image

Internet je plný informací o látkových plenkách - je jich tolik, že se v tom člověk po chvíli strácí....Vím,jak jsem sama hledala a nevěděla- z té záplavy jsem věděla jen, že jsou jakési AIO, které mě oslovily svou jednoduchostí....

Často mi píšete s dotazy k látkování- v základu se dotazy opakují- pokusím se zde odpovědět srozumiteně na nejčastější z nich :-)

1.)

Kolik plenek potřebuji?

Počet plen si spočítáne vynásobením 6ks plen na den, dny po kolika chci prát třeba jednou za tři dny- tedy 6 x 3= 18- potřebuji 18 plenek. Je dobré počítat i s deštivým počasím a pořídit si 3-4 plenky navíc :-)

2.)

Jaké plenky vybrat?

dostala jsem do začátku čtvercovky, jak se používaly dřív- ideální počet pro plné látkování ve čtvercových plenkách je 50 ks- jestli jste dostala takovýhle poklad - potřebujete už jen svrchní kalhotky- nejlépe "PUlky"  min 4 ks.

mám pár čtvercovek,nebo jich mám dost, chci si udělat radost a pořídit nějaké moderní plínečky- v tom případě doporučuji ke svrchním kalhotkům jednoznačně AIO- kapsové, ty mají kapsu, do které se vkládá "něco savého" a používá se úplně jednoduše- jako jednorázovka.

nemám nic- v tom případě je třeba si zodpovědět otázku- kolik korun do plenek investuji. Určitě se všem nejvíc líbí AIO- to je ovšem nejdražší varianta - pořizovat si plno AIO- vše v jednom mi přijde zbytečné- jako se vyvíjí, mění a roste miminko, tak se mění intervaly a intenzita čůrání a kakání- s tím i nároky na plenky. Ideální startovní výbavička mi přijde 10-20 ks klasických čtvercovek - ty jsou potřeba při běžné péči o miminko- na pokládání hlavičky, na ublinkávání, na návštěvě u lékaře atd, zároveň nám budou sloužit na doplnění výbavičky k přebalování- k tomu 5 ks AIO vše v jednom, 5 Ks kapsovek (plnící AIO), 2 svrchňáčky a 5 ks savých kalhotkových plenek. Tahle sestava je ideální na "funkční" vyzkoušení- a bude dobře sloužit i v případě, že mi nějaký druh plenek nebude až tak vyhovovat.

3.)

Moc se v tom nevyznám- co je co , a jak se to používá?

Základní rozdělení plenek:

"promokavé" -  nepropustné

savé - svrchní-  vše v jednom

jednovelikostní (od narození po nočník) - velikostní S,M,L

zmenšování jednovelikostní plenky:

image

Svrchní kalhotky:

PULky, flísáčky, vlňáčky

S PUL zátěrem- nepromokavé- paropropustné- spolehlivé- rychle shnou.

image image

image

 

Flísáčky- zadeček dýchá, ideální pro děti náchylné na opruzeniny, nebo období růstu zoubků, kdy mívaj děti často průjmíky- provlhnou- je třeba častěji přebalovat, ryhle schnou :-)

image image image

 

Vňáčky- nejpřírodnější vaianta přebalování- jsou úžasné- na údržbu jsou nenáročné díky tomu, že vlna má samočistící schopnost- perou se jednou za měsíc lehce v ruce a následně lanolinují .My máme tyto a ještě další dvoje od Ivy II

image

 

další, kdo tu dělá parádní vlňáčky je toSauer

Vlňáčky MINI duhové

Savé plenky:

čtvercové- klasické , kalhotkové- výhodou kalhotkových plen  je, že více nasají a  chrání svrchní kalhotky před umazáním od stoličky a tím umožňují jejich opakované použití.V kombinaci s PUL svrchňáčkama  jsou nejspolehlivější variantou. Je jich hodně druhů - já mám oblíbené a "vytuněné" tyhle. Jsou promokavé- musí se na ně dávat svrchní kalhotky.

image image70ad77798d3690612029afddd158476d52b7070e

Vkládačky- ty se přidávají na zvýšení savosti všech druhů plenek- jsou různé a z různých materiálů- obecně nejvíce saje bambus - bambusové físy - bambus/konopí, bambus/len. Savost se praním zvyšuje.  Tvarů vkládaček je také  mnoho- proužky, pruhy, obdélníky, čtverce- povětšinou vícevrstvé.

image image

AIO a kapsovky

Krásné plenečky, na které už se nedávají svrchní kalhotky- používají se jako jednorázové plenky jen s tím, že se hážou do pračky a ne do koše :-)

Rozdíl mezi kapsovou plenkou a AIO vše v jednom- kapsová plenka má otvor, kterým se "to savé " vkládává dovnitř- plenky rychleji schnou a vycpat se dají čímkoli- čtvercovkou, ručníčkem....tím se snižují náklady na plenkovou výbavu.

image

AIO má savé jádro všité- přidává se pouze vkládačka na zvýšení savosti.

image

nafotila jsem, jak vycpávám kapsovku čtvercovkou a krátkou vkládčkou, aby nebyla mezi nožikama moc široká -

plenku přeložím na půl, pak na třetiny, nudli zase na třetiny, na to položim krátkou vkládačku a šup s tím do plenky :-) takto chystám plenky při zaklízení- cpu tímto způsobem až poslední dobou- dříve stačilo míň- teď je holkám rok a půl. Používání vkládaček- pruhů je mnohem jednodušší - stačí na půl a šup s tím do plenky ;-)

image

oblékání AIO- vše v jednom

když je potřeba- pouze přidáme vkládačku na zvýšení savosti a separační vožku- já mám ráda flísovou- pěkně drží, nic nevyhazuju a mimi má zadeček v suchu....:-)

image

4.)

Údržba plenek-

použité plenky skladujeme v zavíracím nádobě- já mám kýbl od barvy- :-) pevnou stoličku vhodíme do záchoda,  můžeme kartáčkem očistit pod tekoucí vodou- já jsem pohodlná mamka,plenky moc neřešim- nezapírám- dávám do kýble (po odstranění stoličky větších dětí do záchoda miminkovská stačí opláchnout pod kohoutkem)- pak nahážu do pračky, zapnu program na máchání- nechám jednou dvakrát přemáchnout, následně přidám prášek a zapnu běžný program- většinou peru na 40°C jednou do týdne max 14ti dnů plenky nechám vyprat na 60°C. v sušičce suším, i když to výrobce látky nedoporučuje- nebo doporučuje na jemno- já sušim kolikrát  i na bavlnu. Skladuji na sucho, čtvercovky- klasické je lepší namáčet a prát na vyšší teploty.

5.)

návod -novosklad

 

Kdyby vás napadla ještě nějaká otázka- jestli jsem na něco zapoměla- přeci jen píši s 5ti dětma- které na mě neustále mluví :-) - určitě mi napište- ráda odpovím a doplním pro ostatní :-)