Patnáctého listopadu ve dvě hodiny ráno, když jsme definitivně skončili s náročnou několikatýdenní prací na zakázce a konečně do příbramské tiskárny odeslali několikrát zkontrolovaná tisková data připravované knihy, tak v ty dvě hodiny ráno jsme si řekli, že by to NA SVATÉHO OTMARA chtělo přichystat NĚCO PRO RADOST. Něco, co by potěšilo Mistra, jeho čtenáře i nás. Něco, nač by byla radost pohledět i na čem by byla radost pracovat.
Samozřejmě jsme hned v tom okamžiku věděli, že svatého Otmara je šestnáctého. Šestnáctého LISTOPADU. Tedy už ZÍTRA. A že jsme na pokraji sil. Ale když šlo po nocích dřít na cizím, pro Chvalinu to půjde taky - A S RADOSTÍ!

Naštěstí jsme takhle na poslední chvíli nezačínali od nuly, nápad už byl. Ten vyvstával už kolik dní (a vlastně povstal z něčeho, co čas od času promýšlíme skoro rok), jen nebylo kdy se do něj pustit. Takže až teď, den před Mistrovým svátkem, a to pěkně svižně.

 

Napřed se musíme rozhodnout, které básně zpracujeme (rukopisů na výběr není zrovna málo...). Z toho vyplyne formát budoucí záložky a rozvržení textu a ilustrace.

 

Jana se pouští do skicování - a už nám tu přistávají první ptáčci.

 

Petr sází text a postupně skenuje, retušuje a koriguje dokreslené obrázky.

 

Použijeme i loňskou malbu vánočního kaktusu. I jeho akvarelové pozadí se bude hodit, stejně jako kancelářská kometa.

 

Představu máme jasnou, tak ji hned zpracováváme. Básnička, pozadí, "tiráž" na rub... A základ záložek může jít do tisku. Zbývá už JEN přichystat ty LENTIKULÁRY.

image image image
Vrabcům a sýkorkám I Vrabcům a sýkorkám II Vánoční kaktus

 

Pro každý zamýšlený lentikulár je potřeba připravit obrázků několik. Buďto odlišných (pro výslednou iluzi proměny), nebo rozfázovaných (pro výsledný dojem animace). Vytváříme jednotlivé sekvence, které se následně ve speciálním programu "rozřežou" a proloží.

image
Vrabcům a sýkorkám I: vrabec a koňadra ve vánici 
Vrabcům a sýkorkám II: modřinka uhlazená až načepýřená 
Vánoční kaktus: kaktus od poupěte po květ

 

Proložený obrázek vypadá dost podivně.

Vrabcům a sýkorkám I:
vrabec proložený koňadrou
Vrabcům a sýkorkám II:
velmi rozechvělá modřinka
Vánoční kaktus:
nadmíru rozježený kaktus

 

Když se na něj ale po vytisknutí položí lentikulární fólie, začnou se dít podivuhodné divy. (Fólie se ovšem musí položit správně, s přesností na desetinu milimetru!)


Obří detail lentikulární fólie a její napasování na výtisk

 

Po zkoušce naštelování fólie nanečisto přichází na řadu lepení načisto. Přesné oko, přesná ruka a naprostá čistota pracoviště jsou nutností, pokus je jen jeden. Povedlo se! S vervou se pouštíme do ořezání.

 

V tiskárně vyzvedáváme archy, které si kvůli časové tísni tentokrát rozřežeme sami. Konečně na ně můžeme nalepit lentikuláry.

 

Obrázky ožívají - záložky jsou hotové. A RADOST Z NICH VELIKÁ!

image image image
Vrabcům a sýkorkám I:
vrabec, nebo sýkorka?
Vrabcům a sýkorkám II:
čepýřící se modřinka
Vánoční kaktus:
rozkvete?

 

Tím (jak jinak než opět kolem druhé hodiny ranní) prozatím končíme, lentikulární technologii podrobněji popíšeme někdy příště, snad už i trochu odpočatí...


Do grafické dílny Chvalinova obchodu básněmi Vás - samozřejmě se svolením Mistrovým - nechali nahlédnout
Petr (dvorní grafik Chvalinův) & Jana (výtvarnice Chvalinova)

 

image

~
LENTIKULÁRNÍ ZÁLOŽKY S VERŠI
žádejte jedině v odborném
CHVALINOVĚ OBCHODU BÁSNĚMI
~

~ PAMATUJEME I NA DÍTKA ~
Chvalinova illusivní PTÁČČÍ POESIE jest i pro ně TUZE VHODNA
a budou se s ní VZDĚLÁVATI HRAVĚ
~

 

P.S. Milovníci optických jevů a iluzí se mohou podívat také na náš hologram. Jde jen o drobnou ukázku bez odborného výkladu, ale ano, je to tak - i klasické hologramy na skleněné desce vyrobit umíme. Komentovanou prohlídku holografické laboratoře uspořádáme až jindy (a pokud možno ne ve dvě ráno).