zléňa nazvala Housenka a jistě si tím zajistila hlasy všech členů místního klubu entomologů. Vždyť z každé housenky se jednou stane nádherný motýl! Nebo alespoň můrka…  

 

A další autorkou, která vsadila na florální dekor je Sanstyle. Vinutka ve svěží zelené barvě, která k Velikonocům neodmyslitelně patří, to bude, myslím, dobrá volba. Právě dostávám z režie do sluchátek pokyn, že jsme dlouzí a další průběh show musíme urychlit.

 

Naštěstí tu máme poslední autorku originálních vinutek. Své náušnice v barvách Velikonoc předvání Noelleen. Náušnice jsou velmi pěkné a elegantní, sám jsem jedny domů pro manželku koupil. Sakra, to jsem asi do éteru neměl říkat, co?

 

Vážení diváci, právě ubíhají poslední minuty našeho přímého přenosu z Velké Vinutkářské show z Horních Kotěhůlek. Jen připomínám, že nyní následuje počítání hlasů od diváků v sále a konečné výsledky celé soutěže naleznete zítra na adrese www.fler.cz. Doufám, že jste se dobře bavili. Krásný večer vám všem přeje Standa Sklíčko.

Na tomto odkazu můžete podpořit Top nominaci vytvořenou Leni z vinutek na velikonoční téma.